5 mentalnih trikova koji će vam pomoći da smršate

5 mentalnih trikova koji će vam pomoći da smršate

U ovom članku ćemo se baviti najboljim psihološkim strategijama koje dovode do smanjenja telesne težine. Počnite da sprovodite u delo ove metode!

Skidanje viška kilograma, bilo zbog toga što ste predgojazni ili samo zato što želite da vaše telo lepše izgleda, može da bude zdravo. Postoje neke mentalne strategije koje možemo da koristimo kao pomoć na našem putovanju ka manjoj telesnoj težini.

Pre svega bi trebalo da znamo da li smo u okvirima „idealne“ ili preporučene težine. To možemo da saznamo tako što ćemo izračunati indeks telesne mase (BMI). Na primer, ako ste visoki 1,70m, vaša idealna težina će biti između 53 i 72 kilograma. Na internetu postoji više onlajn kalkulatora, koji će vam pomoći da izračunate indeks telesne mase.

Ako prevazilazite preporučeni indeks telesne mase (BMI) za vašu visinu ili želite da skinete nekoliko kilograma, ali imate teškoće, ove psihološke strategije će vam pomoći u tome.

U nastavku članka ćemo navesti najdelotvornije metode, pa zato nastavite da čitate i otkrijte kako da olakšate put ka manjoj težini.

Nikada ne idite u nabavku namirnica kada ste gladni
Jedna od prvih mentalnih strategija je da nikada ne idete u nabavku namirnica kada ste gladni. Mada je ovo opšte poznata stvar, ljudi retko poštuju ovo pravilo.
Nabavljanje namirnica kada ste gladni je velika greška, jer će vas glad naterati da kupite namirnice koje vam nisu potrebne. Ne dozvolite da vas namame popusti na slatkiše ili izbor nezdrave hrane, koji ne samo da će omesti vaš plan za smanjenje težine, već mogu da izazovu da dobijete još koji kilogram.

Neke namirnice ne ostavljajte na vidljivim mestima
Da li dobijate na težini ili imate muke da skinete višak kilograma zato što ne možete da odolite da ne pojedete nešto kada vam je na videlu? Još jedna psihološka strategija je da uklonite sa vidika svu hranu koja vam ne pomaže da postignete smanjenje težine koje vam je cilj.
To su nezdrave namirnice poput čokolade ili slatkiša, koje je najbolje da uopšte i ne kupujete. Međutim, ako vam ih neko da, sakrijte ih u špajz ili ih poklonite nekom drugom. Verovatno vam se dešavalo da pretražite špajz i pronađete hranu na koju ste zaboravili.

Jedite polako i bez žurbe
Ponekad nemate drugog izbora nego da jedete brzo. Međutim, ako to možete da izbegnete, ne bi trebalo da jedete brzo. Kada jedete polako i bez žurbe, možete da zavarate želudac. Želudac će se napuniti pre nego što završite jelo, pa će zato brže biti puniji. Na ovaj način ćete izbeći i osećaj težine i nadimanje nakon jela.
Ako imate običaj da doručkujete veoma brzo i u žurbi, probajte da ustanete ranije. Možda ćete izgubiti nekoliko minuta sna, ali će to doprineti vašem cilju da smanjite telesnu težinu.

Smanjenje anksioznosti doprinosi smanjenju telesne težine
Anksioznost može da bude jedan od razloga zbog kojih jedete kada niste gladni. Ako je konzumiranje hrane zbog anksioznosti ono zbog čega dobijate na težini, možete da počnete da primenjujete razne navike koje smanjuju anksioznost.
Najlakša stvar koju možete da uradite je vežbanje. Poželjno je vežbanje noću, jer će vam to pomoći da se oslobodite stresa koji se akumulirao čitavog dana. Tokom vikenda možete da idete na pešačenje ili šetnje u prirodi. Sve ovo je odlično za smanjenje anksioznosti.

Ne jedite do osećaja potpune sitosti
Da li se osećate prezasićeno kada završite jelo? Da li uvek posle pauze za ručak osećate nelagodu? Poslednji od naših mentalnih trikova je da izbegavate da jedete dok ne osetite da ste potpuno siti. U neke od načina da ovo postignete spada i sledeće:
•    Stavljajte manje hrane na tanjir.
•    Ne jedite repete.
•    Ne jedite desert.
•    Jedite hranu za koju znate da vam neće izazvati osećaj nelagodne sitosti.

Imamo običaj da jedemo dok ne osetimo potpunu sitost, ali to nije neophodno. Postoji trenutak kada znamo da ćemo ako pojedemo više imati osećaj prezasićenosti i varenje će nam biti sporije.
Da li trenutno pokušavate da smršate? Da li ste ikada razmišljali o nekoj od ovih strategija na vašem putu ka manjoj težini? Preporučujemo vam da probate ove metode. Uz ove metode, ne zaboravite da redovno vežbate i uvrstite u svoju ishranu voće i povrće.

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar