Selite se - Evo ideja za povoljno uređenje stana

Selite se - Evo ideja za povoljno uređenje stana

Uređenje stana može da bude izuzetno zanimljiv i kreativan proces, ali i vrlo kompleksan i stresan zadatak koji iziskuje velike sume novca.

Baš zato, važno je dobro rasporediti budžet od poočetka selidbe, te se sa što manje stresa i što više novca u džepu useliti u novi životni prostor. Naravno, na određenim stvarima ne treba štedeti.

Primera radi, usluge agencije za selidbe znatno će vam uštedeti energiju i vreme, te u ovaj segment treba pametno uložiti novac. Cene selidbi zavise od mnogo faktora, te je jedan od saveta da izaberete agenciju koja ima najbolji odnos cene i kvaliteta i nudi vam sve neophodne usluge.

Na ovaj način rešićete se velike količine stresa i uštedeti energiju za proces koji sledi - uređenje stana.

Ako se pitate kako da raspolažete preostalim novcem, te kako da na povoljan način uredite novi stan, nastavite da čitate naš tekst.

Pametno raspolažite novcem - napravite finansijski plan
Pre početka uređenja stana, pa čak i pre same selidbe jedna od ključnih stavki je upravo planiranje troškova. Na samom startu odredite koliko će vam novca trebati za neizbežne troškove.

Zatim se posvetite segmentima na kojima želite da uštedite i pronađite načine na koje to možete da uradite. Istražite cene na tržištu i pripremljeni uđite u proces opremanja stana. Naravno, uvek na umu imajte to da je moguće da će troškovi biti veći, odnosno da neće sve uvek ići kako ste isplanirali.

Na čemu ne treba štedeti novac?
Za početak ćemo se posvetiti važnom pitanju - na kojim segmentima uređenja stana ne treba štedeti novac.

Tu pre svega mislimo na radove koje obavljaju stručnjaci poput električara i vodoinstalatera. Navedeni specijalisti treba da obave vrlo delikatan zadatak u koji se ne možete upuštati sami.

Poznato je koliko opasne električne instalacije mogu da budu ukoliko se ne postave na adekvatan način, a isti slučaj je i sa vodoinstalacijama.

Bezbednost je uvek na prvom mestu, te je jasno da su ovo definitivno stavke na kojima ne treba štedeti. Takođe, naša preporuka je da izdvojite veću sumu novca za izradu kupatilske keramike i parketa, odnosno laminata u stanu. Ovi segmenti životnog prostora veoma su važni, a ukoliko su urađeni na kvalitetan način, decenijama nećete morati da brinete o njima.

Takođe, ako se selite sa porodicom, ili jednostavno volite da se upuštate u kulinarske majstorije, kuhinjski elementi i uređaji su stavka na kojoj ne treba štedeti. Savetujemo da se raspitate o izradi kuhinje po meri, kako biste u njoj sa lakoćom spremali najukusnije obroke.

Tapaciranje starog nameštaja - da ili ne?
Mnoge osobe koje se sele u novi stan žele da svaki ćošak blista, te ideja o tapaciranju starog nameštaja ne izgleda tako dobro. Ipak, u ovom postupku leže brojni benefiti.

Pre svega, to je ušteda novca, a za kreativce je ovaj postupak poseban izvor zabave. Preduslov za tapaciranje starog nameštaja jeste da je u solidnom stanju, odnosno da je upotrebljiv, te da ima smisla restauirati ga. Na internetu možete pronaći brojne načine kako da tapacirate nameštaj, pa se na vreme posvetite istraživanju i nabavite potreban alat.

Mi vam predlažemo da tokom ovog procesa, izuzev promene materijala i dezena, zamenite u sunđer, odnosno mateerijal kojim je određeni komad nameštaja ispunjen. Primera radi, ako tapacirate staru fotelju, možete osvežiti stolariju, promeniti sunđe i zameniti materijal kojim je prekrivena.

Iznenadićete se proizvodom koji ste dobili i sugurni smo da nećete moći da sakrijete oduševljenje!

Osvežite zidove - upustite se u avanturu krečenja
Još jedna stavka koju zajedno sa partnerom, porodicom ili prijateljima možete da obavite jeste krečenje. Tokom krečenja, važno je biti precizan i temeljan. Potrebno je “zakrpiti” eventualne rupe i eliminisati neravnine.

Krečenje obično obihvata gletovanje, šmirglanje, pa tek na kraju dolazi premazivanje zidova bojom - u dve ruke. Od boje zidova umnogome zavisi i celokupan izgled stana, te se potrudite da odabirom nijanse unesete živost u prostor.

Završni detalji koji oplemenjuju prostor
Nakon što ste kupili i restauirali nameštaj, okrečili zidove i obavili sve krupne radove u stanu, vreme je za oplemenjivanje prostora detaljima. Veliku promenu vaš prostor uneće biljke. Odaberite sobne biljke koje izuzev estetske funkcije, imaju pozitivne efekte na zdravlje ljudi.

Neka vaš izbor budu aloe vera, fikus, mirni ljiljan (Spatifilijum), zeleni ljiljan, orhideja, kućna paprat, i slično. Ako imate decu, vodite računa da stavite zelenilo tako da ona ne mogu da ih čupkaju ili stavljaju u usta. Pojedine biljke mogu biti opasne po zdravlje mališana.

Izuzev biljaka, detalji koji će sasvim sigurno oplemeniti vaš životni prostor su uspomene koje će uneti neophodnu dozu topline u novi dom. Ukrasite dnevni boravak uspomenama sa putovanja, uramljenim fotografijama i knjigama.

Trosed i fotelje upotpunite mekanim jastucima koji će doprineti ugođaju, a predstavljaju i sjajan detalj koji doprinosi dekoraciji prostora.

Nadamo se da vas je naš tekst inspirisao da se upustite u uređivanje prostora, te realizujete korisne ideje koje smo vam predstavili. Izuzev uštede novca koja je mnogima cilj, sigurno smo da ćete se odlično zabaviti u ovom velikom kreativnom projektu!

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar