Kako da vizuelno povećate dnevnu sobu?

Kako da vizuelno povećate dnevnu sobu?

Funkcionalna dnevna soba je izuzetno važna - kako se radi o prostoriji u kojoj najviše ljudi provodi vreme - ukućani, ali i gosti. U malim stanovima, posebno u slučaju popularnog open space koncepta, nije lako izbeći osećaj da  vam je “suđeno” da se redovno “saplićete” o TV sto ili komodu.

Ukoliko želite da vizuelno povećate dnevnu sobu - učinite je prostranijom i prozračnijom, a pre svega postignete veću funkcionalnost prostora - u daljem tekstu pronađite nekoliko trikova stručnjaka dizajna enterijera koji će vam u tome pomoći.

Vizuelno veća dnevna soba - rešite se bespotrebnih stvari
Ukoliko želite da se upustite u uređenje prostora i vizuelno povećavanje dnevne sobe  - sređivanje doma je vaš prvi zadatak. Pre sređivanja i ne možete imati jasnu sliku čime zaista raspolažete.

Poželjno je da pri sređivanju pokušate da odvojite što više stvari koje odavno ne koristite ili pak koji ne znate ni zašto ste ikada čuvali. To mogu biti i sitni dekorativni predmeti i stari papiri - sve čega se rešite će na kraju osloboditi dodatni prostor.

Uređenje male dnevne sobe - koje boje vizuelno povećavaju prostor?
Kako biste povećali prostor u vašem domu, ne morate se odreći baš nijedne stvari ili komada nameštaja u prostoriji. Trik je da jednostavnim krečenjem možete značajno izmeniti doživljaj prostora.

Boje enterijera su jedan od odlučujućih faktora doživljaja prostranosti vaše dnevne sobe. Neke boje imaju sposobnost da apsorbuju više svetlosti nego što reflektuju, pa će je određene nijanse sužavati, a druge stvoriti željenu atmosferu i vizuelno povećati.

Nenametljive boje - pastelne i svetle nijanse hladnih tonova, imaju mnogobrojne benefite pri izboru boje većih površina - na primer, dekorativne boje za zidove. One podstiču pozitivno raspoloženje, dok će vizuelno povećati kvadraturu vašeg doma.

Zidovi okrečeni u intenzivne boje, postavljaće osećaj ograničenog prostora i - ne samo da neće uvećati doživljaj vašeg prostora, već će neke boje učiniti potupono suprotno željenom efektu.

Vizuelno veći prostor - kako ipak upotrebiti tamne boje u enterijeru?
Iako je bela boja, usled svojstva da reflektuje svetlost, očigledno siguran izbor, ona neće biti vaš jedini saveznik. Nedaleko od bele, druge svetle nijanse će na sličan način obezbediti željeni efekat.

Važno je samo da boje kombinujete na odgovarajući način, pa ne klonite duhom ukoliko ste ljubitelj vibrantnih ili tamnih boja. Zato bi, u slučaju da je teget vaša omiljena boja, bilo bolje da je zadržite u okviru ukrasnih detalja unutar sobe.

Međutim, postoje i izuzeci u ovom “pravilu”. Crna boja, na primer, ima moć da “poveća” veličinu prostorije stvarajući doživljaj dubine. Trik je da je upotrebite na najviše dva zida, a sjajan premaz će efekat crne boje posebno dovesti do izražaja.

Još jedan način kako biste mogli da mudro upotrebite zagasite i tamnije boje u enterijeru, jeste tehnika krečenja zidova na pruge. Krečenje na pruge će učiniti da prostor izgleda više ili šire - zavisno od toga jesu li pruge vertikalne ili horizontalne.

Dobra organizacija prostora - kako da “izvučete maksimum” iz dnevne sobe?
Kada raspolažete ograničenim slobodnim prostorom, onda je primena trikova da ga maksimalno iskoristite - pa i svaki njegov “nezgodan” kutak, nužnost. Razmišljajte “izvan kutije” i probudite svoju kretivnost pri redekorisanju vaše dnevne sobe.

Očigledno rešenje je svakako korišćenje vertikale prostora, kako ona neopravdano često biva zapostavljena. Kada je reč o životu u domu sa malom dnevnom sobom, zidni elementi za odlaganje, kao i sklopivi nameštaj koji može biti elegantno skladišten i naočigled svih na zidu - vaš su spas.

Višenamenski nameštaj, kao i nameštaj po meri, su još jedan način da uštedite slobodan prostor u vašoj dnevnoj sobi. Ovakav izbor zahteva nešto veće ulaganje, ali nekada je izuzetno isplativo uzimajući u obzir vašu svakodnevicu i lično zadovoljstvo usled životnog komfora.

Klasičan masivan nameštaj neće biti dobar izbor, pa bi bilo dobro, ako niste u prilici da ga zamenite - obnovite koliko je moguće. Vaš stari nameštaj će presvučen materijalom svetlih boja, kao i dodavanje nogara na komodama i kauču - obezbediti vizuelno življi i prostraniji dnevni boravak.

Dekoracija prostora ogledalima je idealan način da proširite dnevni boravak u vašem domu, dok pri tome mogu ulepšati prostor unoseći romanični duh u enterijer. Postavite ga nasuprot izvora prirodnog svetla - prozora ili terase, jer više svetla u prostoru nepogrešivo znači i vizuelno veći prostor.

Uređenje doma je, pre svega, kreativan posao kojem se uvek možete “vratiti” i izmeniti po još koji kutak prostorije. Imajte u vidu da mnogi dizajneri enterijera tvrde da u uređenju prostora ne postoje pravila - čak iako se radi o malom dnevnom boravku kojeg želite da vizuelno povećate.

Menjajte raspored nameštaja i igrajte se bojama, pa pronađite šta najbolje “radi” za vas. Unesite unikatnost u prostor ličnim detaljima i pronađite stil enterijera koji vama najviše odgovara.

Ugodni dnevni boravak je izuzetno važan za sveopšte zadovoljstvo vašom svakodnevicom, pa se nadamo se da smo vas ovim tekstom inspirisali da u vaš dom uvedete novine kojima ćete sebi obezbediti prijatniji ambijent.

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar