Kako provesti leto nakon samoizolacije?

Kako provesti leto nakon samoizolacije?

Samoizolacija je mnogima teško pala, ali se pokazala kao jedini ispravan put i način da se trenutna pandemiološka putanja uspori i omogući nam šansu da živimo i planiramo nove pobede.

Sada, kada imamo i viška slobodnog vremena, pokazalo se kao težak zadatak pronaći veći broj aktivnosti kojima bismo to vreme upotpunili i zabavili se. Jedan od načina za nošenje sa viškom slobodnog vremena jeste i pravljenje planova za leto.

Roadtrip - letnje upoznavanje sa svojom zemljom

Teško je zamisliti da nema mora, ali...

Koronavirus je definitvno oštetio turizam. Mnogi prolećni i rani letnji aranžmani su do daljnjeg otkazani, a još uvek je teško prognozirati hoće li nam biti omogućena putovanja na more i inostrane destinacije.
Preporuka za sve one koji insistiraju na nekom rešenju je da idu do agencije, kako bi se postigao dogovor o vrednosnim papirima koje kasnije mogu pretvoriti u putovanja. Jer, kada bi svi insistirali na povraćaju novca, mnoge male agencije bi bankrotirale.

Mnogo je verovatnije dobijanje mogućnosti za posetu različitim gradovima naše zemlje, što takođe može biti lep način da se upotpuni i provede jedno zanimljivo leto.

a. Obilazak većih gradova i uživanje u društvenom životu
Obližnji gradovi i road trip putovanja biće daleko popularnija od krstarenja i avio putovanja u daleke predele. Zato iskoristite taj period da bolje upoznate svoju zemlju i uživate u letnjoj ponudi svih većih gradova - a ponuda će zasigurno biti bogatija nego inače, kako bi privukla turiste da ostaju unutar svoje zemlje.

Beograd, na primer, nudi vrhunski provod na splavu Shake ’n’ Shake i drugim letnjim splavovima, urbane restorane, brojna kulturna i umetnička zdanja ali i uređene rečne plaže i parkove. Za prestonicom ne kaskaju ni drugi gradovi u zemlji, u šta ćete se i sami uveriti tokom posete.

b. Regata i odmor na reci
Od toliko reka i jezera, nemoguće je ne dosetiti se da jedan deo leta treba provesti baš uz njih. Na rekama kao što su Drina, Tara ali i Dunav i Sava od juna do avgusta organizuju se regate, raftinzi i splavarenja - druženja kojima ćete se iznova vraćati kada ih jednom iskusite.

Nekima zbog blizine, drugima zbog lepote, trećima zbog pristupačnosti, ali svim turistima su zbog fantastičnog odmora koja pružaju, srpska jezera postala omiljena destinacija.

c. Poseta planinama i okretanje zdravom životu
Planine Srbije i turistički centri na njima imaju veliki potencijal za budući razvoj turizma u našoj zemlji ali i prilika su za odličan i zdrav letnji odmor - naročito nakon perioda izolacije i opasnosti od virusa za slab organizam i imunitet.

Smeštaj na planinama u Srbiji u toku leta može da se nađe već od sedam eura u seoskim domaćinstvima, ali ima ponude i za one koji vole nešto luksuzniji boravak, kao što su vile.

Osim blagodeti za zdravlje, boravak na planinama u Srbiji je omiljeni doživljaj onih koji vole sportske aktivnosti, dok obližnji arheološki i istorijski lokaliteti pružaju mogućnost kulturnog uzdizanja.

A šta je sa letovanjem za 2020?
Putovanja, šta to beše? Šalu na stranu, niko od nas nije zaboravio putovanja. Naprotiv, mislimo da će to svima biti na umu posle odnošenja pobede u borbi protiv virusa.

Prosto, trebaće nam jedan ozbiljan restart kraj mora, na planini, kraj jezera, da preguramo sve ovo što trenutno preživljavamo. Ali evidentno je da će i svet promeniti pogled na putovanja.

Potražnja će biti veća nego ikad!
Pa kakva će biti Grčka u maju? Kakva će biti putovanja nakon vrhunca korona virusa? Da li će bilo ko uopšte putovati? Novo istraživanje pokazuje da ljudi i dalje planiraju da putuju ali će se letovanja sprovoditi u planiranim etapama i veoma oprezno:
●    Letovaćemo bliže domovima, u okolnim zemljama
●    Putovaće se na nekoliko dana - tradicionalni dvonedeljni ljetnji odmor mogao bi sada da postane produženi vikend

Savet je da tražite ponude koje imaju najbolju vrednost i potražite ponude za kasno leto ili ranu jesen. Ne fokusirajte se isključivo na cenu. Umesto toga, pogledajte ukupnu vrednost ponude i šta ona uključuje (poseta atrakcijama, all inclusive i sl.).

Takođe, poklonite poverenje poznatim i većim agencijama koje su finansijski stabilnije. Razmislite i o kvalitetnom putnom osiguranju koje će vas zaštititi ako agencija proglasi bankrot. Iako se prognozira da će leto i vrućina oslabiti virus - sve dok ne dobijemo vakcine i adekvatnu zaštitu, sve letnje aktivnosti treba planirati i sprovoditi pažljivije nego ranije.

Budite odgovorni prema sebi i drugima - letujmo unutar granica svoje zemlje!

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar