Odeća za decu kroz istoriju

Odeća za decu kroz istoriju

Glavna odlika dečije odeće sve do 20. veka je bila ta da je nedostajala jasna razlika između odeće za mušku i žensku decu.

Mnogim mamama koje se danas trude da njihovi mališani uvek izgledaju kao da su upravo izašli sa modne piste i kojima je dostupna moderna dečija odeća to verovatno zvuči nerealno. Međutim, tada je ipak najvažnije bilo da garderoba koju deca nose bude pristojna i udobna, a stilovima i bojama se nije posvećivalo toliko pažnje.

Otkriće pantalona
Sve do sredine 19. veka bilo je uobičajeno za dečake i devojčice da budu obučeni isto, u dugačke haljine i podhaljine. One su nastajale u krojačkim radnjama zajedno sa čipkanim okovratnicima, koji su bili deo svakodnevne dečje nošnje, iako nama danas često deluju veoma svečano.

U istim radnjama majke su nabavljale potkošulje koje su bile neizostavni deo dečje garderobe, kao i platno za pelene za svoje najmlađe. Sva dečija odeća i pelene pravljene su od belog pamučnog platna.
Tek 1860. godine, predstavljene su prve pantalone za dečake od 7 do 14 godina. One su bile nalik pantalonama koje su nosili odrasli muškarci i u narednim decenijama postale su veoma popularne zbog svoje praktičnosti, te su se postepeno pravile za sve ranije i ranije uzraste.

Ubrzo su devojčice, kao i mlađi dečaci, počeli da se oblače u bodije. U početku se to smatralo kontroverznim jer osobe ženskog pola nikako nisu smele da nose pantalone, ali ustanovljeno je da je u ovom slučaju to u redu, jer su uvideli koliko je ovaj odevni komad paktičniji i bezbedniji za malu decu.

Roze je za dečake?
Kao što smo već rekli, deca su sve do svoje šeste ili sedme godine uglavnom nosila bele haljine. Neko bi pomislio da je ta boja izabrana jer asocira na dečju nevinost, međutim u pitanju je daleko praktičniji razlog. Beli pamuk mogao je lako biti izbeljen ukoliko ga deca uflekaju.

Kada je bilo vreme za polazak u školu počinjali bi da nose odeću u boji. Verovali ili ne, u početku se roze boja vezivala za dečake, dok je plava bila omiljena devojčicama. Uglavnom se plava boja povezivala sa Bogorodicom, te je zato imala “žensku” konotaciju.

S druge strane, roze je povezivana sa crvenom na koju se gledalo kao na snažnu i jaku, koja asocira na krv i hrabrost, pa je samim tim “muškija” boja. Stručnjak za boje Gavin Evans ističe da su krajem 19. i početkom 20. veka majke savetovane da dečake oblače u roze kako bi oni izrasli u snažnije muškarce.

Ova pravila važila su sve do 30-ih godina prošlog veka kada je situacija počela da se menja. Modni magazini su počeli predstavljati roze boju kao poželjnu za žene a plavu za muškarce i to se ubrzo proširilo kako na dečiju garderobu, tako i na igračke, kolica i sve druge potrepštine za bebe i decu.

Savremena odeća
Već 1940-ih devojčicama i tinejdžerkama je bilo dozvoljeno da nose pantalone u gotovo svim svakodnevnim prilikama. Mnogi modeli pantalona, poput plavih teksas farmerki, ali i jakni i košulja, su od tada, pa sve do danas, po svojim krojevima ostali univerzalni i uniseks.

Sa dolaskom bejbi bum generacije i poliestera kao jeftinog i univerzalnog materijala, krajem pedesetih i početkom šezdesetih, dizajn odeće za decu i tinejdžere postao je unosan posao i proizvodnja garderobe se omasovila.
Prvo su počeli da se imitiraju odevni predmeti pop i rok zvezda poput Elvisa i Bitlsa.

Nešto kasnije počeo je hipi pokret koji je doneo smelije krojeve koji nisu odmah naišli na odobravanje starijih generacija i konzervativaca. Tinejdžeri su počeli masovno da oblače šarene majice psihodeličnih boja, mini suknje i upadljive kožne jakne i čizme.

Hipi pokret predstavljao je pre svega bunt, kreativnost, alternativne životne stilove i želju mladih da budu shvaćeni ozbiljno.

Po završetku hipi pokreta, sedamdesetih su stigli nešto umereniji krojevi, zatim disko osamdesetih i od tada su se stilovi stalno smenjivali, a dečija odeća išla u korak sa odećom odraslih i pratila smene trendova koje su se događale sve brže i brže.

Kako obući dete danas
Danas se stvari poprilično razlikuju od perioda od pre sto godina jer je dostupno mnoštvo stilova odeće za mališane i tinejdžere. Verovatno ste se i vi mnogo puta zapitali ,,Kako da obučem dete za školu?” jer imate toliko izbora.
Ovo su naši saveti zahvaljujući kojima će vaše dete uvek biti adekvatno obučeno:
● Birajte prirodne materijale - u pamučnim stvarima će njihova koža moći da diše
● Neka odeća bude udobna i praktična - trenerke i udobne pantalone sa džepovima su najbolji izbor za decu koja su uvek u pokretu
● Izbegavajte brendove i markiranu garderobu - nije uvek poželjno da se dete previše ističe i može ga dovesti do neprijatnosti
● Proverite uvek vremensku prognozu - ne želite da detetu bude prevruće ili prehladno u školi

Nadamo se da vam je naš tekst bio interesantan kao i da će vam saveti koje ste dobili koristiti.

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar