Mađarsko državno pozorište gostuje u Beogradu

Mađarsko državno pozorište gostuje u Beogradu

Mađarsko državno pozorište „Čiki Gergelj” iz Temišvara, gostovaće 11. aprila (20,00) na Velikoj sceni Narodnog pozoišta u Beogradu, sa predstavom „Šekspir, Sonet 66” u režiji Kokana Mladenovića.

Na stihovima slavnog klasika, napisanih pre više od 400 godina, nastala je dramska predstava, u kojoj se konstruišu scene iščitavane u duhu događaja i društvenih problema 2017. godine.

- Od 14 stihova uradili smo celu predstavu! Šekspirov sonet govori o raspadu piščevog sveta, ali je potpuno primenjiv i na naš, današnji. Jer, u sonetu je reč o socijalnim razlikama, slomu morala, profanizaciji ljubavi, novcu, moći i sili koje upravljaju svetom... Dakle, reč je o pravoj slici sadašnjeg vremena - smatra Mladenović.

Iz Pozorišta „Čiki Gergelj” podsećaju da Šekspir nije poznat samo zahvaljujući svojim dramskim tekstovima i ukazuju da je društvena kritika prisutna i u šekspirovim lirskim delima, u sažetijoj formi, a izražena je konkretnim jezikom.

- Predstava „Šekspir, Sonet 66” čuva univerzum šekspirovsksih motiva i likova, ali istovremeno prilazi najvažnijim temama današnjice, koristeći svaki stih soneta kao početnu tačku. Ponovo ćete sresti Otela, Magbeta, Ričarda Trećeg, Romea i Juliju, Titusa Andronikusa i druge likove koji imaju svoj korespondent u sadašnjem svetu. Svestranost šekspirovskih poruka preneta je u predstavi koja se temelji na pokretima i gestovima, dok je govorni tekst jedino Sonet 66 – navodi se u saopštenju Pozorišta „Čiki Gergelj”.

U autorskoj ekipi, osim Mladenovića, su i Irena Popović (muzika), Marija Kalabić (scenografija), Tatjana Radišić (kostimi), Andreja Kulešević (koreografija), Goli Kornelia (dramaturgija) i Serda Žofija (asistent režije).

Predstava je premijerno izvedena 11. januara ove godine.

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar