9 načina za punjenje bora

Koliko zapravo bore mogu biti frustrirajuće za svaku ženu i koliko utiču na samopuzdanje. Bore su zapravo prvi znaci starenja, pa se pojedine žene jako teško nose sa tim. Ali, to je priroda, protiv nje se ne može.

Ipak, ako tražite rešenje, postoji veliki broj tretmana protiv bora koji vam mogu dati mlađi izgled lica. Injekcije koje se koriste kako bi popunile udubljenja nastala od bora pokazale su se veoma efikasne. Većina će ispuniti rupe, linije i bore za manje od 30 minuta, koliko obično traju tretmani, sa rezultatima koji mogu trajati od 4 meseca do više od godinu dana. Injekcije ili fileri protiv bora opuštaju mišiće ispod bora, popunjavaju linije, nabore ili područja na kojima se nalaze nepravilnosti. Kao rezultat toga, problematične tačke gotovo nestaju. Inekcije  za bore takođe se mogu koristiti za podizanje obraza, vilica ili jagodica ispunjavajući najsitnije tačke. Lečenje je uglavnom brzo i jednostavno.

Ipak, svi punjači bora imaju određeni rizik uključujući i rizik od alergijske reakcije i formiranje sitnih čvoruga ispod kože. U nekim slučajevima, te reakcije na licu mogu biti trajne. I ponekad, pojavljuje se i obojena koža. Promena boje može trajati nekoliko meseci, ali postoje dostupni tretmani koji mogu rešiti i taj problem.  Desilo se i par prijavljenih slučajeva slepila i paralize živaca.
 
Nije svaka injekcija za bore dobra za svaku vrstu bora. Najmanji rizik i najbolji rezultati dolaze usled pravilnog korišćenja injekcije. Zato treba da radite tretmane koje ubrizgava dermatolog ili plastični hirurg koji je prošao poseban trening i obuku.
 
Evo najčešće korišćenih tretmana za bore. To uključuje njihove osnovne sastojke, kako rade, njihove prednosti i nedostatke i najbolja područja lečenja. Vaš lekar će vam pomoći da odaberete pravi tretman za vas.

1. Hijaluronska kiselina
Najpopularnija kategorija injekcija za bore je hijaluronska kiselina. Svaka vrsta radi na nešto drugačiji način sa različitim rezultatima.

Hijaluronska kiselina predstavlja prirodnu stvar koja ima veliki udeo u izgradnji vanćelijskog prostora vaše kože. Hijaluronski fileri se sastoje od čiste kristalne hijaluronske kiseline. Hijaluronska kiselina je bezbedna i prirodna supstanca, koja se nalazi u ljudskom organizmu.
 
Nuspojave su retke, ali mogu uključiti crvenilo, bubrenje i modrice na mestu ubrizgavanja. Ispod kože mogu se pojaviti sitne čvoruge. Ovo je problem koji se često rešava i prolazi nakon nekog  vremena.
 
Rezultati traju od nekoliko meseci do više od godinu ili dve. Neka istraživanja pokazuju da ponovljene injekcije mogu pomoći u stimulisanju sopstvene prirodne proizvodnje kolagena. To će vam pomoći kod smanjenja broja finih linija i bora na licu. Postoje i dokazi da je potrebno manje injekcija tokom vremena kako bi se postigao isti izgled.
 
2. Sintetičke injekcije za bore
Ove injekcije za bore uključuju laboratorijske stvari koje nisu povezane sa bilo čim prirodnim pronađenim u koži.
 
Sve injekcije u ovoj grupi  imaju slične nuspojave, kao što su crvenilo, otok ili modrice na mestu injekcije. Ostale nuspojave uključuju čvoruge ili sitne plikove ispod kože koji se mogu videti i osetiti i koji u retkim slučajevima mogu zahtevati operaciju kako bi se uklonile.
 
Prednosti uključuju dugotrajnijo dejstvo. A barem jedna injekcija nudi polutrajno punjenje linija i nabora. Zapamtite, proizvodi sa dugotrajnijim učincima imaju veću verovatnoću da će izazvati nuspojave.

3. Kolagen
Zdravstveni radnici su napravili injekcije za bore od pročišćenog oblika kolagena koji je izvađen uglavnom od krava. Iako je dobro funkcionisao i ponudio prirodan izgled, rezultati tretmana nisu dugo trajali. Rezultati su obično bili vidljivi samo 1 mesec nakon tretmana. Budući da su te injekcije za bore napravljene od životinjskog izvora,  bila je i veća verovatnoća alergijske reakcije.
 
Novi načini obrade kolagena pomogli su kod smanjenja rizika. Osim toga, novi oblici sintetičkih kolagena čine ove injekcije sigurnijim i korisnijim većem broju ljudi. Iako rezultati ne traju dugo kao i druge injekcije za bore, mnogi veruju da je prednost to što rezultat dovodi do prirodnijeg izgleda lica.
 
Nuspojave injekcija kolagena uključuju alergijske reakcije, kao i modrice i crvenilo na mestu ubrizgavanja.

4. Autologni fileri za bore
Masnoća je najčešće korišćena stvar u ovoj kategoriji. Vaša masnoća se hirurški uklanja iz butina, guze ili stomaka,  a zatim se ubrizgava na lice. Moraćete imati dva postupka (jedan za uklanjanje masnoće i jedan za ubrizgavanje). Oba postupka mogu se obaviti prilikom jedne posete ordinaciji. Dodatni koraci pročišćavanja masnoća u laboratoriji mogu biti skupi i dugotrajni. Rezultati mogu biti polutrajni, iako vam je potrebno niz injekcija  tokom određeneog perioda.
 
Injekcije plazme su još jedna vrsta autolognog filera za bore. Krv je izvučena iz ruke,  a zatim se ubrizgava u lice. Rezultati mogu biti vidljivi i trajati od 12 do 18 meseci.
 
Rizici su slični drugim injekcijama za bore, uključujući modrice, crvenilo i otok na mestu ubrizgavanja. Budući da sadržaj injekcije dolazi iz vašeg tela, ove injekcije se mogu slobodno koristiti.

5. Botox
Botox injekcije deluju tako što ciljaju i "zamrzavaju" mišiće koji uzrokuju bore. Injekcije su veoma skupe, po tretiranom području i obično traju tri do šest meseci. Botox može popraviti linije između očiju i smanjiti one uporne  linije i sitne bore oko očiju.
    
Botox predstavlja idealno rešenje za sitne i duboke mimične bore oko očiju i za bore na čelu i izmedju obrva. Bitno je da znate da je tretman veoma  bezbedan i komforan, bez bola, a rezultati su vidljivi odmah nakon tretmana. Sa ovim tretmanom se zaista možete rešiti svih bora na licu, bez obzira gde se nalaze.

Nemojte koristiti  previše botox-a, jer možete ostati sa nadreženim očnim kapcima ili zamrznutim čelom – a to nikako nije dobar izgled. Isto tako, rezultati su prilično kratkotrajni.

Bitno je da verujete svom hirurgu i da imate poverenja u njega.

6. Karboksiterapija
Kod ovog efikasnog tretmana, koristi se najmanja igla kojom se ubrizgava plin CO2. Na ovaj način podstiče se razvoj novog kolagena i tako se smanjuju bore uz efekat podmlađivanja kože.

Za uspešnost, smatra se da je potrebno od 3 do 5 tretmana, u zavisnosti od toga koliko su bore velike, tj. kolika su udubljenja. Prvi rezultati se mogu videti već nakon 2 do 3 nedelje. Nije vam potreban nikakav period oporavka.  Nije bolan tretman i ne ostavlja nikakve ožiljke. Anestezija  se može koristiti u obliku kreme, odnosno inekcije, u zavisnosti koliki je vaš prag bola.

7. Biopolimer gel
Biopolimer gel predstavlja novinu na polju estetske medicine. Hemijski sastav biopolimer gela je bezbedan, ne izaziva algerjske reakcije i daje dobre rezultate. Koristi se veoma uspešno u estetskoj korekciji i smanjenju bora i ožiljaka. Izuzetno je efikasan pri korekciji bora oko nosnih pregiba.
     
Dovoljna je mala količina ovog gela kako bi efekti bili vidljivi, pošto se prilikom ubrizgavanja gela, stvara „kapsula“ oko gela i vezuje sa okolnim tkivom.  Ovaj tretman može da se izvodi pod lokalnom anestezijom kako bi za vas sam tretman bio podnošljiviji za vas. Ukoliko ne želite anesteziju, slobodno recite svom hirurgu. Ubrizgavanje biopolimer gela izvodi se veoma nežno injekcijom u potkožno tkivo.

Oporavak nakon ovog tretmana  je izuzetno kratak i ne zahteva neke dodatne medicinske procedure. Ne brinite zbog ožiljaka, jer nema tih posledica.

8. Facelifting
Ovo nije klasičan tretman injekcijama, ali je postupak koji se uspešno koristi za smanjenje pojava bora na licu i drugih prepoznatljivih znakova starenja.

Plastični hirurg, prilikom tretmana će podići i zategnuti mišiće lica kako bi stvorio estetski privlačnije konture i podmladio strukturu lica.

Ovaj postupak je veoma skup, ali morate dugoročno misliti. Facelift je obično veoma trajan tretman, tako da će visoka cena značiti za vas trajno ulaganje. Neće biti potrebno da često odlazite na ovaj tretman. Dakle, ovo smatrajte jednokratnom investicijom. Najbolje bi bilo da posetite nekoliko hirurga pre nego donesete konačnu odluku, što je dobar način da uporedite odnos cene i kvaliteta, koje oni nude u svojim ordinacijama.

9. Hemijski piling
Još jedan tretman koji ne koristi igle, ali uključuje hemijsku proceduru kojom se uklanja površinski sloj kože.  Ovaj tretman lica radi se uglavnom kiselinama (aha kiseline, glikolna kiselina i ostale kiseline).

Tretman je prijatan i nema posledica i neželjenih ožiljaka ili čvoruga na vašem licu.
 
Šta je potrebno da znate o injekcijama za bore

Injekcije za bore su među najsigurnijim kozmetičkim postupcima koji se danas koriste. Ali postoje stvari koje možete preduzeti kako biste osigurali bezbednije lečenje za vas:
 
Ne dopustite da cena bude  vaš glavni vodič. Ako vam je ponuđen tretman za punjenje bora koji košta znatno manje od standardnog tretmana, verovatno je da se radi o kompromisima, bilo u stručnosti hirurga ili kvalitetu proizvoda. Nikada nemojte da reskirate kada su ove stvari u pitanju. Ipak ,ovi tretmani se rade na vašem licu i sigurno ne želite trajne posledice.

Svi tretmani protiv bora treba da se obavljaju u medicinskom okruženju sa sterilnim instrumentima. Tretmani kod kuće, u hotelima, lečilištima ili odmaralištima se ne rade u medicinskim okruženjima, bez obzira na to ko ih radi.

Nemojte primati injekcije protiv bora van lekarske ordinacije. Dobro se raspitajte šta se ubrizgava i pitajte svog lekara šta koristi kao injekciju za bore i  da li je kupljen direktno od proizvođača.

Ako vam pružalac usluge ne daje te podatke, nemojte obavljati tretman kod takvog hirurga.

Svakodnevno koristite kreme za sunčanje kako biste se zaštitili od upalnih promena pigmenta zbog igala iz injekcija. Naravno, nemojte da izlazite po jakom suncu, tj, unapred pratite vrednosti temperature.

Dok kreme i prekomerni tretmani mogu pomoći u sprečavanju pojave bora (i za lečenje finih linija), duboke bore traže ozbiljnije vreme i lečenje. Čak i skupe kreme neće pomoći u potpunosti kod uklanjanja ovakvih bora na licu. Umesto toga, tražite profesionalnu intervenciju, a savet je da počnete što je ranije moguće.

Sada kada znate koji se sve tretmani nude u lečenju bora na licu, izaberite za vas onaj za koji smatrate da će vam najbolje pomoći. Svakako, u konsultaciji sa vašim lekarom.

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar