Kako izabrati savršen smeštaj za odmor?

Kako izabrati savršen smeštaj za odmor?

Kada je godišnji odmor u pitanju postoji mnogo stvari o kojima treba da razmišjate i koje treba uzeti u obzir. Izbor destinacije, izbor saputnika na odmoru, način na koji planiramo da ga provedemo i, možda najbitnije, smeštaj u kome ćemo boraviti tih desetak dana.

Iako možda ne zvuči tako, kilometarska udaljenost od plaže, neadekvatna usluga u hotelu ili loše iskustvo tokom rezervacije mogu vam pokvariti odmor u velikoj meri. Evo nekoliko saveta koji će vam olakšati odabir smeštaja za predstojeće leto.

Kakvi tipovi smeštaja postoje?
Najdužu istoriju kada je smeštaj u pitanju svakako imaju hoteli. Hotelska usluga često podrazumeva i uključene obroke, ili mogućnost da neke od njih doplatite. Isto tako hotelske sobe ne poseduju kuhinju, tako da je ovo idealan izbor smeštaja za one koji ne planiraju da se bave pripremanjem hrane na odmoru.

Hoteli će često imati i svoju privatnu plažu, a u određenim hotelima imate all inclusive opcije pri kojima je u cenu uključen svaki obrok i piće u hotelskom kompleksu, što na pojedinim destinacijama obuhvata i kafiće ali i klubove.

I dok je osoblje koje brine o vama u hotelu znatno veće, ako izaberete apartman za smeštaj obično ćete kontakt imati samo sa gazdom. To znači i više privatnosti u ovom tipu smeštaja. To obično porazumeva veću slobodu za pušače, a možda i za one koji žele da sa sobom povedu kućne ljubimce.Ž

U ovom slučaju ne morate da se opterećujete tačnom satnicom kada su obroci u pitanju, a možete se organizovati tako da ih samostalno pripremate. Slični apartmanima su sobe ili stanovi na iznajmljivanje koji se najčešće obavljaju preko sajta airbnb.

Još jedan vid smeštaja su čuveni hosteli. Ovaj smeštaj podrazumeva sobu za veći broj ljudi, gde vi plaćate odnosno zakupljujete krevet a ne celu sobu. Hosteli se teško mogu naći na letovalištima, karakterističniji su za evropske gradove.
Sa kim putujete?

Ovo je prva stvar o kojoj bi trebalo da razmišljate pri odabiru smeštaja. To da li putujete sami, sa društvom, ili porodicom značajno može uticati na vašu odluku.

Ukoliko želite lagodan, romantičan odmor, hotel je odlična opcija. Nećete brinuti ni o čemu osim o odlasku na plažu i odmoru kraj bazena. Postoje različiti rangovi hotela, prilagođeni različitim budžetima, a često su i oni sa manjim brojem zvezdica izuzetno pristojni, i zadovoljiće sve vaše potrebe tokom letovanja.

Ukoliko planirate porodični odmor, a pre svega ako putujete sa malim detetom, možda bi najpre trebalo da razmislite o apartmanima. Manja je šansa da ćete remetiti ostale goste, a takođe samostalna priprema obroka mnogo znači u ovom slučaju, jer će se dete teže prilagoditi hotelskom rasporedu obroka i samom meniju.

Za putovanje sa društvom su dobre obe opcije, naravno u zavisnosti od toga kakav tip putovanja želite. Ukoliko planirate obilaženje znamenitosti i odmor, hotel i hotelsko osoblje kojem se možete obratiti za informacije su možda bolji izbor. Ukoliko ste za izlaske, žurke i muziku u smeštaju, u apartmanima će sigurno imati više razumevanja za vas nego u hotelima.

Hosteli često mogu biti jako uredni i dobro opremljeni, ali svakako nisu mesto za put sa decom. Ukoliko putujete sami ili sa društvom, nekoliko noći u hostelu pri obilascima velikih gradova su dobar izbor.
Gde želite da putujete?

I ovo je naravno izuzetno bitno pitanje, jer ne nude sve destinacije isti tip smeštaja. Turska je, na primer, zemlja u kojoj su dominantni hoteli kao tip smeštaja, pa nije najbolji izbor za ljubitelje apartmana. Grčka, sa druge strane, nudi veliku ponudu apartmanskog smeštaja.

Kao što smo već pomenuli, za obilazak evropskih gradova dobri su i hosteli, kao i iznajmljivanje stana ili soba preko određenih sajtova, a tu je naravno i ponuda hotelskog smeštaja.

Ukoliko planirate put u prestonicu Srbije, iz poslovnih ili turističkih razloga, komfor apartmana u centru Beograda pružiće vam sve što vam je potrebno za taj vid putovanja, ali i za dolazak sa porodicom.

Saveti za rezervacije
Kada ste se odlučili za to koji smeštaj vam najviše odgovara, na red dolazi - rezervacija. U slučaju da ne putujete sopstvenim prevozom, najbolja opcija su turističke agencije koje će vam organizovati i prevoz i smeštaj.

Ako putujete kolima ili avionom, možete pokušati da smeštaj nađete na licu mesta (čest izbor turista prilikom putovanja u Grčku ili Crnu Goru) ili unapred rezervisati. Turističke agencije takođe nude opciju gde preko njih možete uplatiti samo hotel ili apartman, bez prevoza. Šta je onda bolji izbor?

Prilikom rezervacije online imate opciju da sami birate između većeg broja smeštajnih jedinica, dok agencija nudi samo one sa kojima oni sarađuju. Takođe vas ova opcija često može koštati jeftinije, jer nema ugrađivanja treće strane.

Loša strana rezervacije online je potencijalna jezička barijera prilikom koje može doći do pogrešnog razumevanja nekih stvari, što se sa agencijom neće desiti. U tom slučaju ste isključivo vi odgovorni ukoliko budete nezadovoljni smeštajem i nećete imati kome da se žalite.

Pre nego što rezervišete svoje idealno letovanje razmislite o tome šta od njega očekujete i u skladu sa time izaberite pravi smeštaj za vas. Preporuke i iskustva prijatelja su uvek poželjni, uzmite ih u obzir, donesite pravu odluku, i uživajte u svom godišnjem odmoru.

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar