Šta karakteriše kvalitetan nakit?

Šta karakteriše kvalitetan nakit?

Možete se reći da je kroz istoriju nakit uvek zauzimao posebno mesto, ali da su se njegova svrha, upotreba, statusni simbol, oblici i materijali od kojih se pravi menjali tokom vremena. Međutim, ono što je kroz generacije unazad nepromenljivo jeste činjenica da on većini služi za neku vrstu ulepšavanja, izražavanja sopstvenog stila i kao deo nečije ličnost i imidža.

Danas se često na osnovu upravo nakita može zaključiti po nešto o karakteru te osobe koja ga nosi, stilu koji neguje i možda čak vrednostima koje gaji i podržava.

U modernom dobu dostupni su razni modeli i vrste, napravljeni od najrazličitijih materijala. I kako onda razlikovati kvalitete komade on onih koji pružaju manje garancije za dugotrajnost i finoću?

Kvalitet metala i dragog kamena pravi razliku
U današnjem  svetu treba praviti razliku između modernog i finog nakita što je jednostavno kada smo u mogućnosti da utvrdimo kvalitet metala i dragog kamena na modelima koji imamo ispred sebe.

Modernim nakitom smatra se bižuterija i ona je izrađena od simuliranog kamenja (cirkoni, imitacije kristala ili plastično kamenja) i neplemetnih metala poput bakra, aluminijuma ili mesinga. To znači da nisu dugotrajni, da su podložni raznim promenama i oštećenjima, te da im je i vrednost niska.

Iza toga treba razlikovati polufinu i finu kategoriju koji su cenovno jači, ali i svojim kvalitetnom i dugotrajnošću.
Budite pažljivi prilikom kupovine i obratite pažnju da posećujete poznate, priznate i proverene radnje, odnosno zlatare.

Popularni materijali za izradu nakita danas uključuju:
Srebro: Srebrni nakit je vrlo popularan zbog svoje sjajne i elegantne pojave. Može se oblikovati u različite forme i često se koristi za pravljenje prstena, narukvica, ogrlica i naušnica.
Zlato: Zlatni nakit je luksuzan i trajan izbor. Dolazi u različitim karatima, što utiče na njegovu čvrstoću i boju. Najpopularniji karati su 14k i 18k.
Drago kamenje: Nakit ukrašen dragim kamenjem, poput dijamanata, rubina, safira i smaragda, ima visoku estetsku vrednost i često se koristi za posebne prilike poput veridbi i venčanja.
Poludrago kamenje: Ovi kamenovi, kao što su ametist, tirkiz, tigrovo oko i jaspis, dodaju boju i karakter nakitu. Mogu se koristiti u raznim dizajnima.
Bakar i mesing: Ovi metali se često koriste za izradu unikatnog i rustičnog nakita. Oni mogu biti oblikovani i obojeni na različite načine.
Staklo i kristali: Stakleni ili kristalni elementi često se koriste za dodavanje sjaja i blještavila nakitu. Swarovski kristali su posebno popularni.
Perle: Perle su klasičan izbor za elegantan i sofisticiran nakit. Mogu biti prirodne ili veštačke.
Platina: Platina je izuzetno čvrst i trajan metal, često se koristi za pravljenje luksuznog nakita.
Nerđajući čelik: Ovaj materijal je popularan zbog svoje trajnosti i otpornosti na oksidaciju. Često se koristi za izradu modernog i casual nakita.
Keramika: Keramički nakit je lak i otporan na ogrebotine, što ga čini praktičnim izborom za svakodnevno nošenje.
Izbor materijala za izradu nakita zavisiće od ličnih preferencija, stila i budžeta, ali svaki od ovih materijala nudi jedinstvene mogućnosti za kreiranje prelepih komada nakita.

Što je stariji, to je vredniji
Sigurno ste često čuli da kažu za mnoge stvare da one dobijaju na vrednosti svojom dugotrajnošću. E to se može reći i za nakit, jer što je stariji to je vredniji i posebniji. Upravo to je razlog zbog kojeg se on najčešće nasleđuje sa generacije na generaciju čime dobija na značaju.

Komadi nastali pre više od sto godina imali su svoj stil, način izrade i dizajn koji se razlikuju od današnjeg. Upravo zbog toga oni predstavlju posebne i neponovljive komade čija vrednost vremenom ne opada, već raste.

Onaj koji nikada ne izlazi iz mode
Ovo se može dovesti u vezu sa prethodnim tradicionalnim komadima koji se prenose sa generacije na generaciju ali može važiti i za one ultimativne modele koji se i dan danas izrađuju samo u novom modernom ruhu.

Najbolji primer za to su satovi. Stariji modeli dobijaju nove obrise i sve su traženiji na tržištu, isto je i sa ostalim komadima. Lako se kombinuju uz sve stilove i modne kombinacije što ih čini jedinstvenim i svestranim.
Osim toga, sveden i jednostavan verenički prsten nikada ne izlazi iz mode i uvek će vrednost i simbolika koju ima biti iznad samog izgleda. To važi i za burme.
A ovom nizu treba dodati i ogrlice, minđuše i narukvice napravljene od bisera koje predstavljuju ultimativne komade koji se i dan danas nose i nikada nisu izašli iz mode.

Gde se u Beogradu može kupiti kvalitetan nakit?
U našem glavnom gradu Beogradu nakit se može naći na mnogo lokacija, čini se u svakom delu grada. U toj raznovrsnosti i brojnosti radnji nije uvek lako odabrati kvalitetnog i pouzdanog ponuđača koji će da zadovolji sve kriterijume i vaša očekivanja.

Zato se pre kupovine dobro raspitajte koja radnja ima tradiciju, gde kupuju vaši prijatelji, ko nudi garanciju za prodatu robu i ko ima najviše pozitivnih kritika.

Da biste suzili pretragu u velikom gradu poput našeg glavnog rada možete ukucati na Google pretrazi ,,nakit Beograd“, čemu možete dodati i deo grada, i dobićete lisu radnji koje su vam najbliže i najpouzdanije.

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar