Nišville - jedan od najboljih srpskih brendova

Nišville - jedan od najboljih srpskih brendova

O Nišvilu sam čula, pre nego što sam ga prvi put  ove godine i posetila, da je najposećeniji jazz festival jugositočne Evrope. Pitala sam se zašto je tako i kako nosi tako laskavu titulu? Sada kada sam sumirala utiske jasno i glasno mogu reći da mu je sa pravom dodeljen taj epitet.

Obilazila sam nekoliko festivala, ali Nišvil mi se uvukao pod kožu. U isto vreme je intiman i glasan. Atmosfera na Niškoj tvrđavi je bila takva  da se osećate kao u  bajci okruženi prirodom, idiličnim zvucima saksofona, divnim vokalima i ljudima koji zajedno pulsiraju kao jedan.

U Tvrđavi je sve bilo u znaku ovog festivala od transparenata, postera, bilborda, Nišvil šopova sa drangulijama, izložba  fotografija u podnožju nekadašnje Džamije kao i Modni kutak za sve one šmizle koje žele da izgledaju orginalno i retro u isto vreme. Nedaleko od  samih bina, kojih je bilo nekoliko stajale su parkirane Buba i Vespa.  Šarmantno obložene  slikama ovog festivala mamile su osmehe. Nišvil  je zbog svega toga za kratko vreme izrastao u jedan od najvećih festivala u Evropi, kroz koji su prohujala najveća imena džez muzike.
NIÅ VILLE
Ove godine  je jubilej 20 godina postojanja Nišvila, a nastupali su: Great Bend Bugarski, Tania Marie, The Cookers, Dorado Šmit, Valije Balkans, Candy Dulfer Band, Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić, Brussels Jazz Orchestra,Performing mop mop, Viva Vox, September, Empirical, Vox Arsana. Najviše me je razgalio nastup prve dame saksofona Kandi  Dalfer i hora Viva Vox. Kandi je energična i snažna ,a u isto vreme emotivna i pristupačna. Flertovala je sa publikom specifičnim šalama ,pesmama i razigranim ritmom, podsećajući nas da je već treći put gost na ovom festivalu koji i sama obožava. Poklanjajući nam najbolje od sebe ova harizmatična devojka pružila nam je nezaboravnih sat vremena. Predstavila se novim pesmama, ali se osvrnula i na svoju prvu numeru koju je snimila sa 11 godina. Kendi je sa Dave Stewartom iz dua Euritmics snimila muziku za film “Lily was here”.

Trećeg dana festivala nastupali su, između ostalih i najpoznatiji srpski hor Viva Vox koji je izveo pravi spektakl na sceni. Hor je izašao na scenu sa upaljenim lampama koje su palili, gasili u ritmu pesama. Uz neverovatne efekte i koreografiju, svojim sjajnim glasovima pokrenuli su publiku I sve prisutne. Du hast i Ameno su bile pesme od kojih se ledila krv u žilama  a dlanovi pregrejali od gromoglasnih aplauza.

Ovaj festival je pružio najbolje od sebe i zato mu je publika uzvratila u tolikom broju. Ako postoji lista brendova u Srbiji, Nišvil bi trebao da zauzme jedno od prva tri mesta. No, dovoljna medalja  je činjenica da postoji toliko dugo i da interesovanje  za Nišvil sve više raste.

Fotografije: Katarina Jovanović

Ana Čolić
Ana Čolić
Dnevnik jedne Ane

Galerija

14083837206909_blues-brothers---katarina-jovanovic-__5__.jpg
14083837534252_brussels-jazz-orchestra---tijana-lazic-__2__.jpg
14083837822268_daniel-marques---katarina-jovanovic-__2__.jpg
14083838019921_dorado.jpg
14083838309772_iyoka---tijana-lazic-__10__.jpg
14083838504273_tania-3.jpg
1408383873447_the-cookers-2.jpg
14083839879989_viva-vox---katarina-jovanovic-__3__.jpg
Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar