Šta prosečna devojka treba da zna o papa-testu i kolposkopiji?

Šta  prosečna devojka treba da zna o papa-testu i kolposkopiji?

Papa–test je bezbolan postupak koji se koristi za otkrivanje nenormalnih ćelija na cerviksu (grliću materice). Ćelije se sa cerviksa uzimaju špatulom ili četkicom i šalju se na ispitivanje pod mikroskopom.

Jako je bitno redovno raditi papa –test i to prvi treba uraditi u okviru 6 meseci od prvog seksualnog odnosa, a zatim se radi jednom godišnje. Češće se radi jedino u sluČaju da se otkriju neke nenormalne ćelije. Redovnim odlaskom kod ginekologa i redovnim sprovođenjem papa –testa možemo sprečiti nastanak raka grlića materice koji je jedan od najopasnijih karcinoma kod žena. Redovnim kontrolama možemo uhvatiti promene na gliću koje su u ranoj fazi I koje se mogu tretirati na različite načine i lečiti i na taj način sprečiti njihov dalji razvoj u karcinom.
papa test
Kolposkop je binokularni optički instrument koji se koristi za vizuelizaciju cerviksa tj. uvećava deo koji posmatramo. Kolposkopija se obično radi nakon nenormalnog papa-testa da bi se videle promene na grliću materice. Ovo je bezbolna metoda pregleda u toku koje lekar može I uzeti uzorak tkiva sa cervixa ili se nenormalni delovi mogu I lečiti.

Jako je bitno da sve devojke bar jednom godišnje posete svog ginekologa i urade papa-test i kolposkopiju uz naravno redovan ginekološki pregled. Preventiva je jako bitna, jos jednom naglašavam da redovnom kontrolom možemo uhvatiti promenu u samom početku kada se mogu izlečiti .Zašto se sutra dan boriti sa karcinomima kad to već možemo da izbegnemo na vreme!

Čuvajte svoje zdravlje!

Ne idite kod lekara samo kada vam vec nešto fali!

Redovne kontrole su od ogromnog znacaja!

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar