Prolećno sređivanje ormana

Prolećno sređivanje ormana

Kada se pojave prve visibabe i ljubičice, topliji sunčevi zraci koji nam popravljaju raspoloženje i vidite u kalendaru da počinje april, inspirisani ste da pravite promene u svom životu. Imate više prilika da se doterate i izađete na piće ili večeru, u pozorište ili bioskop, u šoping. A koliko samo vremena gubite gledajući u orman i ponavljajući u sebi čuveno pitanje: „Šta da obučem?“ Veliki izbor odeće, obuće i aksesoara podstiče neodlučnost. Međutim, kada je sve lepo spakovano, lakše ćete napraviti dobitnu kombinaciju za posao, fakultet, izlazak. Zato je poželjno izabrati jedan vikend za prolećno sređivanje ormana, odlaganje zimskih stvari i pravljenje prostora za nove komade odeće.

Vakuum kese za odeću − uštedite prostor za nove komade
Kada odlučite da je vreme za prolećno sređivanje ormana, najpre treba da odložite zimske stvari – džempere, dukseve, kapute, jakne. One zauzimaju dosta prostora, a kako vam neće biti potrebne do jeseni, možete ih staviti u vakuum kese za odeću. Postoje kese različitih dimenzija (najčešće 50x60, 60x80, 80x100 i 90x130 cm) i jako su lake za upotrebu. Stavite stvari koje želite da odložite u kesu, zatvorite je i izvučete iz nje vazduh usisivačem. Pored toga što ćete uštedeti prostor u ormanu za novu odeću koju planirate da kupite, vaša zimska garderoba biće zaštićena od prašine i moljaca, neće izbledeti i zadržaće miris.

Prema nekim istraživanjima, procenat u kojem vakuum kese štede prostor u ormanu iznosi čak 75! Umesto što ćete gurati i gužvati garderobu, možet je pedantno odložiti i uživati u pakovanju letnjih haljinica, suknjica, bluzica, kupaćih, i dr. 

Kutije za cipele sa nalepnicama – sortiranje za lakše snalaženje
San svake žene je prostorija sa cipelama kakvu ima Keri Bredšo u kultnoj seriji „Seks i grad“. Međutim, retko ko ima toliko prostora u stanu. Realnost je najčešće takva da ne znamo gde da odnesemo obuću iz sezone koja ostaje za nama. Stavljamo kutije na ormane, u fioke kreveta ili ispod garniture na terasi. Originalne kutije od obuće zaista jesu najpraktičnija stvar, ali kako biste uštedeli na prostoru, pokušajte da čizme, zimske patike i cipele odložite u veću kartonsku kutiju. Odvojite ih međusobno kesama, kako se ne bi isprljale. Zatim tu kutiju odložite na mesto gde vam neće smetati. Obuću koju nosite tokom sezone, sortirajte po kutijama sa nalepnicama na kojima ćete napisati šta se u njima nalazi. Na taj način biće vam lakše da nađete odgovarajuću obuću koja se slaže uz odevnu kombinaciju.

Sredite i kutijice sa šminkom i nakitom
Kada ste završili sa odećom i obućom, pređite na kutijice sa šminkom i nakitom. I njima je potrebno prolećno osveženje. Šarene ogrlice i narukvice koje niste nosili tokom zimskih meseci, sada bi trebalo da vam budu pri ruci u noćnom ormariću pored kreveta ili kupatilu. Posebnim pregradicama odvojite nakit koji možete ukopiti u sve poslovne odevne kombinacije, nakit za svakodnevne aktivnosti (kafu sa prijateljicama, odlazak u šoping i slično) i nakit za specijalne prilike. Kada ovako sortirate ono što ćete nostiti tokom sezone i odvojite ono što nećete, prostor u vašem ormariću ili kutiji biće potpuno osvežen.

Proleće i leto zahtevaju neke blaže varijante šminke. „Teške“ pudere i jake parfere, kao i svu ostalu šminku koju nećete koristiti u ovom periodu prepakujte i sklonite, kako biste napravili prostora na kreme sa zaštitnim faktorom i drugu kozmetiku koju često koristite tokom vrelih dana. Imaćete i mesta za nove preparate koje budete kupili. Sigurno ćete se osećati svežije i rasterećenije kada vaše kutijice sa šminkom i nakitom budu uredne.

Kada je pravo vreme za prolećno sređivanje ormana?
Napisali smo šta sve treba srediti, ali postoji li tačno vreme kada treba izvršiti „smenu“ sezonske odeće, obuće, nakita i kozmetike? Odgovor je ne. Ne samo zbog klimatskih promena koje su „pojele“ međusezonu. Najbitnija je volja. Prolećno sređivanje ormana zahteva posvećenost i elan. Nemojte nikad to raditi zato što je stiglo proleće i vreme je da se odlože zimske stvari. Uradite to kako biste se osećali lepše dok birate odevne kombinacije, kako biste skratili vreme zurenja u orman i kako biste napravili prostora za nove stvari i kvalitetan šoping. Vaš orman će blistati, a sa njim sigurno i vi.   

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar