Napravite sami kesu za poklon

Dok sam obnavljala zalihe celofana, kupujući ga u lokalnoj knjižari, bacila sam pogled na predivan asortiman kesa za poklone. Velike, male, neobičnih oblika, šarene više ili manje ... I onda se postavlja pitanje, zašto praviti nešto, ako već u današnje vreme imamo veliki izbor i po pristupačnim cenama. Paaa ... ja volim. Volim da "personalizujem" poklon, ne kupujem tek da bi se reklo da sam kupila, a onda posebnu pažnju posvetim i ambalaži. Plus, što je napraviti kesu veoma lako. Meni mnogo lakše nego da uredno umotam poklon u papir. Kese se mogu praviti od raznih papira, pa čak i od novina.

Opet, treba paziti i kome poklanjamo ovako zapakovan poklon. Možda neko neće biti baš oduševljen da dobije novinu ili kesu od natron papira, koliko god nama to izgledalo super i fora.

Za izradu kesa sam koristila natron papir, kako bi se postupak što bolje video. Dimenzija kese iz kolaža, na kraju je 14x24x5cm i kada se preklopi na vrhu 4cm, visinu smanjujemo na 20cm.
List natron papira sam po širini isekla 30 cm. Onda sam ga izdelila na 40cm i jos dva manja komada, nisam merila.  Komad 30x40 cm je "model" u kolažu i njega sam postavila tako da je kraća stranica vertikalno.

1. Isecite papir na željenu veličinu. Širinu kese odredite tako što ćete uračunati i bočne stranice, plus 2cm za deo koji ćete lepiti. Za visinu uračunajte koliko ćete presaviti kesu na vrhu. 2-4cm je sasvim dovoljno.

2. Po vertikali, sa jedne strane označite 2cm.

3. Presavijte po označenoj liniji i nanesite lepak duž cele stranice. Zatim suprotnu stranicu dovedite da se poklopi sa ivicom preklopa i lepo ispresujte rukom da se dobro zalepi.

4. Stranice po visini preklopite na istu širinu, prvo na jednu, pa na drugu stranu, da bi se dobile jasnije ivice preklopa. Ja sam preklapala na 2.5cm. Što više preklopite, bočne stranice kese će biti na kraju šire. Preklapanje počnite od sredine, pa prema krajevim da svuda bude jednako. Možete se pomoći lenjirom, za dobijanje jasnije ivice.

5. Zatim preklopite dno kese na jednu, pa na drugu stranu. Ja sam preklapala na 5cm.

6, 7, 8. Otklopite, pa savijte ćoškove na gore na obe strane, od napred i od pozadi, vratite sve preklope nazad.

9. Okrenite kesu da je po sredini bočna stranica.

10, 11, 12. Preklopite po označenim ivicama preklopa sa obe strane, vratite preklope, pa ubacite bočne stranice na unutra.

13. Opet preklopite kao na slici 11, sada ide lakše, pa položite kesu kao na slici.

14. Otklopite gornji deo dna kese i preklopite ga na gore.

15, 16. Nanesite lepak na donji deo dna kese, kao na slici 15, pa zalepite (16).

17, 18. Zatim nanesite lepak na gornji deo dna kese, ovog puta na celu površinu, pa preklopte i zalepite za donji deo.

Kesa je gotova! Duže je trajalo da otkucam postupak, nego da je napravim. Sada ostaje da kese eventualno ukrasite, spakujete poklon i nekoga obradujete.

Za kese na slici potrebno je još i malo kanapa za mašnice i malo papirnog okruglog podmetača za torte. Zumbalica ili šilo za bušenje rupa i eventualno neki učkur (kupuje se u pozamanterijama), za kesu sa drškom. Kesa sa drškama se napravi tako što se samo po gornjoj ivici presavije i taj presavijeni deo ubaci unutra. Izumbaju se rupice i provuče učkur. Vaše kese možete dodatno ojačati na dnu dodavanjem parčeta tanjeg kartona.

U džaku brašna by Tanja Radosavljević

Galerija

13898076016528_2.jpg
1389807621237_3.jpg
13898076532861_5.jpg
13898076755632_1.jpg
Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar