Kako do savršene kuhinje

Ukupna slika unutrašnjeg prostora i dizajn postaje sve veći trend, za sve one koji žele prijatan boravak u domu, a da pritom prostor bude funkcionalan. Danas uz pomoć 3D programa, možete napraviti nacrt prostorije koju želite da opremate i da već unapred vidite kako će ona izgledati, birajući stil po vašem izboru.

Kuhinja je definitivno jedan od najvažnijih mesta u domu jer zahteva savršen spoj kuhinjskih elemenata, ostava, stola ili pulta za sedenje, a da se sa mnoštvom tih elemenata ne izgubi na funkcionalnosti i na sloodnom prostoru. Obzirom da nudi niz mogućnosti od vrste materijala, boje i tipa koji se mogu kombinovati i da je vek trajanja 15 godina, treblo bi pažljivo pristupiti odabiru da bi na taj način zadovoljila estetski i funkcionalno vaša očekivanja. Kako u svim prostorijama, tako i za kuhinju, koja svakako predstavlja najprometniji deo doma koji svakodnevno koristi svaki član porodice, možete napraviti nacrt o mogućnostima prostorije i načinu kako da se ona što bolje iskoristi a da sa estetske strane zadovolji vaša očekivanja.

Sve češće kuhinja čini sastavni deo dnevne zone, koja je vizuelno odvojena trpezarijskim stolom ili šankom od dnevnog boravka i koja postaje multifunkcionalno mesto koja služi za pripremu hrane, druženje, odnosno mesto gde se okuplja cela porodica.

Raspored elemenata u kuhinji
U skaldu sa prostornim mogućnostima, nacrtom i vašim željama zavisi funkcionalnost kuhinje. Prema rasporedu elemenata u kuhini razlikujemo: dvostranu kuhinju (gde su elementi raspoređeni uz dva paralelna zida), „U“ kuhinju (najbolja za one srednje veličine i pravilnog oblika), „L“ kuhinju (danas veoma popularan oblik, prednost je sigurno slobodan prostor sa druge strane koji se može iskoristiti za npr. trpezarijski sto), dvostruku „L“ kuhinju i druge oblike koje možete izabrati, a koje zavise od niza faktora npr. od osvetljenja, veličine prostorije, ventilacije. Što se osvetljenja tiče, pored prirodnog bitno je imati i dobru rasvetu u kuhinji, koja znatno može da unapredi izgled kuhinje. Ventilacija može biti prirodna i veštačka. Kod prirodne ventilacije cirkulacija vazduha se ostvaruje kroz otvore u objektima, gde se u donjim delovima objekta uvlači vazduh a u gornjim ispušta. A kod veštačke postoje ventilatori uz pomoć kojih se ostvaruje cirkulacija vazduha, koja pored svoje primarne funkcije- osvežavanja prostora ima i estetsku, pa se zato na tržištu mogu naći veoma interesantni modeli.. Najbolja je kombinacija ova dva tipa ventilacije.

Pri izradi kuhinja po meri mogu se koristiti različiti materijali, od onih najjeftinijih i najpodobnijih za izradu kao što je univer (oplemenjena iverica), pa do danas najtraženijih materijala: medijapan, prirodno drvo i dr.

Danas se sve češće rade kuhinje više od standardne visine( 85cm) koje iznose i 100cm, savetuje se da se visina kuhinje prilagodi visini osobe koja će spremati hranu, da bi telo tokom pripreme bilo u zdravom položaju.

Cena kuhinje zavisi od izbora materijala, načina izrade (da li je u pitanju fabrički izrađena kuhinja ili je rađena po meri), kao i od modela kuhinjskih aparata. Veoma je bitno prostor precizno izmeriti da se ne bi javio problem kod montaže kuhinje i svih kuhinjskih elemenata , odnosno da ne bi imali višak ili manjak prostora. Montaža je komplokovan posao zato ga treba prepustiti stručnjacima.

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar