Dehidratacija kože - moj veliki problem!

Dehidratacija kože - moj veliki problem!

Verujem da su jako retke srećnice koje se nikad nisu srele sa problemom dehidracije, a ja definitivno nisam među njima. Sada sam u fazi u kojoj mi je koža tragično dehidrirana, kosa još slabija nego inače i još više sklona pucanju, a nokti kao flis papir. U ovom postu možete pročitati moje kukanje na tu temu kao i o merama koje preduzimam ne bih li problem ublažila ili sanirala.

Dehidracija ili gubitak vode čest je pratilac mešovite kože, toliko da se mešovita-dehidrirana već izdvaja kao zaseban tip. Prepoznajemo je po tome što izgleda umorno, sivo, beživotno, ljušti se i peruta iako je na određenim delovima masna.

U tekstovima o dehidraciji navodi se mnogo različitih faktora koji utiču na nju i verujem da svaki zaista ima smisla, ali rekla bih ipak da za loše stanje kože osnovni uzrok leži tamo gde i uzrok većine drugih problema - prokleti stres. Pokazaću zašto to mislim kroz analizu uobičajenih uzroka dehidracije:
1) loši vremenski uslovi - vetar, hladnoća, suv vazduh, sunce itd.
Hladnoću i vetar već dugo nemamo, za sunce je rano, prostorije u kojima boravim nisu previše zagrejane.
2) preagresivna kozmetika
Ovo sigurno nije slučaj, jako pazim šta stavljam na lice, naročito u fazama kada mi je koža u lošem stanju, tada izbacim svako sredstvo koje bi makar u najavi moglo da utiče na dehidraciju i koristim samo ona najblaža, namenjena osetljivoj koži.
3) nedovoljno unošenje vode
Ja sam kamila koja svakog dana uzorno popije oko dva litra vode i tako već godinama.
4) pušenje i alkohol
Nepušač sam, a alkohol unosim u zanemarljivim količinama.
5) loša ishrana
Ok, činjenica je da jedem mnogo toga šta nije pametno jesti, pre svega mislim na slatkiše koji su moj porok broj jedan. S druge strane, zaista unosim i sve šta bi trebalo, ne postoji dan u kojem ne jedem voće i povrće, na posao nosim mini paketiće suvog i koštunjavog voća, trudim se da ishrana bude raznovrsna, ne pijem gazirano, pijem jednu kafu dnevno i plus uzimam komplekse vitamina po potrebi.

Sve u svemu, većinu ovih faktora mogu lako da isključim, a nisam ni drastično menjala navike pa mogu da zaključim da je uzrok jadnog stanja moje kože isključivo stres koji se u poslednja tri meseca drastično povećao. Na obrazima imam pečate suve kože koje i najbolji puder samo još više istakne, borice oko očiju su se produbile, a koža je poprimila sivkast ton, nos mi se ljušti uprkos svojoj masnoći.

Evo šta koristim od proizvoda:
Za čišćenje/umivanje/uklanjanje ostataka šminke koristim Roc Energising Cleansing Mousse. Pena je izuzetno nežna i blaga.posle nje lice, makar privremeno, bude mekano na dodir. Šminku sa očiju skidam Mixa dvofaznim sredstvom ili/i Mixa micelarnom koja me je prijatno iznenadila.

Uveče najpre stavim Sephora Super Regenerating Oil na blago vlažnu kožu lica i vrata, a nakon što se upije namažem Weleda Skin Food. Ovo je vrlo masna krema koja zaista hrani kožu kako joj i naziv kaže i jedino mi u ovoj kombinaciji lice ujutro izgleda normalno. Oko očiju mažem Clinique Repairwear Intensive Eye Cream, odlična je.

Ujutru namažem Dr. Hauschka kremu od matičnjaka koja je jedna od boljih krema za mašovitu kožu koje sam probala, retko dobro funkcioniše i na suvim i na masnim delovima lica. Oko očiju namažem Yes To Carrots Moisturizing Eye Cream. Ukoliko planiram da stavim puder prajmer mi je neophodan pošto jedino tako koliko-toliko kontrolišem perutanje koje se pojavljuje nakon nekoliko sati.

Šminka je ljubav by Coxy

Galerija

13982313757301_mix.jpg
13982314271528_wel.jpg
13982314566239_page.jpg
Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar