Kako pružiti adekvatnu negu bolesnom detetu

Kako pružiti adekvatnu negu bolesnom detetu

Akutne virusne ili bakterijske infekcije, njihovi lakši oblici kod kojih je prognoza dobra,  najčešći su problemi sa kojima se roditelji susreću kada je u pitanju zdravlje njihovog deteta. U borbi protiv ovih, nekada veoma neugodnih infekcija, važnu ulogu, naravno, ima odnos roditelja prema bolesnom detetu, kao i spremnost mame i tate da svojim pravilnim postupcima pomognu detetu da što lakše prebrodi trenutnu zdravstvenu situaciju.

Kakva će biti reakcija deteta u slučaju bolesti, zavisi od nekoliko faktora, a pre svega od toga koliko često je dete bolesno i kojeg je uzrasta. Tako na primer, predškolska deca koja su sklona češćim infekcijama disajnih organa veoma brzo shvate bolest kao rezultat napada „klica“ na njihovo nos, grlo i imuni sistem, pa lako pristaju na korišćenje lekova prepisanih od strane pedijatra koji će im pomoći da se što brže reše curenja nosa, kašlja i povišene telesne temperature.

Kada se Vaše dete razboli, svakodnevna životna rutina cele porodice biva narušena. Odlazak deteta u vrtić se odlaže, a Vi ne može na posao. U pomoć možete pozvati i baku, tetku ili neku drugu detetu blisku osobu koja je odgovorna i uživa Vaše poverenje, što često predstavlja veoma dobro rešenje, jer će se detetu sigurno prijati društvo dragih osoba koje ne viđa svakog dana.
Veoma su retka deca kod kojih se javlja briga u slučaju bolesti. Međutim, zabrinutost roditelja je veoma često prekomerna, što dovodi do remećenja porodične atmosfere i negativno utiče na bolesno dete. Zato je veoma važno da roditelji od pedijatra, ali i od roditelja druge bolesne dece koji imaju više iskustva, potraže informacije i savete o samom oboljenju, kao i o tome kako kod kuće mogu da olakšaju detetu.

Pravilna nega bolesnog deteta u suštini se ne razlikuje mnogo od negovanja zdrave dece. Najvažnije je obezbediti detetu odgovarajuću hranu, vodu, boravak u dovoljno toploj prostoriji, ali i društvo. Sve to treba da bude prilagođeno posebnom stanju organizma bolesnog deteta i usklađeno sa savetima pedijatra.

Hrana bogata vitaminima i mineralima, koju dete i inače treba da konzumira, najpogodnija je kod najvećeg broja dečijih oboljenja. Međutim, ne treba insistirati na namirnicama koje dete ne voli da jede. Uobičajeni obroci sa omiljenom hranom deteta su sasvim adektvatni, jer je bolesnom detetu potrebna dovoljna količina energije kako bi se organizam lakše izborio sa infekcijom. Na primer, ukidanje ili smanjenje količine slatkiša zbog, recimo, povišene telesne temperature nikako nije dobro.

Dovoljna količina tečnosti ima veliku važnost, naročito u situacijama kada se dete brani od stomačnog virusa čiji su simptomi mučnina, povraćanje i dijareja. Što češće nudite dete supicom, čajem sa vrlo malo šećera, a pre svega običnom vodom. Ako je to potrebno, kupite mu novu flašicu, čašu ili slamčicu, koje će biti interesantne detetu i na taj način ga podstaći da unosi dovoljno tečnosti u organizam. Nedostatak tečnosti može dovesti do dehidratacije organizma, naročito kod visoke temperature, proliva i povraćanja.

Morate imati na umu da je apetit bolesnog deteta uglavnom smanjen, usled bolnih simptoma (npr. gutanje hrane može biti bolno ukoliko je dete zaradilo anginu, a bebe tokom sisanja mogu imati bol u ušima). Smanjena količina hrane u obrocima za par dana ne može ugroziti pravilan razvoj i rast deteta.

Ono od čega nikako ne smete odstupiti jeste pravilno uzimanje lekova. Deci se uglavnom prepisuju sirupi prijatnih ukusa. Ako se detetu ipak ne dopada neki lek možete ga pomešati sa malom količinom mleka ili voćnog soka. Odbijanje uzimanja leka tačno na vreme ili izbegavanje merenja temperature nemojte dozvoliti ni u kom slučaju.

Strogo ležanje u krevetu uglavnom nije potrebno i pedijatar će ga preporučiti samo u specifičnim slučajevima. Dete sa povišenom telesnom temperaturom nikako nemojte pretopljavati. Obucite ga u laganu pamučnu odeću i lagano ga pokrijte, jer će se tako organizam najbolje izboriti sa toplotom. Sobu u kojoj boravi dete redovno provetravajte. Imajte na umu da deca, čak i kada se osećaju jako loše, neće sama tražiti da legnu, već će insistirati na većoj pažnji i zahtevati neprestano druženje.   

Foto: pixabay.com

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar