Šta je SUPER hrana?

Super hrana je pojam koji danas obuhvata različite namirnice koje imaju velika hranjiva i lekovita kao i zaštitna svojstva, a malo o njima znamo i malo tih namirnica koristimo u svakodnevnoj ishranu. Evo nekih osnovnih činjenica koje bi trebali da znamo i koje nam možda i pomognu da uključimo i ove namirnice u svoju ishranu u cilju očuvanja zdravlja.

Chia seme je jako bogato Omega 3 masnim kiselinama, proteinima i vlaknima ali sadrži i veliki broj antioksidanasa vitamina i minerala. Malo ljudi zna za lekovita svojstva Chia semena iako ono postoji već nekoliko hiljada godina i još ih nalazimo kod Asteka. Najvažnija svojstva Chia semena su da regeriše kožu, nokte i kosu,  jača organizam, povećava sagorevanje masti, ubrzava metabolizam i pozitivno deluje na organe za varenjei odlična je prevencija raka debelog creva. Često ga koriste sportisti jer daje jačinu mišićima tako što pomaže oslobađanje energije.

Goji bobice rastu u zaštićenim delovima Tibeta i Mongolije. Sadrže 500 puta više vitamina C nego narandža. Odličan su izvor vitamina A, B1, B2, B6, sadrže 18 aminokiselika i 21 mineral. Goji bobice su jedan od najjačih antioksidanasa tako da nam pomažu u jačanju organizma i zaštiti i prevenciji mnogih bolesti.

Kinoa je bogata flavonoidima i time nas štiti od virusnih infekcija i upala i ima antikancerogena svojstva. Takođe je jako bogata biljnim vlaknima, protinima, mineralima naročito cinkom, gvožđem i magnezijumom. Ne sadrži gluten. Kinoa je jak antioksidans. Pomaže nam u redukciji broja kilograma jer ima nizak gikemijski index.

Laneno seme je odličan izvor vlakana, jedan od najboljih prirodnih izvora omega 3 kiselina i ligana i ima jako antioksidantno dejstvo te je odlično za prevenciju karcinoma.
Avokado je bogat vlaknima, mineralima, vitaminima E, B i K, kalijumom čak i više nego u banana. Avokado nas održava mladima, snažnima i zategnutima.

Borovnice su prebogate manganom, vitaminima C i K, kalijumom, kalcijumom, fosforom i dijatnim vlaknima i jedan su od najjačih antioksidanasa. Pektini koji se tu nalaze snižavaju holesterol. Smanjuje rizik od upala i carcinoma, regulišu nivo šećera u krvi kod osoba koje imaju dijabetes tipa 2. Borovnice povoljno deluju i na krvni pritisak, štite mrežnjaču te tako utiču na očuvanje vida. Takođe su odličan saveznik kod Alchajmerove bolesti, povećavaju rast kose i smanjuju rizik od infekcije urinarnih puteva.

1 cardio step slavicaTagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar