Želite da kuća zablista, neka svi zasuku rukave

Želite da kuća zablista, neka svi zasuku rukave

Čista kuća imperativ je svake iole dobre domaćice. Održavanje kuće čistim predstavlјa izazov, ali to nije izazov samo za jednu osobu – za dobro održavanje kuće potreban je timski rad. U principu ko god učestvuje u prljanju kuće, trebao bi na neki način i da učestvuje u njenom čišćenju – znači svi ukućani.

Kućni poslovi ni u kom slučaju ne smeju pasti na pleća jedne osobe. Žena čisti kuću? Nekako je to nekada bilo i logično, muškarci se bave teškim poslovima, jer lakih nije ni bilo. Žene su radile lakše, kućne poslove. Međutim vreme se promenilo, žene su u poslovima, ovim današnjim, modernim, gotovo ravnopravne sa muškarcima, a kada ih završe, pravac kuhinja, kupatilo, četka, pegla...

Pitanje je kako napraviti neki balans, skinuti teret čitave kuće sa jedne osobe, koja u isto vreme mora biti i žena i majka, supruga, čistačica, pralja ali i poslovna, moderna žena.

Uvesti pravilo - svako čisti svoj nered
Najbolji način da kuću održite čistom i ulepšate životni prostor  je da uvedete neka osnovna pravila. Morate imati nakakav dogovor sa ukućanima da svako čisti svoj nered, bilo da su to listovi i bojice posle crtanja, igračke posle igre, alat posle popravke itd.. Neka svako u kući bude zadužen za svoj red i nered. Na ovaj način biće manje posla kada dođe na red malo ili veliko spremanje kuće.

Od malih do velikih poslova
Moderno je vreme, tehnologija je toliko uznapredovala da danas za svaki kućni posao postoji neka olakšica, neki uređaj, aparat kojim se štedi vreme i snaga. Moderne spravice očakšavaju čišćenje, pranje sudova, pranje veša, svaki mogući posao se uz pomoć tehnologije može obaviti, brže i lakše.

Počnite s malim, sitnim poslovima. Jednostavni zadaci, poput usisavanja dnevnog boravka. Za ovaj posao važno je odabrati pravi uređaj, lagan i brz sa velikom usisnom moći. Ako već možete da birate izaberite neki od modernih uređaja, primara radi najnoviji Bosch usisivači imaju savršene karakeristike, posebno oni bez kabla. Nemojte žaliti ni kada su u pitalju sredstva za čišćenje, posebno kada čistite radne površine na kojima pripremate hranu.

Posle usisavanja i čišćanja radnih površina kuća već izgleda mnogo bolje. Kada obavite nekoliko malih zadataka, pređite na veće zadatke. Čišćenje prozora i ogledala, ribanja podova, brisanje prašine...

Nemojte provoditi čitav dan pospremajući i čisteći. Umesto toga, čistite malo po malo svakoga dana. Na taj način neće vam svako čišćenje predstavljati veliki teret.

Nedeljno veliko spremanje. Jednom nedeljnom očistitite detaljno kuću. Ne odlagažite to, inače će nered biti mnogo gori.

Lista zadataka
Napravite listu zadataka. Ako radite, dok ostali ostaju kod kuće, napravite im "spisak poslova". Uvedite jednostavne rotacije: u određeno doba dana jedna ili više osoba koje ostaju kod kuće obavlјaće sitnije kućne zadatke. Svi poslovi koje treba obaviti moraju biti obavlјeni na vreme, tako da kad stignete kući, kuća će biti uredna i čista, da se ne desi da kada jedan od ukućana dođe kući sa posla mora da provede još par sati dovodeći kuću red.

Niko u domaćinstvu ne snosi isklјučivu odgovornost za čišćenje. Odgovornost svih je da se održava čistoća. Ako u vašoj kući samo jedan član porodice stalno čistiti umesto svih članova domaćinstva, onda se neke stvari moraju promeniti. Ako ste to vi recite im da su svi podjednako odgovorni za čistoću kuće i da želite da podelite odgovornost i obaveze sa drugima.

Jedna osoba može da briše prašinu, druga da usisava, treća da namesti krevete da organizuje police za knjige, itd.

Olakšajte svima: rotirajte obaveze svake nedelјe. Ako napravite listu za svaku nedelju pojedinačno biće svima puno, pono lakše.

Uključite decu u čišćenje
Pokušajte da motivišete decu da vam pomognu u čišćenju. Možete ih nagraditi na naki način. Nagrade mogu biti različite, omiljeno jelo, zajedničko gledanje omilјene TV emisije i sve drugo što vam padne na pamet a da nije novac  - nemojte kupovati njihove usluge. 

Učinite čišćenje zabavnijim. Pokušajte da od čišćenja napravite igru, pustite muziku, igrajte i pevajte dok čistite, smejte se, i uživajte u zajedničkim aktivnostima, bez obzira na vaše godine.

Odmorite se! Na kraju morate i sebe stalno nagrađivati nekim zitnim zadovoljstvima, bilo da se radi o šopingu, o večeri ispred televizora, nekoj šetnji  ili samo lenčarenju. Uradite nešto u čemu uživate.

To može biti svako veče, svaki vikend ili bilo koje vreme koje vam odgovara.

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar