Kako da odaberem kolica za bebu

Kako da odaberem kolica za bebu

Verujemo da ste nestrpljivi da se rodi Vaša beba, ali budite strpljivi bar u jednoj stvari - u odabiru kolica za bebu. Ako ste smatrali da je kupiti kvalitetna kolica za bebe lak posao koji se brzo obavlja, žao nam je što ćemo Vas razočarati, ali niste u pravu.

Naravno, Vi možete kupiti prva kolica koja su Vam dopadljiva i po prihvatljivoj ceni, ali pitanje je koliko ćete njima biti zadovoljni i kako će služiti bebicu i Vas. Ukoliko niste vodili računa o određenim pravilima, nemojte se iznenaditi ako kolica već prvog meseca budu nesnosno škripala, ako otpadne deo točka ili sedište počne da se koči pri spuštanju. Možda ćete tek kada naviknete na svakodnevne šetnje sa bebom osetiti koliko je Vašim kolicima teško upravljati, koliko su nepodnošljivo teška ili kako Vas točkovi "ne slušaju".

Da se to ne bi dogodilo (jer tada i najjeftinija kolica za bebe postaju neisplativa), odvojite nekoliko minuta za iščitavanje narednog teksta, zabeležite ono što Vam se učini bitnim, a zatim ta saznanja iskoristite da biste prikupili informacije po prodavnicama. Samo dobro osmišljena kupovina kolica rezultiraće uživanjem sa novorođenčetom, kojeg tako željno iščekujete.

Šta da gledam kod kolica za bebe?
Možda će Vam se isprva učiniti kao previše informacija, ali nema sumnje da svaka stavka ima svoju svrhu. Prepišite ili odštampajte ovaj spisak bitnih podataka, a zatim ga ponesite sa sobom u prodavnice u kojima ćete razgledati kolica za bebe. Biće Vam od velike pomoći.

• Idealna težina kolica za bebe je, kako kažu roditelji, do 10 kg. Ne zaboravite da kolica sa okretanjem sedišta od Vas i prema Vama dodatno dobijaju na težini. Kišobran kolica koja se ne spuštaju su najlakša, ali nemaju neke druge važne karakteristike.
• Kolica za bebe ćete iznostiti i unositi kroz raznorazna vrata, pa nemojte birati najšira moguća. Možete ih premeriti, pa uporediti sa širinom dovratka, kako biste stekli tačnu sliku. Za bebicu je, pak, važno i da nisu previše uska, kako bi dete moglo neometano da leži, čak i kad malo poraste.
• Kod svih kolica, sem kod nekih modela kišobran kolica, sedišta se spuštaju i podižu, za 3 ili  5 stepeni. Ove funkcije moraju se obavljati lako, pa je važno da ih isprobate.
• Bebe se u kolicima vezuju pojasevima, a sistem zakopčavanja proverite na licu mesta.
• Dragoceno je ako možete da kontrolišete pogledom svoje novorođenče, koje ste okrenuli prema Vama, a kasnije mu omogućite da gleda na drugu stranu. Upitajte trgovca koji modeli kolica za bebe podražavaju ove opcije.
• Ponekad ćete kolica za bebu sklopiti. Odaberite kolica za čije sklapanje i rasklapanje Vam ne treba previše snage i vremena.
• Obratite pažnju na veličinu točkova. Veći točkovi obećavaju odobniju vožnju. Ako ćete se često voziti uzbrdicama, nemojte kupovati kolica za bebe sa malim ili, još gore, plastičnim točkovima. Ipak, za klasične gradske uslove, ovo nije presudno.
• Što duža tenda, navlaka koja se skida, ručka koja se spaja u jednu, dodaci kao što su korpa, zimski prekrivač, kišna navlaka, suncobran, detalji su koji Vam još više mogu približiti određeni model kolica za bebe.

Kakav dizajn kolica da odaberem?
Opredelite se za ono što je Vašem oku lepo, ali ako ćete da budete i praktični, odaberite neku neutralnu i za održavanje zahvalnu boju. Previše svetla kolica za bebe se brzo prljaju, pa je možda bolje da se oglušite o svoje oduševljenje kada ugledate nežna, bela kolica.

U slučaju da planirate još naslednika posle svoje devojčice ili dečaka, onda kupite kolica za bebe u bojama namenjenim za oba pola.

Koji modeli su mi na raspolaganju?
Postoje klasični modeli kolica za bebe i oni se preporučuju za uzrast od 0+. Kišobran kolica, koja izdvaja karakterističan način sklapanja, najpraktičnija su za decu stariju od 6 meseci, koja sede. Kolica za bebe 2 u 1 i 3 u 1 nude kupovinu dva ili tri proizvoda u jednom. Na primer, u kolicima 3 u 1, Vi kupujete i korpu za nošenje bebe, ali i autosedište.

Blizanačka kolica podražavaju sve karakteristike ostalih vrsta kolica, s tim što u ovom slučaju možete birati da li će bebe sedeti jedna pored druge, jedna naspram druge ili jedna iza druge. Nekim roditeljima blizanaca je lakše da kupe dvoje odvojenih kolica, ali tada u šetnju mora poći najmanje dve odrasle osobe.

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar