10 najvećih zabluda o celulitu

10 najvećih zabluda o celulitu

Ovo su najveće zablude o celulitu o koje se saplićete na putu do glatkog tela.

Imate celulit? Niste jedini, bar 90% žena ga ima. To ne umanjuje vašu želju za glatkim  telom  i tu ste u pravu.
O celulitu se pletu razne priče. Bar polovina ih je samo zabluda koja vas u najmanju ruku skreće sa pravog puta u borbi za telo bez celulita.
U nastavku vam donosimo najveće zablude vezane za celulit.

Šta je celulit?
Celulit predstavlja molekule masti koji su uspeli da se probiju kroz oslabljeno vezivno tkivo kože do  površinskih slojeva. Osobama koje imaju celulit koža nije glatka već je neravna nalik pomorandžinoj kori

Celulit je jedna od najvećih estetskih muka svakog ženskog stvora na planeti. Priča o ovoj pošasti ženskog roda postaje posebno aktuelna uoči letnje sezone i godišnjih odmora.
Budući tako važan, postao je stalna tema i zlatni rudnik kozmetičke industrije i salona.

Samo ako nemate sreće dobićete celulit
Ukoliko imate celulit vi ste jedna od stotina miliona žena koje nisu imale sreće na tom polju. Zapravo većina žena 80-98% žena ima neki oblik celulita bar nekad tokom života.
Muškarci su znatno manje skloni celulitu ali najmanje 10 % muškaraca ga ima.
Struktura muškog i ženskog vezivnog tkiva je različita. Muškarci imaju fibrozna vlakna više paralelno raspoređena u odnosu na površinu kože. Kod žena su ova vlakna okomita i masne naslage lakše krše sebi put do površine kože.

Celulit imaju samo starije osobe
Celulit se zaista pogoršava sa godinama. Ipak i vrlo mlade osobe mogu imati pomorandžinu koru na butinama, listovima, nadlaktici pa i na stomaku.
Godine dakle nisu presudne već genetika, hormonalni status organizma, ishrana i vaš životni stil određuju gde i koliko masnih naslaga će se skladištiti u vašem organizmu.
Kod starijih žena postoji nekoliko faktora koji rade protiv njih:
Gubitak čvrstine kože, nagomilana kumulativna UV oštećenja kože,  gubitak elastina iz kože i nagomilana masnoća ispod kože. Uz to, fibrozna vlakna se protokom godina tanje i slabije su sposobna da zadrže masne molekule od prodiranja pod površinu kože.
 
Smanjenje telesne težine će učiniti da celulit nestane
Ukoliko samo smršate pomoću nekih trikova, a to možete postići i prostim gladovanjem, celulit neće nestati. Potrebno je da vežbate, da se hranite namirnicama siromašnim prerađenim ugljenim hidratima, i šećerima i da uvek ,ali baš uvek, budete dobro hidrirani.

Ukoliko samo izgubite na težini bez ove važne pozadine cele priče , celulit se može čak i pogoršati. Većina stručnjaka se slaže da su najbolji načini redukcije celulita (čitaj redukcije potkožnih masnih naslaga u vezivnom tkivu)  aerobik vežbe i odlazak u teretanu. Kada želite da se otarasite celulita vi zapravo imate dva cilja koja morate postići, a to je topljenje masnih naslaga pod kožom i jačanje vezivnog tkiva. Ponovno stečena elastičnost i čvrstina kože učiniće celulit nevidljivim.

I nipošto ne razmišljajte o liposukciji kao načinu za uklanjanje celulita. Makar i ako imate 10000$ za bacanje, znajte da ova procedura može pogoršati stanje celulita.

Problem je u tome što će vas liposukcija osloboditi masnoće iz dubljih slojeva dok će ona površinska ostati zaglavljena u vezivnom tkivu kože koja je sada za broj veća i visi.

Toksini u telu prouzrokuju celulit
Celulit se pojavljuje kada potkožne masne naslage počnu da se probijaju kroz slojeve kolagenskih vlakana vezivnog tkiva ka površini kože. Najčešće se celulit javlja na butinama, zadnjici,  stomaku, rukama.
Vezivno tkivo slabi od hormona. Žene u trudnoći često dobiju celulit baš iz tog razloga. Uklanjanje celulita nakon porođaja  im je jedna od prvih briga. Zatim tu je i nedostatak fizičke aktivnosti i mišićnog tonusa, loša cirkulacija, gojaznost i loša genetika ali ništa se ovo ne dešava zbog toksina. Toksini naravno nisu dobrodošli u organizmu i kada ih izbacite sve bolje funkcioniše pa je i koža zdravija i otpornija na celulit.

Celulit je u genima i tu se ništa ne može
Istina je da neko može imati veću genetski sklonost ka razvoju celulita.

Međutim, zabluda je da se ovde genetika ne može zaobići. Postoje preventivne mere za sprečavanje nastanka celulita. Ukoiko imate genetsku sklonost ka pomorandžinoj kori tim pre morate održavati zdravu telesnu težinu, izbegavati stres što je više moguće, , voditi računa o nezi kože, hraniti se zdravo, vežbati redovno i piti najmanje 8 čaša vode dnevno kako biste ubrzali metabolizam.

Koža koja je genetski sklona celulitu zahteva zaista posebnu negu. Morate sve učiniti kako biste pospešili proizvodnju kolagena i elastina u njoj i zadržali je čvrstom i otpornom na proboj masnih molekula.

Koža ne voli toksine a mnogi preparati za celulit sadrže škodljive hemikalije. Zato uvek biramo prirodne kreme i gelove za negu kože. Ima ih baš dobrih. Ukoliko nemate celulit ali sumnjate da ste mu genetski skloni, koristite preventivno prirodne gelove za negu i masažu kože. Ovo je ujedno najbolji način da vam koža uvek bude glatka i poželjna i da celulit držite podalje od nje.

Preplanuo ten čini da celulit nestane
U stvari sunčanje pogoršava celulit. UV zraci oštećuju kožu tako što kidaju  kolagen i elastin unutar nje. Koža od sunca gubi elastičnost i masni molekuli lakše izbijaju pod površinu kože u vidu loptica nalik bockicama na pomorandžinoj kori.

To što nam se čini da su nepravilnosti na koži manje vidljive samo je optička varka. Bronzani ten učini da se neravna koža manje primećuje . Uz to koža duže izložena UV zracima se malo zategne jer je opečena.

Kreme i sprejevi za samopotamnjivanje vam mogu poslužiti da celulit učinite manje vidljivim ali on neće nestati.
Ova kamuflaža po nekad dobro dođe i nije nikakvo svetogrđe.
Odeća koju nosimo ima uticaja na celulit
Da, nošenje tesnih helanki tokom treninga smanjuje treskanje masnih naslaga tokom vežbanja, telo vam izgleda bolje oblikovano i zategnuto. Ipak ovo je samo privremeni efekat i čim skinete tesne helanke sve je po starom.
Često vidimo da se reklamira odeća koja daje trajne, stvarne rezultate protiv celulita. To je samo marketinški trik i nije istina da bilo kakvom odećom možete ukloniti celulit. Čak suprotno, elastična pripijena odeća može doprineti pogoršanju stanja celulita jer sprečava normalnu cirkulaciju i ograničava prokrvljenost kože.

Celulit pogađa samo debele osobe
Kod debelih osoba celulit je samo vidljiviji. Što je više masnih naslaga prisutno ispod kože to je veća verovatnoća da će masni molekuli izvršiti pritisak na vezivno tkivo i probiti se pod kožu. Ali celulit se dešava i ženama koje imaju dobru liniju i savršenu težinu.  Shira Ein-Dor, vlasnica američkog centra za skidanje celulita u Njujorku kaže da je radila anticeluli tretmane čak i  Victoria’s Secret modelima.
One su vrlo mršave, zategnute, jedu zdravo i rade sve po pravilu ali opet dobiju celulit.
Celulit se može ukloniti ciljanim vežbanjem određene regije
Ciljane vežbe za celulit su fikcija i dobar izvor zarade za personalne trenere.
Istina je međutim da toniranje mišića može smanjiti efekat pomorandžine kore.Na primer ako radite vežbate mišiće butina kako biste uklonili celulit na tom delu tela vaše telo sagoreva masnoće podjednako i na butinama i na ostalim delovima tela. To znači da će se masne naslage na butinama topiti jednakom brzinom kao i na vašem stomaku. Jačajući butine, koje zaista postaju zategnutije, vi ne sagorevate masne naslage na tom delu tela brže nego  na ostatku tela.
Međutim, što ste više fizički aktivni manje su šanse da dobijete celulit.

Kardio vežbama se najbolje uklanja celulit
Trčanje i drugi oblici kardio vežbi pomažu u sprečavanju gojaznosti. Što svakako popravlja izgled kože i smanjuje priliku za probijanje masnih naslaga u vidu celulita pod kožu. Međutim, da biste zaista kožu učinili jačom i elastičnijom, a time i otpornijom na celulit, potreban je jači trening.

Jedna studija je pokazala da su odrasli koji su jednom nedeljno vežbali aerobik u trajanju od 30 minuta, u periodu od 8 nedelja, izgubili manje od 2 kilograma i nisu dobili mišiće. Kada su uparili 15 minuta aerobika sa 15 minuta vežbi snage tri puta nedeljno izgubili su 4,5 kilograma masti a dodali 1kg mišićne mase. Osim toga, ovaj način vežbanja je doneo poboljšanje ukupnog izgleda tela. Drugim rečima, samo trčanje neće ukloniti celulit sa vaših butina.

Šta je istina o celulitu?
Iako je ovo tema za drugu priču, povucimo paralelu između istine i mita.
Istina je da:
●    Svako može dobiti celulit
●    Gojaznost pogoršava stanje celulita
●    Dobar životni stil smanjuje rizik od pojave celulita
●    Svaki oblik fizičke aktivnosti je poželjan i korisan
●    Pušenje pogoršava stanje celulita
●    Dobra hidriranost organizma je korisna u borbi protiv celulita
●    Sve vrste anticelulit masaža su poželjne i korisne
●    Pojedine vrste namirnica su korisne u suzbijanju celulita
●    Način ishrane je vrlo bitan
●    Celulit može biti nasledan
●    Celulit se pogoršava sa godinama
●    Žene su sklonije celulitu od muškaraca

I najzad, većina muškaraca ne zna kako izgleda celulit!

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar