Kako izabrati adekvatno sedište za decu?

Kako izabrati adekvatno sedište za decu?

Kada deca malo porastu potrebno je da razmišljate o svim okolnostima i situacijama u kojima se oni mogu zateći ili i vi kao roditelji. Jedna od važnih stvari o kojoj treba misliti odnosi se na putovanje mališana automobilom.

U tom smislu razne dileme mogu da muče roditelje od toga kada je vreme krenuti na dalji put sa detetom, da li smete sami da vozite sa bebom, kako je najbezbednije staviti dete i tome slično.

Kao jedna od obaveza koju je naša država i zakonski propisala odnosi se na obavezno posedovanje sedišta za decu uzrasta do 12 godina ili za one koji su niži od 135cm, a koja su prilagođena njihovoj visni i težini.

Rukovodite se zakonskim odredbama
U našoj zemlji zakon je jasan i on kaže da se deca do 12 godina starosti moraju voziti u automobilu koristeći auto sedište koje odgovara njima. Izuzetak predstavljaju deca mlađa od 12 godina koja su dostigla visinu veću od 135cm i kojima je omogućeno samo vezivanje pojasa. Razlog za to su pojasevi koji su napravljeni za osobe više od 150 cm, tako da u svakom drugom slučaju korišćenja neće pružiti očekivani nivo bezbednosti.

Zakon je predvideo specifična pravila za različite uzraste dece od najranijih dana pa sve do te 12. godine. Pa tako decu do 6 meseci možete prevoziti na prednjem sedištu ali uz obavezno okretanje sedišta za decu suprotno od smera vožnje. Preporuka je da se bebe starije od 15 meseci mogu voziti u istom smeru kao što je kretanje vozila. Ovde treba voditi računa i o uglovima pod kojim ona moraju biti postavljena.
Mališani uzrasta od 4 do 12 godina uglavnom koriste tzv. bustere, ali za to moraju biti stariji od četiri godine i imati više od 15 kg.
Dakle, svaki uzrast zahteva posebna pravila pa bi bilo dobro da se toga pridržavate tokom vožnje.
Važna napomena odnosi se na činjenicu da se ova pravila odnose kako na obične automobile, tako i na taksi prevoz i vozila javnog prevoza.
Bezbednost je na prvom mestu

Prvi i osnovni razlog korišćenja adekvatnog sediša za decu jeste njihova bezbednost tokom vožnje. Ona zavisi i od prilagođenje vožnje i brzine kretanja. Život mališana može biti ugrožen ako se zakon ne poštuje ili se poštuje delimično u smislu da se ne koristi adekvatan model.
Svi oni koji prekrše neku od odredbi zakona koje se odnose na korišćenje sedišta za decu mogu biti i novčani kaženjeni, ali im se može oduzeti i određen broj poena u vezi sa vozačkom dozvolom.

Kako postaviti auto sedište za bebe
Postavljanje autos edišta za bebe je izuzetno važno kako bi se osigurala sigurnost vašeg deteta tokom vožnje. Evo koraka za pravilno postavljanje autosedišta za bebe:

Izbor odgovarajućeg sedišta: Prvo, odaberite autosedište koje je pogodno za težinu i visinu vašeg deteta i koje je odobreno za upotrebu u vašoj zemlji. Takođe, proverite da li je sedište kompatibilno sa vašim vozilom.
Postavljanje u vozilu: Postavite autosedište u vozilu na zadnjem sedištu, preferirano na sredini. Ako je moguće, koristite srednji sigurnosni pojas. Ako to nije moguće, koristite bočne sigurnosne pojaseve, ali nikada ne postavljajte autosedište unazad okrenuto na sedište s aktivnim vazdušnim jastucima.
Pravilno usmeravanje pojasa: Provucite pojaseve autosedišta kroz odgovarajuće otvore ili vođice na sedištu, kako je naznačeno u uputstvu za upotrebu. Ovi pojasevi trebaju biti pravilno postavljeni kako bi bili sigurni i čvrsto pričvršćeni.
Sigurnosni pojas: Ako koristite srednji sigurnosni pojas, postavite ga kroz označene tačke na autosedištu i zategnite ga. Ako koristite bočne pojaseve, takođe ih provucite kroz odgovarajuće tačke na sedištu i dobro zategnite.
Provera čvrstoće: Ovo je izuzetno važno. Nakon što ste postavili autosedište, proverite da li je čvrsto i sigurno. Pokušajte ga pomeriti snažnim pritiskom kako biste bili sigurni da nema labavosti.
Pravilan položaj deteta: Postavite bebu u autosedište tako da su njeni leđa ravna i naslonjena uz pozadinu sedišta. Noge bebe trebaju biti savijene na kolenima i postavljene tako da dodiruju oslonac za noge na sedištu.
Kopčanje pojasa: Zategnite pojaseve autosedišta tako da su dovoljno čvrsti, ali ne previše stegnuti. Pojasevi trebaju prolaziti kroz tačke na ramenima bebe i biti pričvršćeni na kopču u predelu grudi.
Provera položaja glave i vrata: Obezbedite da bebin vrat i glava budu pravilno podržani. Možda će biti potrebno dodati poseban jastuk ili umetak za bebinu glavu.
Provera uputstava: Uvek pažljivo pročitajte uputstva za upotrebu koje su priložene uz autosedište kako biste bili sigurni da ga pravilno koristite.
Redovna provera: Periodično proveravajte čvrstoću i ispravnost autosedišta kako biste osigurali da je vaše dete uvek sigurno tokom vožnje.
Pravilno postavljanje autosedišta za bebe je ključno za bezbednost vašeg deteta tokom vožnje, pa se obavezno pridržavajte ovih koraka i preporuka proizvođača.

Potražite savet kada niste sigurni
Ukoliko niste sigurni koje bi sedište za decu bilo nabolja opcija u vašem konkretnom slučaju, ako ne poznajte dovoljno dobro zakonske odredbe, ili se u njih jednostvno ne uklapate onda je najbolje da potražite savet stručnjaka.

Savete možete tražiti od prodavaca u radnjama koje se bave prodajom bebi opreme, možete potražiti i savet na internetu prezentirajući svoj problem ili dilemu ili se možete obratiti nekom od udruženja ili agencija koje se bavi bezbednosti saobraćaja na putevima za informaciju koja vam je potrebna.

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar