Predrasude o proizvodima i proizvođačima

Predrasude o proizvodima i proizvođačima

Svako od nas ima poneki proizvod (skoro) svakog proizvođača koji ne voli. Nešto od toga je zasnovano na konkretnom lošem iskustvu, nekad na osnovu jednog lošeg proizvoda sudimo o svim ostalim, a nekad su te predrasude baš čiste predrasude. Ovo je post o tome.

Nabrojaću proizvode koji me odbijaju i objasniću kako je odbojnost nastala. Svesna sam da je u pojedinim slučajevima ta odbojnost sasvim iracionalna. Bilo bi mi zanimljivo da čujem da li mi se neki utisci poklapaju sa vašim i, naravno, koje proizvode vi ne volite.

Max Factor šminka
Puderi su svakako na prvom mestu, ali primetila sam da Max Factor u tolikoj meri ne volim da se jedva odlučim za kupovinu i nekih njihovih objektivno odličnih proizvoda kao što je, recimo kohl olovka. U vreme kada nisam znala ni 5% o šminkanju od ovoga što sada znam koristila sam Colour Adapt i Lasting Performance, a Creme Puff Translucent mi je bio vrh vrhova dobrog kamenog pudera. Sada sam svesna koliko mi je lice sa njima izgledalo brašnjavo i koliko translucentni puder u stvari uopšte nije translucentan već previše taman za moj ten. E sad, bilo je to dosta davno, Max Factor je promenio formulu svojim puderima i dodao neke nove i nemoguće da mi baš nijedan ni malo ne bi odgovarao, ali ne vredi, ne želim ni da ih pogledam. Toliko je to uticalo na mene da ne gledam njihovu šminku već godinama i tek sam nedavno odlučila da im dam šansu i kupila divnu olovku kao i ruž čija je tekstura zaista odlična. Donekle sam, dakle, savladala predrasude kada je reč o samom brendu, ali puderima i dalje ne dajem šansu.

L’oreal maskare
Isprobala sam nekoliko njihovih maskara, zapravo mislim da sam od maskara najviše baš njihovih probala. Neke su mi se svidele manje, neke više, ali sve su imale jednu zajedničku osobinu - sušile su se u rekordnom roku. Ima ovo veze svakako sa tim što sam maskare kupovala najčešće po Lilijima u kojima je kontrola nevaspitanih i samoživih kupaca na nuli pa je vrlo realno da su te maskare već bivale otvarane, ali ipak, koji god da razlog stoji iza tog sušenja, ja više nemam želju da kupim njihovu maskaru i hvalospeve po forumima i blogovima ignorišem. Od njihovih proizvoda odbojnost imam samo prema maskarama, sve ostalo rado kupujem mada mislim da su im cene ruževa nerealne u odnosu na kvalitet.

Essence proizvodi za lice
Koristila sam Essence penasti puder i neko vreme bila jako zadovoljna njime, toliko da sam kupila i drugu teglicu, a to se meni retko dešava. Pokrivanje je bilo srednja prema jakom, koža mat taman koliko treba, boja mi je savršeno odgovarala, a puder bio baš povoljan, nešto oko 400-500 dinara. Posle nekog vremena dobila sam desetine i desetine sitnih mitesera po obrazima gde ih inače nikad nisam imala i sistemom eliminacije došla do nesumnjivog zaključka da je taj puder kriv za to. Mitesera sam se oslobađala dugo, dugo, puder je odleteo u kantu, a u meni je ostao strah od Essence proizvoda za lice. Ne samo da više nisam kupila nijedan njihov puder nego nemam ni najmanju želju da probam kreme iz My Skin linije ili tonik, puder u prahu, ma ništa šta ide na lice. Ostale njihove proizvode rado kupim.

Sledeća na listi je kompletna Miss Sporty šminka. Jedino šta sam njihovo kupila je jedno tamno braon rumenilo koje je bilo dosta lošeg kvaliteta, ali nije to ono šta me je odbilo. Ne mogu da se otmem utisku da su njihova ciljna grupa tinejdžerke, takav im je dizajn, proizvodi, boje i, iako je vrlo realno da bi i oni mogli imati, recimo, neki lep karmin ili lak po razumnoj ceni, nemam želju da istražujem, samo preskočim njihov štand. Čista predrasuda, očito :) Šta ću, padam na jednostavnu i elegantnu ili luksuznu ili retro ambalažu, ovaj tip girly-pink-glitter-too cute ambalaže me odbije u startu.

Nivea, svi proizvodi koji se ne ispiraju
U slučaju Nivee ne govorimo o predrasudama nego o čistom iskustvu. Ima nešto u sastavu Niveinih proizvoda što mi smeta i to ne samo meni već i mojim roditeljima. Kad namažem mleko za telo ili kremu koža počinje da me pecka i sve vreme imam neki neprijatan osećaj. Više proizvoda je dobilo šansu i definitivno Nivea nije za mene, kupujem jedino proizvode koji se ispiru i ne ostanu na koži (gelovi za tuširanje itd.). Takođe nisam još naišla na Nivein proizvod za kosu koji mi je odgovarao, sve šta sam probala opterećivalo mi je kosu i činilo je nekako jadnom i slepljenom. Nisam, naravno, isprobala sve šta imaju i verovatno bih kupila proizvod koji bi mi nahvalio neko kome verujem, ali u principu vrlo retko kupujem bilo šta Niveino. Zanimljivo je koliko, s druge strane, mnogo ljudi ima poverenja u Niveu, toliko da često dobijem nešto njihovo na poklon uz komentar: "Nisam znala šta da ti kupim pa sam uzela nešto od Nivee, to svi vole". Eeeem...ne!

Eucerin
Kod Eucerina su na delu čiste predrasude. Davno sam saznala da Eucerin pripada istoj kući kao i Nivea i od tada nemam želju da Eucerinu dam šansu. Shvatam ja da uopšte ne mora da znači da mi ni njihove kreme ne bi odgovarale, ali se plašim da rizikujem, pogotovo što nisu jeftini. Verovatno bi bilo pametno da uzmem neki tester. U svakom slučaju imam samo jedno lice i jedno telo i ionako predugačku listu želja i proizvoda za isprobavanje i bez Eucerina.

Šminka je ljubav by Coxy

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar