Koja hrana je dobra za kosu

Šamponi, pakovanja, regeneratori za kosu i šta sve ne! Smatram da svi ti preparati pomažu kosi ali privremeno i dok koristite određeni proizvod. Kosu bi trebali njegovati iznutra, hraneći se zdravo. Ali koja zapravo hrana najbolje utiče na zdravlje i njegovan izgled naše kose. Bacila sam se na istraživanje o tome i ovako stvari stoje...

Kosa se sastoji od jakog strukturalnog proteina zvanog keratin, čak 88% kose čini ovaj protein. To je ista vrsta proteina koji izgrađuje nokte i vanjski sloj kože. Keratin ima glavnu ulogu za očuvanje otpornosti i čvrstoće kose. 10-15%  kose je voda, a preostalih 5-10% su pigmenti, minerali i lipidi. Dakle, kosi su očigledno potrebi proteini, a namirnice bogate proteinima su:

Jaja
Jaja su najbolji izvor proteina u prirodnom obliku. Ukusna su, jednostavno i brzo se spremaju. :-) Energetska vrijednost prosječno iznosi 147 kcal na 100 g. Proteini jaja su visoke biološke vrijednosti, sadrže sve esencijalne aminokiseline pa mogu zadovoljiti potrebe organizma u rastu i razvoju. Biološka vrijednost proteina u hrani mjeri se poređenjem s jajetom, jer ona iznosi 93,7%. Zahvaljujući ljusci, jaje je jedina prirodna namirnica koja zadržava svu hranjivu vrijednost ako je kuhano, dok je pečenjem gubi. Dakle, trebali bismo jesti kuhana jaja, ako želimo iskoristiti proteine u njima.

Riblje meso    
Riba je odličan izvor kvalitetnih proteina. Pored njih, riba sadrži i manje količine zasićenih masnoća, praktično bez ugljenih hidrata. Preporučljivo je jesti ribu koje žive u hladnim vodama, poput lososa  i srdele. Riba je odličan izvor omega 3 masnih kiselina. Postotak masnoća varira od vrste do vrste, a na temelju njega se razlikuju nemasna riba, s manje od 2% lipida (poput bakalara, oslića, glušca, lista i raže), malo masna, sa 2-5 % (inćun, zubatac, srdele, pastrva, kirnja), polumasna koja ima od 5 do 10 % lipida (cipal, trilja, tuna, sabljarka) i masna s više od 10 % (losos, skuša, jegulja).

Bijelo meso    
Bijelo meso u sebi sadrži esencijalne aminokiseline (one koje naš organizam treba, ali nije u stanju sam stvoriti u našoj stanici, pa se moraju uzimati hranom), sadrži veliki broj vitamina B-skupine, važnih za zdravlje prvenstveno nervnog sistema i kože, te određene diskretne količine minerala cinka neophodnog za pravilan razvoj i funkciju imunog sistema.

Manjak cinka je jedan od najvećih uzročnika opadanja kose! Cink je ključan mineral koji pomaže tijelu održavanje osjećaja mirisa, jačanju imuniteta, pomaže u proizvodnji proteina i pospješuje rad enzima. Posebno bogate cinkom su sljedeće namirnice:

Sjemenke bundeve    
Sjemenke bundeve su ukusna, vrijedna, ali i kalorična namirnica. Poput drugih sjemenki, gotovo polovinu sadržaja čine ulja koja u svom sastavu sadrže i omega 3 i omega 6 masne kiseline. Osim toga, one su odličan izvor mnogih vitamina i minerala, naročito cinka i željeza kojeg imaju triput više nego meso. Od vitamina sjemenke bundeve su dobar izvor vitamina E i K te vitamina A u obliku beta-karotena.

Crveno meso
Crveno meso je korisna namirnica ako se konzumira kao dio uravnotežene prehrane jer je tada odličan izvor proteina, željeza, cinka i selena. No, kada se jede u prevelikim količinama štetno djeluje na zdravlje srca i krvnih žila. Preporučen dnevni unos je oko 70 g crvenog mesa. Poput drugih namirnica životinjskog porijekla, crveno meso je odličan izvor vitamina B12, pa tako 100 g mesa osiguraće više od dvije trećine dnevne preporučene doze. Ista količina crvenog mesa osiguraće i oko 25% dnevno preporučenog unosa ostalih vitamina B skupine kao što su riboflavin, niacin, vitamin B6 i pantotenska kiselina.

Crna čokolada    
Oko 100 g tamne čokolade za kuhanje trebalo bi sadržavati 9.6 mg cinka, što je oko 64%  preporučenih dnevnih količina. Na 100 g kakao praha ćete dobiti 6.8 mg cinka što je oko 45% dnevnih potreba. Osim toga čokolada sadrži i folnu kiselinu, beta karoten, lecitin te vitamine B1, B2, B5, B6 i E. Komad crne čokolade našem organizmu pruža potrebne minerale, poput magnezijuma, koji se ubraja u osnovne sastojke. Sastojci crne čokolade pozitivno djeluju na aktivnosti mozga, jačaju srce i kosti, a ujedno imaju pozitivno dejstvo na mišiće.

                                                                        Vaša Vanja Subotić

Be Yourself by Vanja SubotićLepota i zdravlje

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar