Kondilomi  - polne bradavice

Kondilomi  su jena od najčešćih polno prenosivih bolesti i tema je o kojoj se još uvek malo zna i još manje priča sa licima koja su stručna da daju prave odgovore.

Danas mladi sve ranije stupaju u polne odnose, sve ređe korise zaštitu i jako malo znaju kako o kontracepciji tako i o polno prenosivim bolestima. Često se zbog stida i neznanja poveravaju samo drugaricama koje takođe nisu dovoljno stručne da im pomognu, tako da problem postane prilično veliki i opasan kad se odluče da se obrate lekaru.

Znam da ne mogu da utičem na odluku kada ce neko stupiti u seksualni odnos ali se nadam da bar mogu da vas ubedim da je jako bitno da kada se već upustite u taj život, ginekolog i urolog budu ljudi koje ćete bar jednom do dva puta godišnje posećivati. Redovnom kontrolom i  kad nastane problem on se detektuje u ranoj fazi kada se jako lako rešava. Tu nema stida ,morate imati svog lekara kome verujete i sa kim možete pričati o svemu i samo na taj način možete izbeći jako opasne bolesti ,među kojima je i karcinom grlica materice. 

Kondilomi se javljaju  kod seksualno aktivnih osoba bilo koje dobi i izazivač je HPV virus ili Humani papiloma virus. Upadljiviji je kod muskaraca pa se oni brže jave lekaru čim vide I manje izrasline, dok su kod žena u početku manje primetni ako su u unutrašnjosti  vagine i  mnogo opasniji jer je HPV  virus VELIKI factor rizika za nastanak raka grlica materice.
Kondilomi se mogu javiti nakon nekoliko nedelja pa čak i do 20 meseci od polnog odnosa tj. Inficiranja. Tako da možete nositi virus u sebi dugo a da to ni ne znate a samim tim i možete zaraziti druge ljude ako ne koristite zastitu!

Kondilomi izgledaju kao mekane, hrapave površine i bezbolni su. Brzo rastu i dobijaju izgled bradavica, a mogu se javljati i kao grozdovi na jednom mestu. Kod žena se javljaju u unutrašnjosti  vagine, na grliću materice, na spoljasnjim usnama vagine i oko anusa. Kod muškaraca su u glavnom na telu penisa i oko anusa. U rektumu tj. debelom crevu se mogu javiti kod osoba koje upražnjavaju analne odnose. Kod trudnica postoji opasnost da u toku porođaja prenesu na novorođenče.

Čim uočite promene neophodno je javiti se svom lekaru. On će najbolje odrediti koji tretman je najbolji za rešavanje vašeg problema. Kondilomi se leče na različite načine  kao na primer podofilinom, krioterapijom, elektrokoagulacijom, laserskim tretmano.

Treba napomenuti da i pored terapije virus ostaje u organizmu i ne može se izlečiti. Tako da se često kondilomi ponovo javljaju nakon pada imuniteta . Odavde možemo zaključiti da je preventiva najbitnija. Korišćenje kontraceptiva I kondoma je obavezna i jako bitna pogotovo za žene (zbog rizika od karcinoma grlića). U poslednje vreme su se javile i vakcine za HPV virus ali I o tome se  treba posavetovati sa svojim lekarom.

Na kraju želim još jednom da apelujem na mlade da redovno posećuju svojeg lekara. Preventiva je uvek na prvom mestu. Ne čekajte da problem naraste do tih razmera da sutra dan ne možete da imate decu ili da morate da se borite sa teškim bolestima kao sto je karcinom.

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar