Šta vam je sve potrebno za opremanje stana?

Šta vam je sve potrebno za opremanje stana?

Čovek obično primeti da nešto poseduje, tek onda kada to izgubi. Primera radi, svi se setimo struje, tek kada ona nestane. Isti slučaj je sa svim ostalim stvarima u kući. Dok živimo u opremljenom stanu, uopšte nismo svesni šta sve imamo, već to vidimo pri useljenju u novi stan, sa samo golim zidovima i uvedenim instalacijama.

Začudićete se koliko mnogo stvari se nalazi na spisku koji smo sastavili, a vama ostavljamo da procenite koliko je novca potrebno izdvojiti za ovu specifičnu nabavku.
Ukoliko ste u sličnoj situaciji i planirate da ispočetka opremite stan iz bilo kog razloga, ovo je tekst za vas. U nastavku saznajte šta je sve zapravo potrebno za opremanje čitavog stana i koji su prioriteti pri nabavci.

Grejanje i klima uređaji za regulisanje temperature u stanu
Koje god godišnje doba bilo, u stanu je potrebno prilagoditi temperaturu. U letnjim mesecima je gotovo neophodno rashlađivanje. Kada nas stignu vreli dani stan je jedino utočište, a ukoliko nije klimatizovan, onda imamo problem. U zavisnosti od finansijskih mogućnosti, možete nabaviti i par ventilatora koji mogu poslužiti kao dobro privremeno rešenje.
Sa druge strane, za zimu nam je zaista neophodno grejanje, jer je jedna od osnovnih čovekovih potreba upravo to. Tako da bi pod ovom stavkom prioritet bilo svakako neka vrsta grejanja. Da li će to biti TA peć, radijatori različitih vrsta ili najobičnije grejalice, to je na vama, ali imajte na umu da već početkom septembra treba da budete obezbeđeni u tom pogledu.

Bela tehnika - šta je najpotrebnije?
Kada je reč o beloj tehnici postoji nekoliko njenih delova koji nisu nephodni za preživljavanje, ali za normalan život, na kakav smo svi navikli svakako jesu. Recimo, frižider, veš mašina, bojler i šporet su prilično potrebni za normalno svakodnevno funkconisanje.

U zavisnosti od vašeg stila i načina života, možda možete čak pojedine od navedenih ostaviti za kasnije, ali samo pojedine.

Pored navedenih prioriteta, od bele tehnike, ono što vam može biti korisno za period nakon useljenja su mašina za pranje sudova, mikrotalasna, aspiratori i zamrzivač, ako ga nemate u okviru frižidera.

Nameštaj - šta sve spada pod ovu kategoriju?
Nameštaj naravno nije obavezan, ali sigurno do sada niste ušli u stan u kome ljudi žive, a u kome nema nameštaja. Dakle, određene stvari jesu potrebne.

Od nameštaja su najpotrebniji kreveti, odnosno mesto za spavanje, za šta može poslužiti i kauč na razvlačenje ili šta god. Sledeći na listi prioriteta su svakako sto i stolice, trpezarijski, a zatim i radni.

Na kraju dolaze, garderoberi, police za kuhinju, komode i natkasne, koje su delovi nameštaja potrebni u svakoj kući i često popunjavaju značajan deo prostora.

Nabavka tepiha je u suštini pitanje vašeg ličnog ukusa, ali bi bilo dobro da imate na umu i tu mogućnost. Što se tiče osvetljenja, lampe, lusteri ili barem plafonjerke će vam dobro doći da uredite stan tako da se ni ne primeti da je do skoro bio neopremljen.

Ukoliko i raspolažete nešto nižim budžetom, možete razmisliti i o upotrebi starog nameštaja.

Kuhinjski aparati - napravite spisak pred kupovinu
Kada pomislite na kupovinu kuhinjskih aparata, najbolje je da odredite koji su vam konkretno aparati potrebni, pre nego što pođete u prodavnicu. Postoji čitavo more kuhinjskih aparata koji vam zaista olakšavaju život i svi su vam na neki način potrebni.

Ako ne sastavite spisak, kupićete ih sve, a naša preporuka je da za početak kupite one najosnovnije, pa da vremenom dokupljujete. Kuvalo, mikser, toster i seckalica su neki od najčešćih kuhinjskih aparata koje možemo naći u kućama naših prijatelja. To će vam biti sasvim dovoljno za početak, jer će vam olakšati mnogo posla u kuhinji.

Pored kućnih aparata, biće vam potrebno i dosta posuđa, međutim, to u mnogome zavisi od broja ukućana.

Ostali kućni aparati i tehnologija
Ono što je preostalo, a ne bi trebalo da se zaboravi jesu aparati koje ne možemo uvrstiti među gore navedene kategorije, ali su zaista potrebni i praktični. Usisivač je jedan od njih. Fen i pegla za veš (ako peglate veš) su takođe veoma korisni i spadaju u opremu koju gotovo svaki stan ima.

Za kraj vam ostaju televizor, računar i šta god vam već padne na pamet i za čim se god pojavi potreba.

Imajte u vidu da ono najosnovnije možete obezbediti sa relativno malim budžetom, ali da će za zaista normalno opremljen stan, koji zadovoljava sve potrebe savremenog načina života, biti potrebno značajno više novčanih sredstava.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da vas je podsetio na određene bitne stvari za opremanje stana na koje možda niste računali.

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar