Vodič za bebin san

Da li vam se čini da je vaše novorođenče budno po celu noć? Većina novorođenčadi ne spava lepo i to je samo zato što još ne znaju kada je dan, a kada noć.

Biće potrebno neko vreme da se uvede rutina spavanja. Njihove navike će se razvijati uporedo sa njihovim rastom i razvojem, tako da ima svetla na kraju tunela.

Sa bebom u kući, neizbežno je da će svima san biti narušen. Ali kada shvatite da se njihove navike razlikuju od vaših, kada znate šta da očekujete u određenom dobu - to vam može pomoći da se nosite sa tim prvim mesecima bez kvalitetnog sna.

Bebin san upoređen sa snom odrasle osobe
Kod odraslih, spavanje uglavnom predstavlja lak san, gde ležimo nepomično i duboko dišemo. Zatim tu je REM faza ili dubok san. Kada izadjemo iz te faze ponovo ulazimo u lak san i ciklus se ponavlja. Taj ciklus kod bebe traje znatno kraće.

Bebe ispod jedne godine starosti, većinu sna provedu u aktivnoj fazi gde imaju ubrzano disanje, okreću se, ispuštaju zvukove. Ovo je trenutak u kom roditelji pomisle da se beba budi i vade je iz krevetića. Međutim, ukoliko ostavite bebu da se umiri ona vrlo brzo može opet da zaspi. A pošto je ovo vrlo lak san, možete je lako probuditi nekim svojim pokretima ili bukom i zato ne treba reagovati prerano.

Zatim, tu je naš biološki ritam. Odrasli su tokom dana izloženi značajnoj svetlosti, a noću tami, i organizmu je lako da shvati šta se dešava. Bebe su se tokom trudnoće, u stomaku, orijentisale spram majčinih aktivnosti. Ubrzan ili usporen rad srca, tokom aktivnosti ili mirovanja. Pri rođenju ova ritam nestaje i sada moraju da izgrade neki sopstveni. Na žalost roditelja, ovo može da potraje, ali zato su tu rutine kojih se treba pridržavati kako bi beba što pre razvila svoj ritam.

beba spava.jpg

Kako bebe spavaju po uzrastu?
Nakon samog rođenja bebin san je dosta poremećen i tih prvih nedelja ili meseci niko u kući ne spava lepo. Ali kako beba raste, menjaju se i njene navike. Sve više spava noću, danju sve manje.

Dobro je znati šta možete očekivati u svakom dobu, ali imajte na umu da su sva deca različita.

Od 0 do 3 meseca - spavaju od 8 do 18 sati.
Od 3 do 6 meseci - spavaju od 12 do 15 sati na dan, ali još uvek se bude makar jednom noću.
Od 6 do 12 meseci - spavaju oko 13 sati. I sada već može da se desi da prespavaju celu noć. Međutim, ovo je faza u kojoj bebe pate od uznemirenosti usled odvajanja od majke i moguća su i češća buđenja.

12+ meseci - ukupno spavaju od 12 do 15 sati na dan. Sada već i same mogu da se uspavaju. Retko se bude tokom noći.

Kako da uvedete navike za spavanje?
Ako ste mislili da možete da sprečite bebu da se probudi, jede ili puni pelenu - razmislite još jednom. Neke navike se ne mogu menjati, ali možete pomoći bebi da usvaja navike ponašanja tokom 24 časa.

Pokušajte sa vrećom za spavanje
Dok je još mala, beba ne može da zna kada je vreme za spavanje. Pokušajte da svako veče oblačite vreću za spavanje, prigušite svetlo i hranite je u miru. Vreća za spavanje će održati potrebnu temperaturu tela tokom čitave noći, a vi nećete morati da ustajete da je pokrivate. Takodje, vreća za spavanje omogućava bebi da se slobodno pokreće.

Držite se rutine pred spavanje
Već oko trećeg meseca, kroz uvođenje određene rutine, detetu može da bude jasno kada je vreme za spavanje. Važno je da budete uporni i dosledni. Nemojte da čekate trenutak da beba bude preumorna, jer to može da bude problem kod uspavljivanja.

Smanjite buku tokom noći
Već od druge nedelje života možete probati da naučite dete da je noć za spavanje, a dan za igranje. Tokom dana, igrajte se sa bebom, nemojte utišavati ukućane i pružite joj određene aktivnosti. Kako pada veče polako sve utišavajte i smanjite aktivnosti.

Čak i kada se beba probudi tokom noći radi hranjenja, nemojte paliti svetlo nego koristite prigušeno svetlo. Vreće za spavanje su takodje zgodne i za ove prilike jer imaju produženi rajsferšlus koji omogućava lako menjanje pelena, da ne biste ,,do kraja” razbudili bebu.

Usled manjka sna odrasli ne mogu uvek da donesu racionalne odluke, zato je dobro znati zašto se beba ponaša tako kako se ponaša i kada će sve to da prestane. Pokušajte da razumete promene kroz koje prolaze i vreme koje im je potrebno da se prilagode novom svetu.


Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar