Šta vam je sve potrebno od opreme za bazen

Šta vam je sve potrebno od opreme za bazen

Pokraj bazena porodica je na okupu. U njemu se “utapa” stres posle napornih radnih dana a deci i sebi obezbeđuju zajednički trenuci. Dobro osmišljen i održavan bazen dvorište pretvara u omiljeno “letovalište”, kao stvoreno za druženje sa prijateljima.

Umesto da sedite u sobi sa klima-uređajem vrućinu ćete lakše pobediti rashlađujući se u vodi. Oni koji su sebi priuštili bazen i napravili prostor za razonodu i odmor, bez sumnje će pomenuti i još neki razlog što su u dvorištu sagradili vodeno carstvo.

Da bi ono takvo i ostalo, čisto i lepo, plavo ili zeleno, sa puno vode koja mami da se u nju uskoči - podrazumeva se redovno održavanje i higijena. U redovima koji slede podsetićemo vas čemu služi potapajuća i peščana pumpa, kakva je funkcija robota usisivača i uopšte šta spada u neophodnu opremu za bazen.

Svakodnevno čišćenje bazena čuva zdravlje
Uvek bi trebalo imati na umu da je čišćenje bazena najvažniji deo njegovog odražavanja i da se ono sprovodi svakog dana. Najbolje ujutru, prvo ručno, a potom i hemikalijama poput hlora. Zato je kvalitetna oprema za bazen veoma bitna, jer ona pomaže da se iz vode ukloni sva prljavština, od dna do površine.

Isto važi i za bazen većih dimenzija - zidani kao i onaj manji, plastični ne dublji od metra, u kome se brčkaju deca. Čišćenje dakle čuva zdravlje i počinje od površine, po kojoj se mrežom pokupi lišće i sve drugo što donese vetar ili padne sa drveća.

Potom najvažniji deo posla u čišćenju bazenske vode, da bi ona bila bistra obavlja pumpa. Takozvana peščana pumpa sa filterom čisti svu vodu koja kroz nju prođe i vraća je u bazen. Filter bi naravno trebalo s vremena na vreme promeniti.

Trava i pesak sa dna mogu da budu usisani
S obzirom na sve manje dostupne čiste vode, visoku cenu kubika i probleme da ona bude u cisternama dopremljena da bi se napunio bazen, vrlo su korisne takozvane pokrivke. Ukoliko znate da nećete ulaziti u vodu sledećih tri sata, dok ne minu visoke temperature, ili počne kiša, najbolje je da ga pokrijete i tako čuvate od isparavanja i prljavštine.

Ukoliko se na dno, ipak, spustila prljavština, trava ili pesak koju najčešće deca ponesu na stopalima dok žure da po ko zna koji put uskoče u bazen, dobro će vam doći usisivač, nalik na štapni mikser. Njime se lako pokupi sva nečistoća, ali nije na odmet mališanima objasniti da neopreznost može da se završi povredom koju niko ne želi.

Organski hlor u granulama ili tabletama ili onaj koji nazivaju plutajućim, u odgovarajućoj koncentraciji, pomoćiće da voda bude besprekorno čista a mikroorganizmi uništeni. Ukoliko je vrućima velika trebalo bi pojačati količinu hlora.

Važna je i PH vrednost vode u bazenu
Kada se pomene bazen svi pomisle na bistru “plavu” vodu u kojoj svako može da se rashladi i rekreira, ili makar malo razmrda, s obzirom da posao mnoge vezuje za stolicu.

Ipak, ukoliko se voda zamuti ili postane zelena - što se događa uglavnom zbog algi - trebalo bi proveriti PH balans vode, jer ona može da bude bazna, kisela ili neutralna. Ovoj poslednjoj - a to je sedam - trebalo bi težiti, uz pomoć odgovarajućih hemikalija, koje je lako nabaviti. PH vrednost vode u bazenu, od 7,2 do 7,8 je zapravo najpoželjnija.

Uživanje u bazenu i na ležaljkama i u foteljama u dvorištu ispred kuće nekima je ostvarenje dugogodišnjeg sna. I u tom svom malom raju ne zaboravite da i preparati za sunčanje, neophodni zbog sunca ostaju u vodi bazena i doprinose nečistoći. Dok ste se kupali u moru o tome niste razmišljali. 

Da se deca zabave, a odrasli opuste
Savremena oprema i saveti proizvođača bazena će pomoći da sve problematične situacije budu rešene. Kada bi se pitali najmlađi članovi porodice ili deca prijatelja sa kojima volite da se družite, sve bi bilo drugačije. I sa puno igračaka.

U bazenu bi se, za uživanje našli osim šlaufa za plivanje i šareni dušek za naduvavanje, mali gumeni čamac. Bez njih se može, ali je zabavnije. Mada upućeni podsećaju da dobro uređen prostor sa bazenom može da se pretvori u komforno letovalište na otvorenom.

To znači da mogu da se dodaju posebne stepenice za lakše ulaženje i izlaženje, potom slapovi u uglovima da bi se voda stalno mreškala, ili klupice pod vodom za vežbanje i mlaznice u zidu za masažu. Zvuči kao pravi velnes centar - kod kuće.

Cene bazena su povoljnije u jesen i zimu
Bazen je spas od vrućine i to znaju i oni koji idu u sportske centre, a i oni koji će se rashladiti i u plastičnom ili gumenom bazenu, samo je veća opasnost da bude probušen, bilo da je montiran nad zemljom ili ukopan u odgovarajući prostor.

Ukoliko neko tek planira gradnju bazena trebalo bi da računa okvirno da bazen dug sedam metara i širok tri metra kao standard za porodicu, predstavlja ozbiljan graditeljski poduhvat, a i trošak. Uz to se obavezno ostavlja i slobodan metar pride pored svih ivica, zbog prolaženja i lakšeg održavanja. Sve ukupno 30 i kusur kvadrata slobodnog prostora u dvorištu.

Oni koji tek razmišljaju o bazenu trebalo bi da imaju u vidu da su cene povoljnije po završetku sezone kupanja i tokom zime. Na sve to prodavci nekretnina dodaju da opisani građeni bazen od dvadesetak kvadrata za 15 odsto podiže vrednost kuće ispred koje se nalazi. Onima koji imaju mogućnost da sebi bazen priušte, argumenata “za” i saveta je verovatno dosta. Vreme je za akciju, pa da ne smetamo.

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar