Domaći puter od kikirikija

Znam da se na mreži vrti puno recepata za ovaj puter, ali koliko se sećam nekog dokumentarca o fabričkoj proizvodnji, za puter je dovoljno samo:

- kikiriki (300g sirovog)
- masnoća (20g putera i 1 kašika maslinovg ulja)
- soli po želji (prstohvat krupne morske)

Sve ostalo je ...
Pravila sam ga ranije uz dodatak meda i samo od maslinovog ulja, ali mi je ova varijanta mnogo bolja.

Najveća muka u celoj priči je ispeći i oljuštiti kikiriki. Ako nađete u prodavnici pečen neslan, pazarite i uštedite sebi vreme. Kikiriki sam nameračila da pazarim u lokalnoj prodavnici, pa kako nisu imali GUD peceni kikiriki, kupih onaj sirov.

Dakle, pre svega ispecite i oljuštite kikiriki. To možete da uradite tako što ćete ga peći u rerni, prethodno zagrejanoj na nekih 150C. Razredite ga po plehu i povremeno pogledajte i promešajte. Ne znam kako da objasnim kada je gotov, ali ako vam se zacreno znaši da ste zeznuli stvar, odnosno prepekli ste ga :)) Svi znamo kako izgleda pečen kikiriki, na sat nemam baš običaj da gledam kada ga pečem, a opet zavisi i od veličine zrna koliko će se dugo peći.
Pečeni kikiriki ostavite da se ohladi, oljuštite ga, pa stavite u blender. Zatim dodajte rastoljeni puter i maslinovo ulje, morsku so i "čarolija moze da počne" :)

Bitno je da se ne izdeprimirate ako vidite da to posle malo miksanja ne liči ni na šta, da se blender možda malo zaglupljuje i vrti u prazno i slično. Moraćete da miskate više puta po nekoliko minuta smesu, i posle svakog miksanja, malo ćete špatulom  izmesati smesu u blenderu. Kod zadnjeg miksanja ćete znati da je zadnje jer će smesa poceti prvo polako, a posle sve više da bućka. Ličiće na malu malenu erupciju u blenderu. Nakon tog zadnjeg miksanja imaćete divnu, kremastu, glatku smesu. Ako vam deluje malo tečnije, budite bez brige. Stvrdnuće se na hladnom. Preručite je u teglicu od 400ml, pošto će vam taman nju napuniti, i držite je u frižideru. Kod ovog putera se dešava da se masnoća izdvoji malo iz smese, pa je dovoljno da samo malo promešate puter pre upotrebe.


U džaku brašna by Tanja Radosavljević

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar