Japanizam: Japanska pop kultura u Beogradu

Japanizam: Japanska pop kultura u Beogradu

Od 04. do 07. jula – taman kad kad prođe školska godina i popuste ispitni rokovi, a pre nego što se društvo razbeži na letovanje – u Domu omladine Beograda će se održati konvencija Japanizam, najveći regionalni događaj posvećen japanskoj pop-kulturi. Kao i uvek, akcenat se stavlja na mangu (japanski strip) i anime (japansku animaciju), ali konvencija obuhvata i druge proizvode pop-kulture iz zemlje izlazećeg sunca – modu, muziku, video igre i kinematografiju. Posebnoreba istaći cosplay takmičenje – specifični maskenbal u kome se učesnici kostimiraju u popularne likove iz sveta pop-kulture, koje ne treba samo da dočaraju odećom, već i držanjem i ponašanjem. Cosplay takmičenje - specifični maskembal godinama je završnica i vrhunac Japanizma, i s dobrim razlogom privlači najveće interesovanja publike.

Otvaranje Japanizma podrazumeva glamur i pompu, odnosno sada već tradicionalni zajednički modni defile nezavisnih kreatora koji inspiraciju za svoje stvaralaštvo nalaze upravo u japanskom dizajnu. Bićete u prilici da vidite odeću i nakit najrazličitijih stilova, a ukoliko vam nešto posebno zapadne za oko, ne zaboravite da će neki od ovih dizajnera imati svoj prodajni štand na Artist Alley sajmu. Na modnoj reviji, predstaviće vam se sledeći kreatori i brendovi:

Maja Knezz Beerman
Maja Knezz Beerman je diplomirala na Fakultetu za umetnost i dizajn, odsek odevanje i tekstil. Kolekcija „Zen“, koju ćete imati prilike da vidite na  Japanizmu, nadahnuta je tradicionalnim kostimom samuraja i njihovim stavovima prema životu, kao i šinto religijom i poznatim Zen vrtovima koji su poslužili za izbor palete boja.

Jelena Dimitrijević
Jelena Dimitrijević je diplomirani modni kreator. Zakoračila je u svet mode hrabro, izražavajući se na potpuno novi način preko dizajna tekstila. Predstaviće se kolekcijom koja nosi naziv „Shibori“. Šibori je tehnika rada s tekstilom karakteristična za daleki Japan. U srži kreacije je pokušaj da se posmatračima na moderan način prenese duh i mističnost dalekog Japana. Namera je da spoji tradicionalno sa modernim, a da pritom sve bude nosivo, urbano, i pre svega unikatno.

Ivana Đukičin
Ivana Đukičin je nezavisni kreator koji se dizajnom odevnih predmeta bavi već 17 godina. Kolekcija kojom će se predstaviti inspirisana je lepršavom prirodom Japana. Otuda i upitni naslov kolekcije: „Koliko proleća imate?“  - odnosno, hana wa saku. Cveće će ponovo cvetati, a kako izgledate određujete samo vi. Birajte, berite za sva čula.

Marija Milosavljević
Marija Milosavljević je pažnju na sebe skrenula još na prošlom Japanizmu, zapaženom revijom inspirisanom J-rock stilom. Dizajn doživljava kao vid izražavanja i relaksacije. Zanimljivo je da svoje kreacije ne crta, za razliku od većine dizajnera koji se oslanjaju na skice, već odmah pristupa radu sa materijalom. Kao i prošle godine, i u kolekciji koja će biti predstavljena na ovom Japanizmu vidi se snažan uticaj različitih J-rock stilova, ali i inspiracija Wa Lolita modnim pravcem.

Milica Pavković
Milica Pavković se dizajniranjem haljina bavi od 2005. godine, ali do sad se nije odvažila da svoje crteže pretoči u dela. Tek 2013. godine Miličini crteži su, po prvi put, dobili i treću dimenziju. Tako je nastala prolećna ženska kolekcija „Duh Istoka“. Ovi odevni predmeti odišu elegancijom, i više su nego jedinstveni. Kombinacija laganih, svečanih materijala i urbanih šara dodala je kolekciji neophodnu dozu sofisticiranosti i doprinela je potpuno novom vidu nošenja starinskog odevnog predmeta u svečanim prilikama.

Reila
Modni brend „Reila“ rezultat je kreativne saradnje između sestara Jelene, Marije i Maje Marković, uspešnih studentkinja škole za dizajn tekstila i odeće. Pored uticaja japanske ulične mode, u njihovim radovima može se videti inspiracija najrazličitijim socio-antropološkim motivima, među kojima su i muzika i moda ’70-ih. Ove godine posetioce Japanizma očekuje fantastična atmosfera nove modne pripovetke,  nadahnute Bubble Goth stilom.

Jovan Stevanović za J_ST
Jovan Stevanović je poznat po upečatljivom ukusu sto se tiče mode i samog dizajna.
Počeci u dizajnu su povezani sa periodom kada se bavio modernim plesom i imao potrebu da uvede scenski kostim u plesne tačke. Iza sebe ima četiri kolekcije. Kolekcija koja će biti predstavljena na ovogodišnjem Japanizmu inspirisana je fetišizmom na japanski način, krasi je crna boja i brojni kožni elementi, a poseban uticaj ima omaž kostimima iz popularnih igara „Devil May Cry” i „Final Fantasy”.

Villena Viscaria i Sardonyx Lace – zajednička kolekcija
Iako se mlada dizajnerka koja stoji iza imena Villena Viscaria bavi izradom korseta još od svoje 14-te godine, njen brend je nastao u julu 2012. Namenjen je gothic i rock populaciji, i inspiraciju nalazi upravo u ovim subkulturama. Iza drugog brenda, Sardonyx Lace, nalazi se Tamara Simić, čiji je talenat i smisao za prefinjenu estetiku bio primetan još od najranijih radova. Kolekcija „Porcelain Roses“ dobrim delom je inspirisana japanskom uličnom modom i varijacijama na temu Gothic Lolita stila, te gothic subkulturom i najnovijim trendovima u istoj.

Do sada je održano pet Japanizama, i iz godine u godinu raste broj posetilaca – na Japanizmu 2012, kroz Dom omladine je u četiri dana prošlo gotovo 7000 ljudi. Tema Japanizma 2013 prati trenutno popularne trendove u globalnoj pop-kulturi, a glasi: „Superheroji - sve vezano za kostimirane borce protiv sila mraka i bezumlja. Konvenciju organizuje beogradsko društvo Sakurabana, u saradnji sa Domom omladine i Ambasadom Japana, a običaj nalaže da ambasador lično svečano otvori program svake godine.

Cena ulaznice za jedan dan Japanizma biće 150 dinara, a karte će moći da se kupe na blagajni Doma omladine  Za sve dalje informacije, posetite naš internet sajt i Facebook stranicu.

Galerija

13722241822631_reila.jpg
1372224204981_jelena-dimitrijevic.jpg
13722242395002_villena-viscaria.jpg
13722242769692_ivana-djukicin.jpg
13722243115777_jovan-stevanovic.jpg
13722243418122_maja-knezz-beeman.jpg
Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar