Kako se ne ugojiti za vreme praznika?

Vreme je slava i praznika, svi jedemo više nego što bi trebali sa izgovorom da ćemo na dijetu i vežbanje već od nove godine. Naravno nikada ne krenemo i kada dođe kraj januara mi imamo bar 2 do 3 kilograma više. Evo par korisnih i lako primenljivih saveta da se to ne bi desilo.

1. Obavezno istrajte u vežbanju ako već vežbate i ne preskačite treninge pod izgovorom da ne možete da stignete. Sve može da se stigne ako to postavite kao prioritet. A vaše zdravlje treba uvek da bude prioritet! Ako ne vežbate već sutra počnite, ne čekajte sledeći ponedeljak ili sledeći mesec ili početak nove godine.

2. Pojačajte unos vode u toku dana. Naterajte sebe da unosite minimum 2 litra vode na dan. Svaki dan započnite sa dve čaše mlake vode kako biste pokrenuli metabolizam i očistili crevni trakt od svega što ste jeli prethodni dan.

3. Ne preskačite obroke. Vodite računa da i u toku praznika imate 3 glavna obroka i 2 užine. Nemojte imati jedan obilan obrok gde ćete se prejesti, a onda ceo dan ništa ne jesti.
 
4. Ako idete na slavu ili vas očekuje obilan Bozićni ručak obavezno doručkujte i užinajte, nemojte se ceo dan čuvati samo za taj jedan obrok pa se onda prejesti.

5. Jedite od svega po malo. Odvojte na tanjir koliko ćete pojesti za jedan obrok. Ako ima više vrsta hrane i sve vam je primamljivo odvojte od svega ali po malo, tako da na kraju dobijete jedan tanjir raznovrsne hrane.

6. Zvaćite svaki zalogaj lagano. Kažu da bi trebalo svaki zalogaj 30 puta sažvakatiati. Vi ne morate baš da brojite, ali probajte da bar nakon svakog zaloga spustite pribor za jelo i lagano sažvaćete hranu.

7. Izbegavajte slatkiše i gazirane sokove. Znam da je ne moguće ne pojesti bar jedno parče torte ali zaustavite se na tom jednom parčetu.

8. Uzimajte veće količine svežeg voća u toku dana ali nikako uveče. Voće je najbolji čistać organizma.

9. Probajte da večera bar bude što laganija. Sezona je kiselog kupusa koji je pun vitamina C, tako da je to moj predlog za večeru za praznične dane. Tanjirić svežeg kiselog kupusa je sasvim dovoljan. Naravno večera ne sme biti kasno, najmanje 2 sata pre odlaska u krevet.

10. Eliminišite stres ili brigu koliko je to moguće! Sve loše ostavite u ovoj godini! Uživajte u praznicima okruženi svojom porodicom i prijateljima i pozitivnom energijom! Opustite se i uživajte u životu!

                                                                                                     Vaša Dr. Slavica Vukosavljević

Izvor slike: Gnezdo organic

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar