Potrebna i nepotrebna bebi oprema

Potrebna i nepotrebna bebi oprema

Bebi oprema i kupovina iste dovodi buduće roditelje u dodir sa stvarnošću - da će to novo biće uskoro biti tu. Sa druge strane, bebi oprema ima veoma razbuđujuć efekat i pri pogledu na kućni budžet. Zato je najpametnije na vreme proveriti koja bebi oprema vam je zaista potrebna za prvo vreme, šta morate da kupite, a šta bi trebalo da počnete da nabavljate od prijatelja koji već imaju decu koja su prerasla stvari koje vama trebaju. Zaista, deca brzo rastu a sva ta bebi oprema ostane veoma malo ili potpuno nekorišćena. Stvari sa spiska koji je pred vama, sasvim su dovoljne za dobar početak.

Za spavanje, detetu je potreban krevetac ili kolevka. Razmislite i o rasklopivom krevetiću ako imate brojnu rodbinu ili često putujete. Sve ovo može biti i već korišćeno, ali dušek ipak gledajte da bude nov. Bebi oprema za spavanje trebalo bi na samom početku da se sastoji iz dva-tri donja čaršava sa gumicom, nepromočive navlake, a preporuka je da budu platnene. Trebaće vam dva kompleta posteljine, jedan lagan pamučni prekrivač - ćebence, a ako imate zimsko dete, jedan deblji i topliji pokrivač ili vreću za spavanje. Bebi alarm vam je potreban ako imate veliki stan ili kuću i zaista ne možete da čujete iz jedne sobe šta se dešava u drugoj - bebe plaču veoma glasno.

Pelene
Kada je reč o pelenama za jednokratnu upotrebu, vaša bebi oprema bi trebalo da ima najveći paket najmanjih pelena. Trebaće vam 10 švedskih pelena, takođe najmanjih i 20 komada tetra pelena. Ako ste se opredelili za platnene pelene, trebaće vam najmanje 50 do 80 pelena i tri para zaštitnih gaćica.

Bebi oprema - odeća za prvih mesec dana
Odeća je ono što najkraće traje i možda je najisplativije da veći deo, naročito ove sasvim male, na vreme nabavite od rođaka i prijatelja. Bebi oprema za sasvim male bebe trebalo bi da sadrži pet bodi benkica - veličina 56 i isto toliko komada - veličina 62 (najzgodniji su bodići benkice koji se zakopčavaju na preklop), tri-četiri odelca "zekice" (od godišnjeg doba zavisi kakvo će da bude) - veličina 56 i isto toliko komada - veličina 62. Jedna jaknica  veličine 56 i još jedna - veličine 62. Zatim, dve pamučne kapice - topla kapica (za "zimske bebe"), pamučni šeširić (za "letnje bebe"), tri do pet pari čarapica, i šest portiklica a, zimsko odelce za bebe rođene zimi. Iskustva nekih majki govore da im je odeća veličine 56 bila gotovo neupotrebljiva osim nekoliko prvih dana.

Pribor za kupanje
Bebi oprema za kupanje treba da se sastoji od kadiceza kupanje, nekoliko rukavica za kupanje, termometar za vodu, podloga za presvlačenje. Mnoge mlade majke kažu da im je komodica ili stočić za presvlačenje "spasila život", zapravo, spasile su im leđa, a pogodni su jer u njih može da se stavi odeća i stvari potrebne za bebu, i tri veća peškira sa kapuljačom. Mame kažu da im je "tobogan" u kadici mnogo pomogao pri kupanju jer im obe ruke budu slobodne i ne moraju da brinu da će dete skliznuti u vodu.

Pribor za negu bebe
Trebaće vam oko 10  sterilnih kompresa za pupak, sprej za dezinfekciju, toplomer, štapići za uši sa zaštitom, jedno pakovanje podmetača za presvlačenje. Naravno, vlažne maramice, pamučne gazice za brisanje guze (20 komada), makazice sa tupim vrhom, četka za kosu i češljić, krema ili mast za guzu, bebi ulje (dobro je bademovo ulje) i bebi sapun.

Bebi oprema - ostalo
Naredni spisak nije baš osnovni "paket za preživljavanje" više je lista stvari koje će vama olakšati navikavanje na novi život kako bi i vama i detetu bilo što prijatnije i lagodnije, ne samo u sigurnosti sopstvenog doma, već i kada se prvi put odvažite napolje. Tu spadaju jastuk za dojenje, auto sedište (za težinu 0-13 kilograma), kolica ili nosiljka ili sling marama, lagan prekrivač za kolica, ranac ili torba sa stvarima za presvlačenje. Naravno, ovo su sve stvari koje ne morate da kupujete nove. Pozajmljivanje od prijatelja i rođaka biće usluga i vašem budžetu jer ova oprema nije jeftina, a verujte, oni jedva čekaju da se reše nagomilanih stvari koje ne koriste i ne znaju šta će sa njima.

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar