Evo koji su najčešći problemi sa laptopovima

Evo koji su najčešći problemi sa laptopovima

Problemi i kvarovi sa laptop računarima su nažalost neizbežna pojava. Iako je danas tehnologija znatno olakšala našu svakodnevnicu nudeći nam brojne uređaje uz koje je naš život mnogo lakši i jednostavniji, činjenica je da svaki od tih uređaja ima svoj rok trajanja.

Ništa ne traje večno, pa je tako i kada su u pitanju laptop računari, međutim što ih više budemo čuvali, oni će nam duže i trajati.

Nekad se problemi i kvarovi nastaju nezavisno od nas, ali u većini slučajevi ovi kvarovi su direktna posledica naše nepažnje i nedovoljne brige o uređaju.

U nastavku teksta sa vama delimo neke od najčešćih kvarova laptopova kao i smernice kako neke od njih možete otkloniti samostalno, ali i koje to situacije zahtevaju odlazak u servis laptopova.

#1 Laptop neće da se upali - jedan od najčešćih problema
Ovo je definitivno jedan od najčešćih problema sa laptopovima i jedan od najgorih osećaja, za koji verujemo da je svako od nas već iskusio na svojoj koži. Uzroci za ovaj problem mogu biti brojni - može se desiti da laptop ne reaguje na punjač ili da su se prosto javili neki sitni problemi sa samim softverom.

Dakle, ukoliko vam se desi ovakva situacija, ne mora odmah da znači kraj. Ono što vam mi savetujemo u ovakvoj situaciji jeste da ostanete smireni.

Nemojte odmah da razmišljate o tome kako da skupite novac za laptop, jer kao što smo rekli, ovakav kvar često ne znači da je neki veliki problem u pitanju koji ne može da se reši.

Nakon što ste udahnuli 3 puta, probajte da pritisnete dugme za paljenje računara. Ukoliko se ništa ne dešava, pređite na bateriju - izvadite bateriju iz laptop računara, zatim je vratite i još jednom proverite da li ste dobro prikačili računar na punjenje.

Verujemo da vam je u takvom trenutku brza popravka laptopa sve što vam treba, stoga ukoliko ništa od navedenog ne bude dalo rezultate, savetujemo odlazak u servis laptopova koji će efikasno sanirati vaš problem.

#2 Pregrejavanje laptopova - zašto se laptopovi pregrejavaju?
Činjenica je da su laptopovi mnogo lakši i praktičniji za korišćenje, pogotovo u današnje vreme, kad ase ceo svet suočavao sa korona virusom, samoizolacijom i kada smo bili primorani da radimo od kuce. Osim toga, sve je više firmi i agencija koje bude rad na daljinu, odnosno rad od kuće, a glavni alati za posao su upravo laptopovi.

Njih nosimo svuda sa sobom i koristimo ih za razne aktivnosti - za posao, učenje, gledanje filmova, igranje igrica i slično. Dakle, laptop računari daju nam slobodu, i ne vezuju nas da neke aktivnosti obavljamo samo kod kuće kao što je to u slučaju desktop računara.

U takvim situacijama, logično je da će vaš laptop biti izložen prašini i prljavštini koja može biti glavni uzrok za pregrejavanje laptopova.

Prašina i sve one čestice koje ne vidimo golim okom onemogućavaju protok vazduha i tako sprečavaju hlađenje računara koje je neophodno kako ne bi došlo do pregrejavanja.

Kako da prepoznate ovaj problem?
Vruć laptop je prvi znak da je došlo do pregrejvanja računara. Kako se sva prašina može nakupiti u samoj unutrašnjosti laptopa do kojih vi vrlo verovano nećete moći doći jer nemate potreban alat, savetujemo da ukoliko primetite ovaj problem, obavezno odnesete računar u servis kako ne bi došlo do značajnijih oštećenja.

#3 Laptop ne reaguje adekvatno na punjač - problem sa oslabljenom baterijom
Kao i mobilni telefoni, tako i laptopovi i svi drugi uređaji imaju svoj rok trajanja što znači da će vremenom njegove funkcije značajno oslabiti.

Problem oslabljenje baterije je takođe jedan od vrlo čestih problema koji se s vremenom javljaju. Uzroci za ovakav kvar mogu biti brojni, i da naglasimo, ovaj problem vrlo često nastaje usled naše nepažnje.

Izlaganje visokim temperaturama, savijanje punjača, korišćenje neadekvatnog punjača mogu biti uzroci za nastanak ovakvog problema.

Prvo što možete da uradite u ovakvoj situaciji jeste da proverite da li ste dobro priključili adapter za punjenje, ako je sve u redu znači da postoji neki drugi problem zbog kojeg laptop ne reaguje na punjenje.

Može se desiti da će vam biti potrebna nova baterija, ali kako ne biste trčali pred rudu i možda bespotrebno trošili novac, savetujemo da ipak prvo odnesete računar u servis kako bi otkrili u čemu je zapravo problem, pa tek onda preduzimali mere za saniranje problema.

#4 Laptop sporo radi - neophodno “čišćenje” računara
Uzroci za ovaj problem mogu biti brojni - prvi je to da problem može biti u samom laptopu, odnosno da vaš laptop ima lošije performanse od samog početka, za šta nažalost ne postoji rešenje, on je takav kakav je.

Postoje i druge situacije, kada laptop ne radi sporo od početka,već se takav problem javlja vremenom. Može se desiti da ste opteretili laptop sa previše fajlova, programa, slika sadržaja i da je samo potrebno očistiti laptop od nepotrebnih stvari koje usporavaju rad računara.

Dakle, prvo krenite sa zatvaranjem svih programa i aplikacija, zatim brisanje svih slika, video zapisa i aplikacija koje ne koristite.

Nakon ovoga, često sledi i čišćenje računara od virusa - vrlo verovatno u vašem računaru već imate instaliran program za čišćenje od virusa, samo ga je potrebno aktivirati.

Ukoliko ništa od navedenog ne bude dalo pozitivne rezultate, laptop računar je potrebno odneti u servis kako bi ustanovili u čemu je problem.

Kao što i sami zaključujete iz teksta, za većinu kvarova na laptopu postoji rešenje. Stoga, ukoliko vam se javi neki od navedenih kvarova, nemojte odmah da pomislite na najgore, već se setite naših smernica i pokušajte sami da rešite problem ili još sigurnije, odnesite računar u servis koji će vaš problem vrlo brzo otkloniti!

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar