Jeftina putovanja: Top 10 najjeftinih zemalja u Evropi

Jeftina putovanja: Top 10 najjeftinih zemalja u Evropi

Ko ne želi da obiđe ceo svet? Milioni ljudi sanjaju o tome, ali malo njih zapravo i ostvari san, uglavnom zbog jedne stvari: putovanje je skupo. To je, nažalost, činjenica. Međutim, verovatno niste svesni toga da cena vašeg sledećeg putovanja značajno zavisi od toga u koju zemlju putujete. I sada verovatno razmišljate o tome da to verovatno ima nekakav uticaj na ukupan trošak, ali možda ne shvatate u kojoj meri.
Da postavimo stvari ovako: jedan obrok brze hrane vas u jednoj državi može koštati oko 50 dinara, dok vas isti taj obrok u nekoj drugo državi može koštati čak 2.500 dinara. Sada primenite tu razliku u ceni i na cenu boravka u hotelu – razlika je ogromna, zar ne?

Ovde ćemo vam navesti nekoliko činjenica o različitim evropskim zemljama: deset zemalja u Evropi.

Mađarska (jeftino!): živite u luksuzu za malo novca

Boravak u Mađarskoj je iznenađujuće jeftin, ako uzmemo u obzir njene severne i zapadne susede. Hranu i piće možete dobiti po simboličnim cenama, a hosteli su obično mali, ali čisti i jeftini, čak i u većim gradovima. Hoteli sa četiri ili pet zvezdica koštaju koliko i hoteli sa dve zvezdice u većini zapadnoevropskih zemalja. Mađari su razvili kulturu od večeravanja u restoranima, tako da za malo novca možete pojesti odličan obrok u nekom finom restoranu.

Ako rešite da ne posećujete samo klasične turističke atrakcije, još više ćete uštedeti. U Mađarskoj postoji mnoštvo banja i parnih kupatila koja su veoma jeftina, a uvek je zabavno otići tamo, pogotovo ako nikad niste bili u Mađarskoj. Prevoz je veoma jeftin – taksi je veoma povoljan i za malu sumu možete otići sa jednog kraja grada na drugi.

Češka (jeftino!): istorija u najboljem svetlu

Češka je iz godine u godinu jedna od najjeftinijih zemalja u Evropi, bez obira na milione turista. Postoji i mnogo „zamki za turiste“, ali ih je lako izbeći. Mada je Češka jedna od manjih evropskih zemalja, podeljena je u 14 regija i svaka od njih ima svoju jedinstvenu istoriju. Hrana i smeštaj su najskuplji u Pragu, ali u hostelima i manjim hotelima možete naći jeftin smeštaj, čija cena može biti čak i upola manja nego u mnogim drugim državama.

Autobus je najjeftiniji vid prevoza. I vozovi su relativno jeftini i idu kroz celu zemlju. Hrana u Češkoj je relativno jeftina, a porcije su obilne. Sve u svemu, Češka je prava stvar ako ste rešili da odete u neku zemlju, proputujete je celu i upoznate kulturu za malo novca.

jeftina putovanja ukrajina.jpg

Bugarska (jeftino!): najjeftinija predivna priroda

Bugarska je najjeftinija zemlja u Evropi, ne samo kad je reč o turizmu, već i o troškovima života. Bugarska je veoma povoljna opcija za svakoga ko želi da uživa u predivnoj evropskoj zemlji. U Sofiji i drugim većim gradovima takođe ima dosta „turističkih zamki“, ali tu je i povoljan smeštaj, hrana i piće, šoping i razne aktivnosti. U ruralnim delovima zemlje, sve je još jeftinije.

Širom cele Bugarske ima restorana koji rade po principu samoposluživanja, i to su odlična mesta za turiste kojima ne smeta manjak luksuza. Takođe, tu je i mnogo hotela i hostela, od kojih su mnogi smešteni u stare, renovirane kuće i oni su posebno jeftini. Ruralniji delovi Bugarske su neverovano lepi, a lokalno stanovništvo je poznato po ljubaznosti. Kada je reč o jeftinom putovanju koje će vam ostati u lepom sećanju, Bugarska je sigurno najbolji izbor.

Ukrajina (jeftino!): hrana za manje od 200 dinara!

Ukrajina je neverovatno jeftina zemlja. Čak i u velikim gradovima (koji važe i za najbezbednije), pun obrok vas može koštati oko 200 dinara, a ulaz u neke od najboljih muzeja manje od pedeset!
Ukrajina je poznata po slatkišima, tako da za malo novca možete zadovoljiti svoju želju za slatkim!

Štrudle, sladoledi, torte, peciva i slatkiši su bukvalno dostupni na svakom ćošku, a u prodavnicama i restoranima su im cene znatno veće.

Restorani po Ukrajini su veoma kvalitetni kada je reč i o dekoru i o usluzi. Hrana je uvek sveža (ribu možete naručiti gotovo svuda), a za oko 200 dinara možete pojesti dobar obrok. Smeštaj je jedva skuplji, tako da ćete luksuzan hotel u Ukrajini platiti koliko biste platili ručak ili večeru u nekoj drugoj zemlji. Kada je reč o transportu, informišite se pre nego što krenete na put: mnoge različite kompanije nude prevoz na duže trase, ali je raspon cena veoma velik.

Poljska (jeftino!): zimska magija po povoljnoj ceni

Poljska nudi lud noćni provod, zimske čarolije i predivnu prirodu, tako da je savršena destinacija za sve one koji žele da u jednoj državi iskuse sve što mogu. Čak su i veći gradovi nadaleko poznati kao neke od najjeftinijih destinacija u Evropi.
Za razliku od mnogih drugih gradova, ovde se možete potpuno opustiti i uopšte ne razmišljati o novcu.

Hoteli i hosteli su relativno mali, ali veoma pristupačnih cena, hrana je odlična, a jeftina. Čak je i prevoz prilično povoljan, bez obzira na to da li putujete autobusom, vozom ili taksijem. Mnogi turisti odlaze u Poljsku zimi, jer je ova zemlja poznata po prelepim zimama.

Rumunija (jeftino!): zemlja vampira po pristupačnim cenama

Odlazak u Rumuniju je veoma jeftin, što tu zemlju čini atraktivnom destinacijom za digitalne nomade. Rumunija je poznata po prelepim pejzažima i dobroćudnim ljudima, kao i po legendama o vampirima, posebno o grofu Drakuli.

Na iznenađenje mnogih turista, hrana je relativno skupa. Najbolje je da odsednete u nekom jeftinijem hostelu i tamo pripremate hranu. U mnogim hostelima možete koristiti kuhinju, tako da priprema hrane nije problem.

Rumunija ima buran noćni život, kao i predivna sela, tako da će svako naći nešto po svom ukusu. Poznata je i po impresivnim zamkovima, a ture su veoma jeftine. Obilazak dvorca grofa Drakule je relativno skup, ali je cena vredna iskustva ako zaista želite da se pohvalite kako ste obišli Rumuniju.

jeftina putovanja turska.jpg

Turska (jeftina): cenjkanje

Turska postaje sve popularnija destinacija za turiste iz celog sveta, jer je veoma jeftina. U hotelima na obali ćete sigurno platiti skuplje, ali ako ste raspoloženi da potražite malo skromniji smeštaj, i cena će biti skromnija. Cene prevoza su simbolične, a hrana jeftina, a tradicionalna. Odeća je jeftina, a veoma kvalitetna, tako da je šoping nezaobilazna stvka.

Ako naiđete na cene koje su veće nego što ste očekivali, slobodno se pogađajte. Spuštanje cene je tradicija u Turkoj i pogađanje je sasvim normalno pre bilo kakve transakcije.

Hrvatska (jeftino!): dobra hrana po povoljnim cenama

Hrvatska je poznata po svojoj izvanrednoj, a prilično jeftinoj hrani. Ako ste gurman koji želi da isproba nova jela, kao što su grilovana jagnjetina ili hrvatsko pecivo, imate sreće. Takođe, smeštaj u Hrvatskoj je relativno jeftin, posebno ako ste u prilici da iznajmite stan (AirBnB funkcioniše u Hrvatskoj). Obično je najbolje uzeti apartman u vili koju drži neka porodica.

Ulaz je besplatan u većini dvoraca i ruševina koje turisti rado posećuju, s tim što su ture sa vodičem skupe, tako da je najbolje da unapred isplanirate gde ćete ići i da sami krenete u istraživanje.

Grčka (jeftino!): prelepi gradovi i ostrva po niskim cenama

U zavisnosti od sezone, smeštaj u Grčkoj može biti neverovatno povoljan. Tokom letnjih meseci, posebno u julu i avgustu, cene mogu biti duplo ili troduplo skuplje u odnosu na ostali deo godine.

Za turiste koji žele da idu na letovanje, ali i da uštede, maj i septembar su idealni meseci.

Cena hrane takođe zavisi od sezone i varira od veoma jeftine do veoma skupe.

Santorini i Mikonos važe za elitna i skupa ostrva. Međutim, na manjim ostrvima i gradovima takođe možete iskusiti autentičnu grčku atmosferu za trećinu cene na Santoriniju. Ljubitelji istorije će sigurno voleti ovu zemlju: širom cele zemlje se nalazi mnoštvo arheoloških nalazišta i ulaz je ili besplatan ili je cena simbolična; takođe i cene transporta su prilično niske.

Srbija (jeftino!): pristupačna i ukusna hrana

Odmor u Srbiji takođe može biti dobar izbor. Srbija poslednjih godina postaje sve popularnija turistička destinacija za strane turiste. Smeštaj je povoljan, posebno kad je reč o iznajmljivanju stanova, a hrana u restoranima je prilično jeftina. Hrana u prodavnicama je relativno skupa, tako da je za turiste kad se sve doda i oduzme isplativije da jedu u restoranima.

I putovanje van većih gradova je veoma jeftino (kada se izuzme cena prevoza, koja je u rangu sa evropskim cenama). Predeli u unutrašnjosti su predivni i mnogi turisti idu upravo tamo. U južnim delovima ćete naći cene za svačiji džep – uglavnom je sve upola jeftinije nego u velikim gradovima.

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar