Kako ulepšati svoj životni prostor?

Kako ulepšati svoj životni prostor?

Životne promene, odluke, nove navike, okruženje, fizički izgled, sve to utiče na to kako se osećamo i jesmo li zadovoljni svojim životom. Životni prostor i njegov izgled, verovali ili ne, imaju veliki uticaj na to kako ćete se osećati generalno, dok kuvate jutarnju kafu, dođete sa posla, gledate film ili pijete čaj. Možete li sebi priuštiti uživanje u nekom od onih Instagram ili Pinterest estetskih momenata prilikom ispijanja kafe?

Vaš nameštaj ne mora biti ganc nov kako bi bio lep i zanimljiv. Budite kreativni i osmislite svoj životni prostor, osvežite svoju svakodnevnicu pa samim tim i svoje misli.

Jedan od glavnih principa je taj da treba krenuti od malih stvari. Stvari za koje da biste ih sproveli u delo, nije neophodno brdo para. Pokušajte da svoj životni prostor sagledate objektivno, kako biste uvideli da li neki ukras ili komad nameštaja stvarno ulepšava ili pak guši prostor. 

lepo-sredjen-stan.jpg

Pomoći ćemo vam da počnete. Krenimo od čišćenja. Neka to bude prvi korak.

Kada je stan dobro organizovan to ne mora da predstavlja veliki problem. Prošetajte po kući i pogledajte koje su to stvari koje niste koristili duže od dve godine? A one koje niste godinu dana? Zapitajte se prvo objektivno, racionalno da li vam te stvari zaista trebaju? Ukoliko da, pronađite ili napravite adekvatno mesto za njih, kako vam ne bi smetale do momenta kada će vam ponovo zatrebati. Ukoliko je odgovor ne, zapitajte se da li ta stvar ima neku sentimentalnu vrednost bez koje baš nikako ne biste mogli da živite. Pritom, trudite se da budete konstruktivni, jer realno, bez svega se može, samo je pitanje šta želimo, lep i uredan životni prostor ili nagomilane uspomene iz prošlosti koje ne ostavljaju prostora za uživanje u sadašnjem momentu. Tu dobro razmislite.

Zatim čišćenje u svom pravom smislu. Ne morate biti OKP-ovac da biste uživali u čistom i urednom kupatilu ili dnevnoj sobi koju svaki gost pohvali. 

Obratite pažnju na osvetljenje u stanu. Da li je vaš stan dovoljno osunčan? Ima li dovoljno dnevnog svetla? Lampe i ugradne sijalice ne moraju biti skupe, a mogu oplemeniti prostor i vratiti mu toplinu. Nekoliko manjih ili jedno veliko ogledalo u hodniku vašeg stana ili kuće ostaviće savršen utisak udobnosti.

Takođe, obratite pažnju da li je vaš apartman u centru grada zbog prašine koja dolazi sa ulice zreo za krečenje? Ukoliko da, preporučujemo kombinaciju svetlih boja ili kontrast svetlo-tamno baš kao u onim luksuznim smeštajima koji se iznajmljuju na dan.

Da li se tepisi u vašem stanu sigurno dobro uklapaju uz ostatak nameštaja? Ovo je najteži zadatak pa čak i za iskusnog home dizajnera. Tepih ne treba da bude ni suviše velik ni suviše mali. Boju i dezen tepiha je takođe teško uklopiti, naročito ako želite da eksperimentišete i učinite svoj prostor posebnim. Mala je razlika između dezena tepiha koji će oplemeniti prostoriju ili pak naglasiti njene mane.

Sledeći korak - reorganizacija fioka i ormara.

Zamislite samo koliko ćete se bolje osećati u svom stanu kada budete izbacili svo bespotrebno đubre koje se gomilalo godinama po fiokama.

To se svima dešava. Mislimo da će nam nešto zatrebati u narednih nedelju ili dve pa onda taj papirić, priznanicu ili neku drugu glupost čuvamo mesecima ili duže, jer zaboravimo da je bacimo. Što je najgore, mi dosta često čuvamo ne samo svoje već i tuđe đubre. Koliko puta nam se desilo da drugarica dođe kod nas, zaboravi nešto, ne toliko važno, a da joj mi to čuvamo. Nikako da se setimo da to vratimo ili pošaljemo po kuriru ukoliko živi dalje, jer nemamo vremena da joj to lično vraćamo.

Velike životne odluke nije lako doneti, a naročito sprovesti! Realno, nije baš da je sve do nas. Neke stvari zavise i od nečega ili nekoga drugog, ali hajde bar da vladamo svojom  svakodnevnicom. Neka vaš životni prostor doprinosi kvalitetu vašeg života. Nemojte dozvoliti da ga umanjuje. Napravite od svog stana jednu sigurnu bazu u kojoj ćete imati svoje mesto za šolju čaja i sveže pečene kolače sa cimetom.  

Tagovi:

Komentara (1)

  • 29.01.2020

    ja sam svoj stan obogatila sa ruskim preciscivacem vazduha koji se estetski uklapa u enterijer a postao je potreba .Od zagadjenja covek ne moye da uziva ni u svom domu.

Dodaj komentar