10 stvari koje bi trebalo uraditi pre tridesete

10 stvari koje bi trebalo uraditi pre tridesete

Prve ljubavi, žurke, fakultet, slomljena srca, novi prijatelji, festivali, pijanstva, rastanci, izbori, dolasci i odlasci - dvadesete godine najčešće predstavljaju najdinamičniji period života.
U ovim godinama, nalazimo se na raskršću između odraslog čoveka i srednjoškolca, odgovornosti i nezrelosti.

Takva dinamika života često ostavlja dvadesetogodišnjake u rebusu ko su i gde su se uputili. Ohrabrujuća činjenica treba da bude da ovo iskustvo dele gotovo svi u ovim godinama.

Jedni tvrde da dvadesete godine upravo služe tome da se “starost ne pita gde je mladost”, a drugi da je dobro promišljena mladost najbolja priprema za starost! U svakom slučaju, svi se slažu - do tridesete imate potpunu slobodu da osmislite šta je ono što želite da budete i gde želite da stignete. Nakon toga društvo od vas zahteva dozu ozbiljnosti.

Trideseti rođendan je i prektretnica i odličan povod za veliko slavlje, pa ukoliko se nekoj vašoj dragoj osobi bliži trideseti rođendan, ovde možete pronaći ideje za poklon. Dok ne dođe red na vas i vaše tridesete, ne gubite vreme!

Pročitajte kojih to 10 stvari ne bi trebalo da propustite pre tridesete i uz koje ćete uspešno završiti jedno poglavlje života!

#1 Naučite da oprostite i kažete izvini
Možda i najveća lekcija života jeste naučiti da pustimo.

Dvadesete su godine kada, uz dovoljnu količinu samokritike, možemo primetiti da ni sami nismo savršena bića, te da bi bilo nefer da od drugih to tražimo.

Shvatanjem da nismo savršeni, ne samo da učimo da oprostimo drugima već i sebi. Nesavršenost je karakteristika ljudske egzistencije, ali to možda nije nužno loše. Zahvaljujući neperfekciji postoji i neuniformnost, kao i mogućnost da se iz grešaka uči i napreduje.

Prihvatanjem naše mogućnosti da pogrešimo slavimo autentičnost svakog čoveka, te nam svako naredno izvini u tridesetoj više neće biti tako teško da prevalimo preko jezika - ono će svakom zrelom čoveku biti znak da napreduje.

#2 Posvetite se svom mentalnom zdravlju
Kada smo naveli sve turbulencije koje dvadesete donose, nemoguće je da ne pomislimo i na konfuziju koje uz njih idu.

Tabu javnog govora o mentalnom zdravlju u 21. veku konačno kreće da se razbija, što predstavlja ogroman napredak društva.

Statistike beleže sve veći porast dvadesetogodišnjaka koji pate od neke psihičke tegobe i uz svu životnu nepredvidivost, ova činjenica ne čudi.

Mentalna higijena ne treba da bude luksuz, niti predstavlja bahatost. Stručnjak iz oblasti psihologije, psihoterapije ili medicine može vam značajno olakšati psihičke tegobe i pre tridesete morate se osloboditi stigme odlaska po pomoć kada vam ona zatreba!

Naš savet je da se maksimalno posvetite svom mentalnom zdravlju, kako bi u tridesete ušli očišćeno i pripremljeno za izazove koji naredni period nosi!

#3 Organizujte putovanje bez cilja
Sećate se poznatog romana Džeka Keruaka iz 1957.? Ako ne, dodajte ga na listu za čitanje pre tridesete!

Do tada, predlažemo da pozovete svog najboljeg prijatelja koji je sa vama prošao najturbulentniji period vašeg života i krenete na put bez cilja!

Put bez cilja na neki način predstavlja savršenu metaforu za dvadesete godine. Kao takav, treba da se doživi. Na putovanju sa prijateljem, možete praviti retrospektivu godina koje su prošle i sanjariti o vremenima koje tek dolaze!

Nije loše ni razmisliti o ideji da na put bez cilja odete i sami. To može biti vaš ultimativni iskaz samostalnosti i simbol nedaća koje ste uspeli da prevalite na svojim plećima. U tridesetim, naučili smo, nećemo odbijati pomoć i ljubav, ali je bitno znati da sve možemo sami, iako je putovanje sa drugima ono što život opljemenjuje.

#4 Pročitajte bar 10 klasika svetske književnosti
Ne samo zbog opšte kulture! Čitanje zaista predstavlja nepresušni izvor životnih lekcija koje je neko već proživeo! Sedite i napravite spisak knjiga koje ste ceo život stavljali na čekanje i odlučite da ih završite pre tridesete!

Čitanje će poboljšati vaše komunikacijske sposobnosti, doprineti vašoj mašti i otvoriti nove teme za razmišljanje! Čitanje je po svakom kriterijumu fantastičan način da ispunite vaše slobodno vreme i bilo bi odlično da pre tridesete stvorite ovu zdravu naviku, koju ćete upražnjavati i u godinama koje slede!

#5 Izgradite svoj lični stil
Kao što smo već pomenuli, dvadesete su dobre za eksperimentisanje, ali tridesete zahtevaju dozu odgovornosti! To vaš lični stil mora i da pokaže. U kasnim dvadesetim vreme je da vaš lični stil bude usklađen sa idejom onoga što želite da budete.

Da li smatrate da težite ka tome da budete što jednostavniji, te ćete u oblačenju težiti ka minimalizmu? Ili smatrate da ste više okrenuti karijeri, pa će to vaš način odevanja i odražavati?

Vaš osmišljeni autentični stil pokazaće drugima da ste mislili o tome kakva osoba želite da budete, što će biti dobra priprema za zahtev ozbiljnosti koji dolazi u tridesetim.

#6 Politički se opismenite
Dobro ste čuli! Možda je u dvadesetim apolitičnost mogla da prođe neprimećeno, ali tridesete neće biti blagonaklone prema nezainteresovanosti bilo koje vrste!

Traženje posla, birokratija i samostalni život trebalo bi da su vas dovoljno naučili o tome kako se politika bavi vama, čak i onda kada se vi ne bavite njom.

Ne morate nužno biti politički aktivni, ali je svakako vreme za nabavljanje literature iz filozofije politike i osnova ekonomije, kao i svakodnevno prelistavanje dnevne štampe.

Potrudite se da budete odgovoran građanin u tridesetim, odgovoran čovek brine o svojoj budućnosti! Budite u toku!

#7 Naučite da organizujete svoje slobodno vreme
Za većinu ljudi, tridesete će predstavljati period kada će naći stalni posao i osnovati porodicu. To u startu znači manje vremena, pa je vrlo bitno da u dvadesetim naučite da organizujete svoje slobodno vreme! 

Koliko puta ste propustili kućni trening jer je lakše bilo da odgledate još jednu epizodu serije? Pre tridesete naučite da odredite prioritete i kvalitetno koristite svoje vreme, jer ćete ga godinama imati sve manje.

#8 Gradite solidarnost u vama i dajte bezuslovno
I eto još jednog načina da dobro organizujete svoje slobodno vreme u dvadesetim! Možda u tridesetim nećete biti u prilici da volontirate, ali ukoliko ste u prilici u dvadesetim, to je savršen način da iskoristite svoj slobodni dan.

Prijavite se za volontiranje u nekoj od organizacija za pomoć ljudima na margini ili čak učestvujte u nekom širem projektu za pomaganje ugroženim sugrađanima.

Kada dajete, ne očekivajući ništa za uzvrat, ne samo da ćete se osećati korisno i dobro, već ćete razviti pozitivniji pogled na svet i na ljude. Dobro je znati da ako se u budućnosti nađete u sličnoj situaciji - uvek postoje ljudi koji će vam pružiti ruku spasa.

#9 Počnite da pravite dugoročne planove
Pre nego što uđete u tridesete, koje posmatramo kao ozbiljnije godine, dobro bi bilo da imate neke od osnovnih ideja ka čemu težite u narednih pet godina.

Ovo je i savršeno vreme da počnete da pravite ušteđevinu, za neke od budućih projekata koji se mogu ticati zasnivanja porodice, rešavanje stambenog pitanja ili razvijanja biznisa.

Takođe, uz neke dugoročne smernice, nećete gubiti fokus sa bitnih stvari i generalno ćete se osećati sigurnije u sebe i svoje odluke koje donosite svakodnevno.

#10 Proslavite odlazak dvadesetih kako dolikuje!
I za kraj, ispratite ovaj period života zahvalni na svemu što ste naučili tokom istog!

Pozovite sve ljude koji su obeležili vaše dvadesete; vašu porodicu, prijatelje i poznanike, te se zajedno prisetite svega što ste prošli do sada.

Prisećajte se lepih i ružnih uspomena, rekapitulirajte sva svoja maštarenja i događaje koji su obeležili vaše živote! Setite se svih planova koje ste ostvarili, navika koje ste usvojili, šta je to što ste promenili a šta je ostalo za menjanje u tridesetim.

Evocirajte uspomene koje će zauvek ostati urezane u vaša sećanja, uživajte i opustite se - najbolje tek dolazi!

I za kraj, upamtite da svako životno doba sa sobom donosi svoje prednosti i poteškoće, bitno je da iz svih faza izađete kao bolje osobe koje su zadovoljne sobom i svojim životom! Uživajte u tridesetim!


Tagovi:

Komentara (1)

  • 05.02.2021

    Odlišan tekst. AUTO DELOVI

Dodaj komentar