Apokalipsa danas: Festival srpskog filma i fantastike

Apokalipsa danas: Festival srpskog filma i fantastike

Sedmi po redu Festival srpskog filma fantastike (FSFF), trajaće četiri dana, od 18. do 21. oktobra 2012. godine u Domu omladine Beograda i Muzeju jugoslovenke kinoteke. FSFF prikazaće 70 filmova iz Srbije, Italije, Španije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Kanade.

FSFF će, kao i prošle godine, dodeliti nagradu Koskar, statuu koja je omaž holivudskoj nagradi Oskar, ali u obliku kostura. Specijalna nagrada Piramida pripašće najboljoj filmskoj minijaturi na temu apokalipse u skladu sa o ovogodišnjim festivalskim motom “Apokalipsa danas”.

Za Koskara će se u Domu omladine Beograda nadmetati 15 srpskih filmova najnovije produkcije, u kategorijama najbolji film po izboru žirija, najbolji film po izboru publike, najbolja filmska priča, najbolji vizuelni utisak i specijalno dostignuće. Šest filmova iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine nadmetaće se za Koskara u kategoriji najbolji film fantastike sa područja bivše Jugoslavije, bez Srbije.

U revijalnom programu u Domu omladine i Kinoteci, biće prikazan niz kratkometražnih i dugometražnih filmova iz Italije i Španije, evropskih kinematografija sa jakom fantastičkom tradicijom koje su ove godine u fokusu Festivala.

Počasni gost Festivala biće Serđo Stivaleti, italijanski majstor za maske i specijalne efekte . Pionir je kompjuterski generisanih vizuelnih efekata.

O nagradama će odlučivati međunarodni žiri u sastavu Luis Kurči, producent iz Italije, Velimir Grgić, novinar i filmski kritičar iz Hrvatske i Stevan Filipović, režiser iz Srbije. Svečana dodela nagrada je u nedelju u 20 sati u Domu omladine.

U sklopu Festivala srpskog filma fantastike, u subotu 20. oktobra biće upriličena prva srpska Zombi šetnja. Krenuće u 17.00 sa Trga Republike a završiće se u 17.45 u Domu omladine Beograda, gde će biti najbolje maskiranim i našminkanim učesnicima biti dodeljene nagrade.

Zombi šetnja je istovremeno promocija trećeg serijala TV serije Walking Dead, u produkciji studija Foks (Fox), koji je pokrovitelj šetnje, a dobrovoljce “obične građane ali i poznate ličnosti“ maskiraće majstor za maske i specijalne efekte Miroslav Lakobrija sa svojim timom.

Pored Zombi šetnje u sklopu pratećeg programa  posetioci će moći da vide izložbe futurističkih kostima i tabli iz stripa "Kapetan Nitrat" Borislava Stanojevića, Siniše Radovića i Aleksandra Sotirovskog.

Ceo program se može naći na sajtu manifestacije www.art-anima.com/fsff.

Festival srpskog filma fantastike osnovan je u januaru 2006. godine i promoviše domaće filmsko stvaralaštvo fantastike, naučne fantastike i horora. To je najstarija filmska manifestacija u regionu posvećena tim žanrovima.

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar