"Najlepše želje" slave 90. rođendan

“Soko Štark” ove 2012. godine slavi pravi jubilej - 90 godina od nastanka svoje prve čokolade.

Priča o čuvenoj “Štark” čokoladi datira od 1922. godine kada je Danijel S. Pesmažu, francuski oficir i povratnik sa Solunskog fronta, u Zemunu osnovao firmu koja se bavila  uvozom čokoladnih proizvoda, čija je prva čokolada dobila ime ’’Roda’’. Pesmažuovu fabriku kasnije preuzima majstor Franja Vaja, Vrščanin maðarskog porekla, pod čijim voðstvom ona opstaje čak i u veoma teškim vremenima okupacije. Po završetku rata, fabrika je nacionalizovana i nazvana ’’Nada Štark’’ u znak sećanja na ženu narodnog heroja, bonbondžijsku radnicu iz Osijeka. Od tada, obzirom na svoju dugu i zanimljivu istoriju fabrika ’’Štark’’ gaji vrednosti kojima je i zadobila nakolonost potrošača: tradicija, poverenje, nepormenjen kvalitet i širok asortiman proizvoda sa prepoznatljivim logoom koji nam mami osmeh na licu.
najlepse zelje
"Tajna neodoljivosti čokolade “Najlepše želje” je u tome da se pravi isključivo od prirodnih sastojaka – kakaa, kakao butera, mleka i šećera. Prva faza u proizvodnji je njihovo pažljivo mešanje i homogenizacija, a zatim masa prolazi kroz niz teških valjka za usitnjavanje do nastanka malih čokoladnih čestica. Ova faza daje “Najlepšim željama” njihov specifičan ukus, miris, teksturu i finu topljivost. Sledi končiranje koje je ustvari nastavak homogenizacije čokoladne mase, svih pažljivo odabranih sastojaka “Najlepših želja” i njeno oplemenjivanje na visokoj temperaturi. U tom procesu se formira čuvena aroma “Najlepših želja”, čokolade koju najradije poklanjamo sebi ili nekome do koga nam je stalo", objasnila je Kata Vučković, inženjer razvoja u fabrici Soko Štark.

Da li ste znali?
•    Kažu da čokolada može da stoji neotvorena do godinu dana, ali mi se pitamo ko bi izdržao toliko da je ne pojede! Crna čokolada, pod uslovom da je čuvana kako treba, može da preživi i 100 godina!
•    Da li ste znali da je na svakom putovanju u svemir čokolada bila jedna od obaveznih namirnica? Nimalo nas ne čudi ta činjenica, ako imamo u vidu da Amerikanci pojedu skoro pola od ukupnog broja konzumirane čokolade u svetu.
•    Kažu da takođe znamo da čokolada odlično deluje kao ljubavni afrodizijak, zajedno sa jagodama ili nekim drugim dodatkom po vašem ukusu. A kada ljubavi više nema, čokolada je tu da vas oraspoloži.
•    Više od 7 milijardi dolara godišnje se troši na čokoladu! Možda je to zato što svi znaju da žene preferiraju čokoladu kao poklon, mnogo više od cveća!

Čokolada i zdravlje
•    Čokolada pozitivno utiče na naše raspoloženje i uspostavlja psihičku ravnotežu jer aktivne materije iz kakaa podstiču lučenje serotonina, hormona sreće. Takođe, postoji teorija da čokolada usporava proces starenja.
•    Dokazano je da čokolada štiti mozak i srce od infarkta i sprečava nastanak krvnih ugrušaka.
•    Aromatičan prah sadrži masnoće, ugljene hidrate i proteine, pa redovnim konzumiranjem snižava loš holesterol i krvni pritisak.
•    Čokolada sadrži mineral bakar koji podstiče razvoj vezivnog tkiva i blagotvorno deluje na nervni sistem. Bogata je i fosforom, magnezijumom, gvožðem i kalijumom kao i vitaminima iz grupe B, vitaminom E i beta karotenom.
•    Teobromin, teofilin i kofein, bioaktivne komponente kakaa deluju na centralni nervni sistem i smanjuju apetit

Galerija

13379497507661_najlepse-zelje---andjelija-vujovic-i-lazar-sakan.jpg
13379498029367_najlepse-zelje---darija-lukic-i-maja-visic.jpg
1337949865227_najlepse-zelje---ivan-bekjarev-i-djordje-pavlov-i-neven-boskovic.jpg
13379499485156_najlepse-zelje---mirko-lukovic.jpg
13379499921405_najlepse-zelje---vuk-rosandic-i-nebojsa-grncarski.jpg
Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar