Osnove o ishrani i zdravom načinu života

Osnove o ishrani i zdravom načinu života

Prvih 15 minuta pošto otvorite oči probajte da posvetite samo sebi, ostanite u krevetu ako je to moguće opustite se i pokušajte da ponavljate afirmacije koje su vama. Probajte da tih prvih par minuta ispraznite iz sebe sve negativne misli, brige ili da se užurbano spremate za posao. Probajte da sebe ispunite pozitivnim mislima, željama i osećanjima i zaista ih istinski i osetite i tek onda krenite u novi dan. Već  nakon nekog kraćeg vremena ponavlanja ove vežbe videćete koliko ćete vi sami biti pozitivniji i lakše i lepše provoditi svaki dan i sa lakoćom prevazilaziti vaše svakodnevne probleme.
download1.jpg
Tek onda krećemo u razmišljanje o doručku i ostalim stvarima. Ovo su samo osnovne stvari o ishrani koje biste trebai SVAKI DAN da primenjujete:

- Čim ustanete popijete dve čase mlake vode da bi pokrenuli metabolizam i isčistili želudac od predhodnog dana ,naročito od masnoća koje zaostaju u digestivnom traktu i po nekoliko meseci i često su uzrok jednog od najmalignijih tumora debelog creva
- Nikada ne preskačite doručak, čak i ako niste gladni! Za doručak moja preporuka cu žitarice za mlekom ili jourtom i suvo voće ( primer: ovsene pahuljice sa obranim mlekom, kašičicom meda i cimetom )
- Posle dva sata obavezna užina čak i ako ne osećate glad!  Za užinu je odlično voće i orašasti plodovi.
- Ručak je obavezno kuvano,  izbacite prženo, dinstano,... Kuvajte povrće na vodi i tek kada završite rucak dodajte malo maslinovog ulja, nikako u toku kuvanja. Ili ako možete koristite ulje od košpica groždja koje jedino ne menja svoj sastav na visokoj temp( izdrzava temp do 250 C i ostaje isto ). Sada se ono može naći u bilo kom većem supermarketu i nije toliko skupo, a pogotovo kada je u pitanju vaše zdravlje!  
- Za smanjenje telesne težine rucak bi trebao da sadrži ¾ svežeg ili barenog povrća i ¼ nemasnih proteina i spororazlažućih   ugljenih hidrata ( smedja riža), a za održanje kilaže ručak treba da sadrzi ½ povrća, ¼ nemasnih protein i ¼ lakih ugljenih hidrata.
- Ne jedite hleb i testenine, pogotovo ne od belog brasna, pokušajte da skroz izbacite belo brasno!
- Užina (pre treninga je obavezna ) u vidu voćke ili orašastih plodova( orah,badem,lešnik )
download2.jpg
- Večera isključivo sa proteinima, što znači parče belog mesa pečenog  ili pola litra nemasnog jogurta, parče nemasnog sira,…
- Večera mora biti bar dva sata minimum pre spavanja i ne prejedate se uveče nikako
- Nikada ne jesti voće ili musli za večeru!
- Jako je bitno jesti redovno obroke i kad niste gladni da bise izbegli prejedanje koje nastaje kad pregladnite jer vam insulin padne i onda nadokadite i vise nego što biste smeli da pojedete u toku dana
- NE BUDITE ROB HRANE ! Okvirno imajte na umu šta u koje doba dana jedete i u kojoj kolicini! Ne merite na gram šta ste uneli, samo ćete se opteretiti i napraviti kontra efekat!
- Pijte 2,5 l vode u toku dana obavezno!
- Izbacite slatkiše, grickalice i gazirano u potpunosti! Ova vrsta hrane izaziva zavisnost pa vam se čini da ne možete bez nje, ali to nije tako, ako zdravo jedete svaki dan navići ćete telo na zdravu hranu i posle nekog vremena neće vam se ni jesti slatko ili grickalice.
- Kad vam se nešto baš mnogo jede ugodite sebi ali već sutra nastavite sa zdravom ishranom! NE DOZVOLITE TO SEBi SVAKi DAN! Šećeri ipak izazivaju zavisnost i nekad ćete se osećati malaksalo i da vam ‘’je pao šećer u krvi” ali u suštini samo ste postali zavisni od šećera!
- Redovno vežbajte! Ne preskačite treninge! Nema svrhe jednom ili dva puta nedeljno vežbati samo mučite organizam. Neka vam vežbanje bude obavezni deo dana i uskladite svoje obaveze prema treninzima. Posle nekog vremena imaćete više energije za svaki dan i bićete zdravi što je najbitnije!
- Takođe, uveče kada legnete posvetite sebi još 15 minuta gde ćete se u potpunosti opustiti, izbaciti iz glave sve negatvne emocije ili misli koje ste nakupili tog dana, zamislite kako svaki problem zatvarate u balon i kako ga puštate i u potpunosti se oslobađate tog problema. Nemoje sebe opterećivati brigama oko sutrašnjeg dana, živite u trenutku, a sutra će neminovno doći. Zamislite da ste na nekom vama lepom mestu i ispunite svoje misli ponovno pozitivnim afirmacijama! Svaki dan navedite bar tri stvari za koje ste zahvalni koje ste imali tog dana! Često i zaboravimo koliko mnogo toga imamo jer se opterećujemo onim što nemamo i često uzimamo zdravo za gotovo i stvari i ljude koje svakodnevno imamo u svom životu! Volite sebe jer ste vi sami sebi najbitniji prijatelj!
download.jpg
- ČUVAJTE SVOJE TELO JER U NJEMU MORATE DA ŽIVITE!
- PAZITE  DOBRO NA ONO O ČEMU RAZMIŠJATE JER VI STE ONO ŠTO MISLITE!
- NE ROBUJTE ISHRANOM!

                                                                                                     Vaša Slavica Vukosavljević

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar