Humanitarna turneja grupe ArHai po Srbiji

Humanitarna turneja grupe ArHai po Srbiji

Grupa ArHai koja neguje jedinstveni spoj elektronske muzike sa folk uticajima iz Velike Britanije, kao i balkanskog regiona danas će krenuti na humanu turneju po Srbiji na kojoj će promovisati poslednji album Eastern Roads (Balkanworlds Records, 2013). ArHai će u sklopu turneje posetiti Gračanicu, Kosovsku Mitrovicu, Kragujevac, Negotin i Beograd. U živim nastupima tehnologijom transformišu tradiocionalne intrumente Balkana, stapajući ih s višeslojnim vokalima.

"Dragi prijatelji, ArHai duo se vrlo radovao majskoj turneji po Balkanu - regionu koji nam je muzička inspiracija već godinama. Kad je vest o poplavama doprla do nas, razmišljali smo šta da radimo i kako da pomognemo, i rešili da ukoliko postoje uslovi, odsviramo sve koncerte i da sve prihode damo srpskom Crvenom Krstu. Molimo vas da dođete na koncerte ako ste u mogućnosti, i pomognete nam da radeći ono što najbolje umemo pomognemo drugima. Hvala!", poručuje Jovana Backović.

Arhai projekat postoji od 1999. do 2008. godine i projekat je kompozitorke i vokalistkinje Jovane Backović. Prvo izdanje Mysterion je potpisao veliki srpski izdavač PGP, a urađeno je u saradnji sa osam muzičara koji su izveli komponovanu muziku i aranžmane tradicionalnih pesama iz regiona. Ove kompozicije su pokrile širok spektar dostupnih instrumenata i vokalnih kombinacija, ali su ipak zadržale individualni pečat autora kao i odraz specifičnog izvođenja svakog od muzičara. Kako je Arhai prvobitno nastao kao akustični sastav, ovo izdanje predstavlja potrebu autora da prati prirodnu kombinaciju instrumenata u akustičnom okruženju. Međutim, u isto vreme, to je bila i raskrsnica – korišćenjem električnih instrumenata promenjen je zvuk i doneti su novi elementi u muziku. Kao bend, Arhai je radio nekoliko godina, dok se grupa nije rasformirala 2008. godine.

Od 2009. godine do sada, Arhai je folktronica/ambient/fusion – trajna saradnja između Jovane Backović i nagrađivanog folk gitariste, Adrijana Live (Adrian Lever) koji svira tamburu, dugovratu lautu iz balkanskog regiona. Zvuk se pomerio ka elektronici, a rezultat je drugo izdanje, Eastern Roads.

Datumi turneje:
26.05. Alternativni kulturni centar, Gračanica
27.05. Art klub, Kosovska Mitrovica
28.05. Studentski kulturni centar, Kragujevac
29.05. Attic Session (snimanje), Beograd
30.05. Vokalni etno festival, Gradski trg, Negotin
31.05. Atom Live, Beograd

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar