Baza za senke najbitnija kod spuštenih kapaka

Baza za senke najbitnija kod spuštenih kapaka

Spušteni kapci su samo jedna od karakteristika očiju i jedan od faktora koji utiče na to kako bi trebalo da šminkamo oči. Dakle, trikovi koje ja primenjujem ne moraju nužno odgovarati i drugim osobama sa spuštenim kapcima, jedini pravi savet zapravo bi bio da pažljivo posmatrate svoje oči i slobodno eksperimentišete sa šminkom sve dok ne utvrdite šta vam stoji. Ipak, napisaću šta primenjujem kako bih izvukla najbolje od svojih spuštenih kapaka. Većina vas sa spuštenim kapcima već zna ove stvari, ali sigurno da ima i onih vrlo mladih i neupućenih ili onih koje šminka ranije nije toliko interesovala, a mnogi koji pokušavaju da šminkaju druge nađu se u nebranom grožđu pred ženom sa spuštenim kapcima ako sami nemaju takve.

1. Baza za senke je naš najbolji prijatelj
Žene koje nemaju spuštene kapke mogu da razmatraju da li im baza treba ili ne, mi ne možemo, nama je baza neophodna. Vrlo je logično, ako je kapak gomila nabrane kože nema te senke koja će opstati na njemu i koja se neće skupiti u pregibu. Nije lako pronaći dobru bazu, ali ih srećom ipak ima dosta na tržištu. Odabir baze zavisi od kože koju imate, suvoj koži kapaka u principu se preporučuju tečne baze, a masnoj kremaste, ali ja imam drage baze u oba kategorije. Odabir baze zavisi i od efekta koji želite da postignete. Da li je to matiranje ili sjaj ili možda pojačavanje intenziteta senke ili ujednačavanje nijanse kapka ... Što se tiče preporuke nikad nisam naišla na jeftinu, a dobru bazu. Nisam gadljiva na dobre proizvode povoljnih cena, naprotiv, ali jednostavno se nijedna baza iz kategorije jeftinih nije pokazala dovoljno jakom da održi senku na mojim masnim i spuštenim kapcima. Ne znači ovo, naravno, da su te baze nužno loše. Znam da je, recimo, Essence I Love Stage bazu hvalilo dosta blogerki, ali nijedna od njih nema spuštene kapke. Ovo me taman vodi do sledeće stvari vezane za odabir baze - kada čitam recenzije baza obavezno gledam ima li osoba koja ih je pisala spuštene kapke pošto mi u suprotnom njeno mišljenje ne govori da li bi i meni bila dobra. Da pređem na najpoznatije baze - Essence, Catrice, ELF, Avon - NE; za Artdeco ne mogu da napišem ni da ni ne, poslednji put sam je imala pre tri godine i bila mi je dobra, ali mnogi kažu da joj je formula u međuvremenu promenjena; Too Faced, Urban Decay, Benefit, MAC - DA. Nisu ove skuplje ni nužno preskupe, recimo MAC Paint Pot koji mi nije najbolja baza, ali je sasvim zadovoljavajućeg kvaliteta za svakodnevne potrebe platila sam 18 evra i koristim je dve i po godine. Nije jedina baza koju sam koristila, ali bazu stavljam praktično svakog dana tako da komotno mogu da kažem da traje barem 500 mazanja, a onda 18 evra stvarno nije velika cena.

2. Duge, uvijene trepavice skreću pažnju sa spuštenih kapaka
Trepavice su zaista jako važne, najbolje se to vidi kada je šminka očiju skoro završena i čeka samo maskaru, razlika pre i posle je baš velika. Ukoliko su trepavice kratke i prave dodatno zatvaraju i skrivaju oko. Imam sreće da su mi trepavice prirodno uvijene pa sa većinom maskara uspem da ih podignem i bez uvijača, a ako vaše nisu takve jedan običan uvijač značajno ulepša izgled. Uvijači su kao pincete - ne možemo biti 100% sigurni kakvi su sve dok ih ne probamo, ali opšta smernica bi bila da gledate one sa silikonskim ili/i što mekšim uloškom kako ne bi kidali trepavice kao i one kod kojih sam mehanizam glatko funkcioniše.

3. Konturisanje kapka potpuno menja utisak
Na fotografijama u ovom članku prikazala sam razliku u mestu gde se nalazi prirodan pregib i pregib koji se zaista vidi kod osobe sa spuštenim kapcima. Osnovna stvar kod šminkanja i savet koji ćete najčešće pročitati upravo je ovaj - konturisanjem tamnijom, mat senkom treba da stvorite iluziju da vam je pregib dalje nego što jeste i na taj način otvorite oko, proširivši vidljivi deo kapka. Dakle, idealna bi bila mat senka hladne tamnije braon boje koja se nanosi na prvi vidljivi deo pregiba (plavom olovkom obeleženo na mojim slikama) i blenda, blenda, blenda, sve dok ne izgleda prirodno. Ovo je korak koji retko kada preskačem. Čak i kad stavim samo ajlajner ili oivičim oči kreonom u nekoj veseloj boji ipak malo konturišem kapak zato što je baš vidljiva razlika sa i bez toga. Braon senka je odgovarajuća ukoliko želim da sve skupa deluje prirodno i neupadljivo, ali za razne lookove koristim i senke u drugim bojama (tamno ljubičasta, siva, crna...), važno je samo da senka bude potpuno mat i da bude tamnija od senke koja se nalazi na kapku. Kod mene su oba kapka spuštena podjednako i celom dužinom kapka skoro identično pa je moja linija konturisanja prilično pravilna, ali podrazumeva se da je svako prilagođava svojim očima, nekome je, recimo, konturisanje potrebno samo na jednom delu kapka.

4. Ne treba preterivati sa svetlom senkom ispod obrva i ne treba stavljati previše sjajnu senku
Jedan od najčešćih saveta za šminkanje je taj da nanesete svetlu senku ispod obrva, na poleđini svake palete od 3-4 senke pisaće kako najsvetlija senka ide ispod obrva i u unutrašnji ugao oka. Dok se za unutrašnji ugao oka slažem, posvetljivanje dela ispod obrva nije baš uvek pametna stvar. Kao prvo, ta najsvetlija senka u paleti vrlo često bude potpuno pogrešne završnice. Poenta je da se deo neposredno ispod obrve posvetli kako bi oči došle do izražaja, ali pravi efekat ne dobija se upotrebom senke sa šljokičastom ili sedefastom završnicom, pažnja se skreće na pogrešan način. Takođe, u slučaju spuštenih kapaka jako je važno ne preterati sa spuštanjem te senke. Lepo izgleda senka nešto svetlija od nijanse kože, mat ili satenske završnice neposredno ispod obrve, ali previše često vidim žene našminkane tako da se ta svetla senka praktično sreće sa tamnom senkom kojoj je osenčen pregib. Na ovaj način kapak izgleda natečeno i naduto i skreće se pažnja baš na ono na šta ne treba. Dakle, treba se truditi da spušteni deo kapka utone, zato ga i senčimo tamnom, mat senkom, stvaramo iluziju da je imamo veću vidljivu površinu kapka nego što stvarno imamo. Ako se zanesemo sa svetlom senkom površina je smanjena i stiče se utisak da deo kapka jednostavno visi.

5. Treba se igrati sa senkama različitih završnica
Žene sa spuštenim kapcima jako su sklone mat senkama. I sama sam prošla tu fazu, primetila sam da neke sedefaste senke još više istaknu moje spuštene kapke i jednostavno mi je bilo lakše da ne reskiram i koristim dobre stare mat senke. Jednostavnije jeste, ali nema razloga za to, ništa ne istakne lepotu mat senke kao neka sa upadljivijom završnicom i obrnuto. Igrajte se sa kontrastima, oni otvaraju oko i privlače pažnju.

6. Senke treba nanositi otvorenih očiju
Naravno da je lakše šminkati zatvoren kapak, pogotovo ako malo podignemo obrvu ili podignemo kapak prstom. Međutim, ovo sebi mogu da dozvole žene čiji kapci nisu spušteni, mi moramo sve vreme pratiti kako šminka ZAISTA izgleda, a to je moguće samo kada su oči otvorene. Mali milion puta mislila sam kako sam se baš super našminkala, a onda sam pogledala direktno u ogledalo i shvatila da je moje remek delo skriveno u naborima kože na kapku. Sada se šminkam tako što zatvorim oko, napravim 2-3 poteza četkicom pa otvorim i pogledam šta se od toga vidi pa ponovo tako. Završni deo blendanja senke obavezno uradim sa otvorenim očima.

Zar nije ogromna razlika? Imajte u vidu da bi ovo, naravno, mnogo lepše izgledalo da imam i ostatak šminke.

Šminka je ljubav by Coxy

Galerija

13959927150191_nomakeup.jpg
13959927267886_cats.jpg
13959927573689_hooded_006.jpg
13959927690628_inghooded_026.jpg
13959934399805_hooded_051.jpg
13959934841883_hooded_048.jpg
Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar