Bezazlene ali i one fatalne povrede dece i saveti za njihovu prevenciju

Bezazlene ali i one fatalne povrede dece i saveti za njihovu prevenciju

Možda je ova tema pomalo bizarna, ali nema roditelja koji ne bi pomislio na to kako da pomogne detetu kad se povredi. Povrediti se, zadobiti ogrebotine, pa čak i biti u gipsu, deo je gotovo svakog odrastanja.
Malo je one dece koja su, čak i da su rasla pod staklenim zvonom, uspela potpuno da se sačuvaju i da makar ne ogrebu kolena na fudbalu ili ruke dok brste komšijsku trešnju.

Sve u svemu, postoji pregršt načina kako se deca povređuju, a medicina je smislila odgovore na to. Pomenuti gips, nadogradnja polomljenih zuba, flasteri, hanzaplasti, sve su to nemili delovi, ali ipak delovi odrastanja.

1. Saobraćajne nezgode
Verovali ili ne, kada je u pitanju povređivanje dece, odlazak dece na treninge, ples, časove jezika, dosta često su praćene saobraćajnim nezgodama u kojima se deca povređuju bilo da idu sama pešaka, bilo da ih neko vozi.

Kada se deca voze u automobilu, potrebno je da koristite odgovarajuće sedište za dečiju težinu i visinu, kao i da sedište bude okrenuto prema napred. Istraživanja pokazuju da je velika većina sedišta pogrešno postavljena. Osim toga, nepažnja dece može da napravi velike probleme, pa zato posvetite mnogo pažnje da ih edukujete o ponašanju u saobraćaju.

2. Padovi
Uzročnici povreda na ekstremitetima, potrebe za nadogradnjom polomljenih zuba, poderotina, često su i padovi. Bilo da je reč o padovima sa visine ili padovima u sportu, deci su ovo definitivno veliki problemi. Naime, deca veoma često padaju sa bicikle, na fudbalu, dok preskaču ograde ili se igraju. Neke stvari je jednostavno teško prevenirati, dok s druge strane kacige na biciklama i skejtbordovima mogu biti od pomoći. Štitnici za kolena ili laktove takođe su potrebni ukoliko se deca igraju na točkovima. Zanimljivo je da se deca mnogo češće povređuju kada su umorna, pa nije isključeno da će dobar san podstaći decu da budu opreznija.

Još dva su mesta gde deca često vole da odlaze, ali gde bez kontrole mogu da naprave problem i sebi i drugima.

3. Sneg
Jedno je sneg. Sanke, klisko ili džak punjen slamom svima su nam poznati. Česte povrede koje nastupaju, a oko kojih deca ne vode računa jesu povrede kada se sankaju na prohodnim ulicama. Tu neretko dolazi do toga da se deca, ne gledajući da li uz ulicu kreće automobil sudare sa automobilima, što ponekad dovede i do fatalnih posledica. Zbog toga, ukoliko su deca mala, vodite računa o tome gde se sankaju i da li su te ulice prohodne.

4. Bazen
Drugi način da se povrede jeste klizavo područje oko bazena, gde često trče. Ove nestašluke možemo da razumemo zbog toga što smo ih svi mi nekada prošli. Ipak, savet više deci nikada nije na odmet. Čak ukoliko ga smatraju besmislenim i dosadnim. Insistirajte na tome.

5. Sport za jačanje imuniteta
Nisu samo povrede ono što se deci suprotstavlja i pravi im probleme. Često je to i pad imuniteta, bolešljivost, sklonost ka raznim zaraznim bolestima. Da bi deca jačala imunitet, ali i da bi se razvijala u sportskom duhu i maniru, povedite računa o tome kako se deca ponašaju od najranijih dana. Neka sami izaberu sport u kom se osećaju najbolje i i najinspirisanije.

Zaboravite na lečenje svojih frustracija i nemojte nadomešćivati svoje ambicije kroz decu. To nikako nije pametan izbor. Deca su jedinke za sebe, pa je najbolje da ih pustite da izaberu.

Utičite na njih suptilno i bez preterivanja, kako bi kasnije kroz život prolazili hladne glave. Na kraju krajeva, deca će vam zbog toga biti zahvalna, a pozitivne posledice osetićete i sami, kada u pozne dane shvatite da su postali bolji ljudi nego vi.

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar