Ekskluzivno italijansko izvodjenje opere Toska

Ekskluzivno italijansko izvodjenje opere Toska

Ekskluzivno izvođenje opere "Toska" Đakoma Pučinija održaće se 14. maja 2018. u Sava centru, povodom obeležavanja 41. rođendana te beogradske dvorane.

Italijanski institut za kulturu u Beogradu u saradnji sa Narodnim pozorištem u Beogradu, Sava centrom i Fondacijom Pučinijevog festivala iz mesta Tore del Lago, predstavlja operu “Toska” u godini u kojoj se proslavlja i 150 godina od osnivanja Narodnog pozorišta u Beogradu. Tim povodom na konferenciji za medije govorili su: Davide Skalmani, direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu; Aleksandar Simić, urednik programa Sava Centra i Janko Sinadinović, direktor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

Po prvi put će maestralne italijanske scenografije svojstvene velikom teatru na otvorenom prostoru biti upotrebljene  na velikoj pozornici Sava centra. Postavka "Toske" u Sava centru je produkcija Pučinijevog festivala iz Tore Del Laga, mesta u kojem je Pučini živeo i koje  ga je inspirisalo za mnoga njegova dela. Ovaj  festival je najznačajniji događaj posvećen Pučiniju koji se odvija svake godine u prisustvu na hiljada gledalaca. Posebna pažnja se posvećuje scenografijama koje su pravo umetničko i tehničko remek-delo. Ovogodišnjoj "Toski " poseban pečat daće reditelj Enriko Vancina, poznat u svetu italijanske kinematografije koji je i sam muzičar. Scenografija ima fundamentalnu ulogu u dramskom razvoju opere čija kulminacija se dešava u finalu  u kojem se ističu vizuelnost i utisak koji scena ostavlja na publiku. Muzika, drama i scenografija stapaju se u veliki spektakl.

Biće to jedinstvena prilika da se čuju glasovi italijanskih solista Paolete Maroku (Toska), Darija Di Vjetrija (Kavaradosi) i Alberta Gazalea (Skarpija) pod dirigentskim vođstvom Alberta Veronezija, predsednika Fondacije Pučinijevog Festivala iz Tore Del Laga. Narodno pozorište u Beogradu učestvuje sa svojim orkestrom i horom. Kostimi su originalne kreacije Festivala. Reč je o saradnji koja slavi kulturne odnose između Italije i Srbije a u znaku velikog muzičara i operskog kompozitora dvadesetog veka koji je najviše izvođen  i cenjen od strane publike širom sveta.

Podršku projektu pružila je Banca Intesa.

Ulaznice za italijansku postavku opere "Toska" u prodaji su na blagajnama Sava centra i Narodnog pozorišta po ceni od 600, 900, 1200 i 1500 dinara.

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar