Boja 2014. godine: Radiant Orchid

Boja 2014. godine: Radiant Orchid

S obzirom na to da nas zima nije počastila snegom i neizdrživom hladnoćom, već suncem i eventualno opasnom maglom, polako se u nas uvlači osećaj da je proleće bliže nego što se čini. Iako je to, sasvim sigurno, varka Panton je već predvideo koja će to boja biti kraljica 2014. Predstavljamo vam Radiant Orchid.

Vodeći se bojama viđenim na njujorškoj nedelji mode stručnjaci iz Pantone su izdvojili 10 boja koje će osvojiti ulice svetskih metropola tokom prolećnih meseci. I dok su 2013. godinu obojili u boju smaragda, 2014. boje u boju orhideje. Neki, već, boju definišu kao dosadnu, napadnu i mučnu, dok joj se ljubitelji ljubičastih tonova unapred raduju. Smaragdna je opisivana kao glamurozna, dok orhideju opisuju kao boju koja neće tako lako dopreti do svakoga, ali će je modni stručnjaci ipak polako, ali sigurno uneti u ormane svake od nas. Koliko će biti uspešno ovo njihovo predviđenje videćemo kada nam proleće zaista i zakuca na vrata.

Praveći parove boja stručnjaci iz Pantone su nastojali da naprave opušten, romantičan i estetski balans stavljajući u spektar uporedo nežne pastelne nijanse i jake prolećne boje. I dok su jesenje boje bile inspirisane lišćem i šumom, prolećne se oslanjaju na cveće i umirujuće moći prirode. Čini se da je priroda ipak najbolji mikser novih nijansi.

Paleta započinje trima pastelnim nijansama - umirujućom plavom, romantičnom ljubičastom bojom lala i zelenom bojom koja je izrazito nežna i mirna iako je ponela naziv otrovne biljke. Upravo se ta nijansa zelene preporučuje kao savršen par uz narednu boju iz spektra, boju peska. Pesak nas, pre svega, asocira na more, ali njegova boja očigledno nije dovoljna atraktivna za vrelo, najčešće jarko i neon leto, pa se zato ova boja našla u prolećnoj paleti, kao najava za vrelije dane. Tu je i jedna boja inpirisana pticom, tačnije golubicom. Radi se o još jednoj neutralnoj nijansi sive, pre svega za sofisticiraniji izgled. Zatim slede tri boje koje su tu da začine priču. Jedna smirenija nijansa crvene (Cayenne), žuta boja inpirisana cvetom frezije i energična narandžasta, opet pronađena u jednoj vrsti cveća po kojoj i nosi naziv Celosia. Pogled na ovaj cvet lako će vam dokazati veličanstvo ove nijanse. Na samom kraju nalaze se dve nijanse koje se mogu nazvati jakim suprotnostima u odnosu na prve dve - orhideja koja će vas obuzeti jačinom svoje boje i plava koja će vas jednostavno zaslepeti. Tako barem kažu iz Pantone. Orhideja je, ipak, u ovoj celini izdvajena kao potencijalna kraljica čitave 2014. godine, ne samo proleća.

Ono što je činjenica je da se stručnjaci iz ove komapnije oslanjaju pre svega na nedelju mode u Njujorku zanemarujući preostale tri čime ostajemo uskraćeni za boje koje velika dizajnerska ime predstavljaju u modnim metropolama kao što su Pariz, Milan i London. Bilo kako bilo, ne može se reći da ove boje nisu primamljive i pružaju mnoštvo mogućnosti za kombinovanje, što i jeste poenta razigranog proleća. Ostaje nam da vidimo da li ćemo proleće zaista i praktično obojiti baš ovako.

Get Sparkly by Maja&Sanela

Izvor naslovne slike: wheretoget.it

Galerija

1390643411581_color-of-the-year.jpg
13906434519859_gallery-image-0.jpg
Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar