Viva Vox: Hor koji čini čuda glasovima

Viva Vox: Hor koji čini čuda glasovima

Znamo ih sa nedavnog zatvaranja Evropskog prvenstva u rukometu, koje je održano u Beogradu. Malo je reći da su oduševili sve prisutne u Areni, kada su nastupili sa pesmom "Ameno". Sada ćemo malo bolje upoznati tu neverovatnu i sjajnu ekipu, kako je počela sa svojim radom. 

Viva Vox je hor iz Zemuna koji se pretežno bavi a cappella  (bez instrumenata) obradama pop-rok muzike uz pratnju bitboksa.  

Hor je nastao zahvaljujući entuzijazmu i nezaustavljivoj energiji Jasmine Lorin, koja je kao profesor Zemunske gimnazije punih 14 godina bila dirigent školskog hora. Članovi hora su se 2003. godine zajedno sa Jasminom pridružili KUD-u „Branko Radičević“, a 2005. godine zvanično su se registrovali kao samostalni hor Viva Vox.   
viva vox
U početku, hor Viva Vox se bavio klasičnom muzikom i izvodio dela Mokranjca, Vujića, Mocarta, Hendla... Međutim, uvek su najviše uživali u zabavnim delima kojima su bolje dopirali do publike. Od 2007. godine sami pišu aranžmane za pesme grupa Queen, Abba, Vampiri, koje izvode bez pratnje instrumenata, a od 2009. godine u svoj nastup su uključili i bitboks.

Snimak njihovog izvođenja pesme Du Hast nemačkog industrial-metal benda Rammstein sa ovog koncerta u roku od par dana obišao je ceo svet i doneo horu milionsku popularnost na sajtu YouTube. Nakon burnih reakcija iz sveta, i javnost u Srbiji poklonila je više pažnje horu Viva Vox, koji nakon toga beleži brojna gostovanja na festivalima i u televizijskim i radijskim emisijama.Hor redovno održava novogodišnje koncerte, a 2010. godine je ovo tradicionalno dešavanje po prvi put bilo koncipirano kao celovečernji a cappella pop-rok koncert.U budućnosti, Viva Vox će nastaviti da se bavi a cappella obradama popularne muzike, ali i da eksperimentiše sa različitim muzičkim žanrovima i pomera granice nemogućeg kada je u pitanju ljudski glas.   Na koncertu u Sava Centru, krajem 2011. godine su izveli  poznate pesme raznih izvodjača: Circle  of Life, Ameno, Don’t Worry Be Happy, Billy Jean,  Africa, Du Hast,  uneli novinu izborom pesama i pripremili pravo iznenadjenje za publiku.   
Njihova najveća želja je da pod vođstvom svog dirigenta Jasmine Lorin  nastave da u pravom svetlu predstavljaju našu zemlju u inostranstvu, a da u Srbiji pomognu popularisanje horske muzike.

Mi im želimo puno uspeha u daljem radu, da im se želje ostvare jer oni to zaista zaslužuju.

Galerija

13357306051477_1.jpg
13357306227556_2.jpg
13357306375528_3.jpg
Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar