Kako nam se život menja nakon porođaja?

Kako nam se život menja nakon porođaja?

Kada naše novorođenče prvi put ugleda svetlost dana, naš život se menja iz korena. Mnoštvo stvari na koje smo do tada navikli da mkožemo raditi i koje su nam do tog momenta bivale rutina, sada mogu pasti u zaborav.

Istina da sve ovo zvuči negativnije nego što zapravo jeste, međutim, treba razumeti da sa detetom dolazi i nov način življenja koji će vam umnogome ulepšati život i biti mnogo zanimljiviji od onog kakav ste prethodno vodili. Zato nema razloga za strah, svaka promena samo u početku nosi određenu dozu brige.

A šta će se to sve menjati i kako će rođenje vašeg deteta utiati na vašu svakodnevnicu pročitajte u nastavku našeg teksta.

#1 Menjanje mesta boravka - mnogi parovi su potrrazi za novim stanom nakon dobijanja deteta
Kada dete dođe na svet mnogi parovi se upravo u tom momentu odlučuju za traganje za novim domom koji ima više prostora usled povećanja broja članova porodice. Ukoliko ste u potrazi za novim stanom u Beogradu, možete se raspitati o tome koja naselja su najpogodnija za život sa detetom.

Tokom potražnje za savršenom lokacijom treba obratiti pažnju na to da se u blizini nalaze vrtić, osnovna škola, velike prodavnice, pošta i slično. Na taj način ćete biti obezbeđeni kada poželite da dete upišete u vrtić ili kada ono napuni dovoljno godina za polazak u školu.

#2 Vaše vreme postaće rezervisano za novorođenče - navikavanje na novu dnevnu rutinu
Najbitnija novina na koju novopečeni roditelji moraju da se naviknu jeste definitivno manjak slobodnog vremena i prilagođavanje mnogobrojnim sitnicama koje život sa bebom iziskuje.

Vaš raspored koji ste svakodnevno pratili prelazi u onaj koji beba i obaveze prema njoj kreiraju, te nam je od tada on u najvećem fokusu. Posle nekog vremena ćete definitivno uspeti da se naviknete na takav način funkcionisanja, kada će on napokon postati sve lakši nego na početku.

#3 Neispavanost će biti sve češći slučaj - manjak sna postaje problem
Vaše novorođenče će vam uneti izmene i u noćnu rutinu, te ćete katkad morati da se snalazite za kratkotrajan san u sred dana. Idealna solucija bi bila da se sa partnerom dogovorite oko smenjivanja dežurstva tokom noći, kako biste oboje mogli da uhvatite pokoji trenutak sna.

Ovaj period, međutim, neće trajati toliko dugo, s obzirom na činjenicu da ćete moći da naviknete dete na određeni raspored spavanja, usled čega će vam sve biti olakšano. Na ovaj način dopuštate sebi da se barem donekle vratite u normalu.

U toku dana, kada vaša beba ima svoju popodnevnu dremku, potrudite se da se i vi odmorite, te kada ona zaspi možete i vi na kratko zatvoriti oči. Veliki broj roditelja u ovim slučajevima gleda da odradi većinu nedovršenih kućnih poslova, međutim, mnogo je zdravije po vas da se zapravo odmorite.

#4 Dolazi do promene odnosa sa partnerom - dete dosta utiče na razvoj
Dete će odjednom promeniti čitavu dinamiku vašeg načina života, te, naravno, u to ulazi i odnos sa vašim partnerom. Do toga dolazi usled činjenice da od momenta rođenja bebe je još nekome potrebna vaša maksimalna pažnja.

Tada partneri neretko kreću da se osećaju zapostavljeno, što može negativno uticati na njihovo raspoloženje, a kasnije i na vaš celokupan odnos. Stoga bi dobro bilo da se ne fokusirate samo na dete, već da pokušate da održite sjajan odnos i sa svojim partnerom.

#5 Odjednom vam ništa neće delovati teško - bićete spremni na sve kako biste bili tu za vaše dete
Sve ono što vas je ranije mrzelo da radite i za šta apsolutno ni u jednom momentu niste imali volju sada će vam delovati prelako i neće vam biti naporno da se time bavite. Jedna od tih stvari je definitivno igranje sa detetom.

U većini slučajeva čuvanje dece nam je predstavljalo problem jer nismo bili naviknuti na takav vid radnje, te nam je delovalo kao da ništa što radimo nema nimalo smisla. Iz tog razloga bivamo uplašeni da nećemo umeti sa svojom decom.

Međutim, kada naše dete dođe na red, te prepreke prestaju da postoje, pa se vrlo brzo naviknemo na novonastalu situaciju. Tada se svim silama trudimo da ga animiramo, učimo raznim stvarima, da znamo šta da radimo kada je bolesno i slično.

Kao što vidite, jeste istina da se naš život značajno menja kada dobijemo decu. Međutim, sve te promene, ma koliko u početku bile komplikovane i teške, kasnije postaju sve lakše i lepše za praćenje. Novi život sa detetom koji ovim putem krećemo da živimo nećemo želeti da promenimo ni za šta na ovom svetu.

Želimo vam mnogo sreće u obavljanju ovih prelepih obaveza, koje će vam ubrzo postati uživanje!

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar