Intervju za posao - korisni saveti!

Intervju za posao - korisni saveti!

Sa toliko visokom stopom nezaposlenosti u našoj zemlji, i gomilom kandidata koji se priavljuju na svaki oglas za posao, srećni ste ako budete pozvani na intervju. Ako vam je to prvi intervju, normalno je da ste nervozni. (U stvari ako niste nervozni Vaš stav je sigurno pogrešan!). Ali ne dozvolite da Vas živci odvrate od glavne teme - a to je dobijanje posla. Jedini način da to uradite je da ostavite dobar utisak na osobu koja Vas intervjuiše. Evo kako to da uradite:

Pripremite se:
Na vreme saznajte što više možete o poslu. Pitajte poslovni centar ili agenciju za zapošljavanje za što je više moguće informacija. Zapišite Vaše kvalifikacije i iskustvo i razmislite u kakvoj su vezi sa poslom. Zašto bi poslodavac zaposlio Vas a ne nekog drugog?

Pažljivo izaberite odeću; niko Vas neće zaposliti ako izgledate kao da ste tek išetali iz diskoteke. Sviđalo se to vama ili ne, izgled se računa.

Budite sigurni gde se intervju obavlja i kako da do njega dođete. Dođite na vreme, ili još bolje, nekoliko minuta ranije.

Ponesite olovku; verovatno će Vas zamoliti da popunite molbu. Odgovorite na pitanja što bolje možete. I pišite čitko. Osoba koja Vas intervjuiše će gledati u molbu za vreme intervjua; on ili ona moraju moći da je pročitaju.

Nikad:
Nemojte da se pojavite na intervjuu žvaćući žvaku ili pušeći.

Nemojte da zaboravite da ponesete potvrde iz škole, primerke svog rada ili pisma preporuke Vaših profesora ili bilo koga za koga ste radili pola radnog vremena.

Obavezno:
Zaista se potrudite da odgovorite na svako pitanje koje vam postavlja osoba koja Vas intervjuiše. Budite jasni i kratki. Nikad ne odgovarajte sa Da ili Ne ili sleganjem ramena.
Priznajte ako nešto ne znate. Naglasite da ste voljni da naučite.

Koncentrišite se na ono što osoba koja Vas intervjuiše govori, i ukoliko on ili ona pita imate li ikakvih pitanja, imajte pripremljeno barem jedno da pokažete da ste zainteresovani.
Prodajte se. Ovo ne znači da preterujete (jednostavno ćete biti razotkriveni) ili da pravite Vaše iskustvo ili interesovanja nebitnim.

Postavite pitanja na kraju intervjua. Na primer, u vezi radnih sati, odmora, ili da li postoji obuka. Nemojte postavljati pitanja o plati, a na pitanje koliku platu očekujete, najbolje je da odgovorite.

Važno:
Ne zaboravite da se rukujete sa onim ko vrši intervju ali samo u slučaju ako Vam on ili ona pruži ruku, nemojte sami inicirati rukovanje.

Nemojte da pušite ili sednete dok ne budete zamoljeni za to.

Nemojte da cerekanjem, zevanjem, nepotrebnim preskakanjem s teme na temu ili arogantnim stavom zadajete muke onom ko Vas intervjuiše.

Nikad nemojte da ističete svoje slabe strane, kao što je Vaš problem oko ustajanja ujutru. Uvek pokazujte svoju najbolju stranu: naročito Vašu želju da radite i Vaš osećaj odgovornosti!

Srećno!

UzKaficu

Foto by Craig Garner

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar