Koja fizička aktivnost je najbolja posle preležane korone?

Koja fizička aktivnost je najbolja posle preležane korone?

Korona virus je naša svakodnevica već više od godinu dana, ali se čini da je još mnogo pitanja ostalo bez odgovora i da postoji još mnogo nedoumica u vezi sa pravilima sprečavanja širenja infekcije, ali i lečenjem i ponašanjem posle preležane korone.

Za sada nam je jasno da korona ne utiče samo na disajne puteve i pluća, kao što se na početku verovalo, nego da napada više sistema organa, između ostalog i srce.

Iz tog razloga koronu stručnjaci sve češće, na osnovu iskustva iz prakse, nazivaju sistemskom bolesti.

Fizička aktivnost je neophodna da bismo bili zdravi. Ona pozitivno utiče na smanjenje stresa, rizika od gojaznosti, rizika od kardiovaskularnih bolesti i drugih oboljenja. Mogućnosti za treniranje i bavljenje bilo kakvim oblikom sporta danas su na nezavidnom nivou, ali one postoje i treba ih istražiti.

Fizička aktivnost u doba korone
Čekanje da ovaj virus jednostavno nestane ne treba da nam bude opcija. Treba da nađemo način da uključimo u svoju svakodnevnu rutinu neke fizičke aktivnosti.

Sportski centri, teretane i bazeni rade izmenjeno, a i mnogi korisnici su zbog straha za svoje zdravlje odlučili da smanje svaki rizik koji boravak u zatvorenim prostorijama nosi.

Važno je da znate da postoje i druge opcije koje podrazumevaju aktivnosti u prirodi, na čistom vazduhu ili na ulici, otvorenim terenima.

Nađite nešto što vam odgovara, ali se ne odričite ovih zdravih navika, jer će vam one pomoći da ojačate svoj imunitet, što će biti od velikog značaja za vašu svakodnevnu borbu za zdravlje u ovom periodu.

Fizička aktivnost posle preležane korone
Doktori su veoma oprezni kada govore o vraćanju fizičkim aktivnostima posle preležane korone. Zapravo je sve veoma individualno i zavisi od pacijenta i načina na koji se do tada bavio sportom.

Pacijentima koji su imali blage simptome ili su čak simptomi izostali se ne preporučuje vraćanje toj vrsti aktivnost bar još nedelju dana, a i posle toga je potrebno voditi računa da se počnu treninzi i uopšte napori sa pola snage i da se intenzitet polako povećava.

Razlog za to postoji, a nalazi se u sve češćim saznanjima da kovid ostavlja posledice na srce čak i kod pacijenata koji nisu imali tešku kliničku sliku bolesti. Zato treba postepeno opterećivati srce i kardiovaskularni sistem i pratiti reakcije. Ako odlučite da posetite neki kardiološki centar Beograd vam pruža mogućnosti da do kvalitetne i brze usluge lako dođete. Kardiolog će na osnovu anamneze, toka vaše bolesti, načina na koji se osećate i drugih važnih podataka koje ćete mu dati odlučiti koje su analize najbolje za vas i veoma brzo ćete doći do saznanja da li je korona ostavila posledice na vaš organizam, a ako jeste saznaćete kakva je priroda tih problema i kako ćete ih najefikasnije lečiti ili držati pod kontrolom.

Za razgovor sa kardiologom dobro je i da pripremite sva pitanja koja imate u vezi sa vašim stanjem, među kojima treba da bude i pitanje o fizičkim aktivnostima koje su najbolje za vaše godine, zdravstveno stanje i fizičku spremnost.

Najbolja fizička aktivnost posle preležane korone
Teško je izdvojiti samo jednu aktivnost, jer je svaki čovek poseban. Pravi odabri će zavisiti od toga da li je pacijent profesionalni sportista ili rekreativac, od intenziteta treniranja pre korone, ali i od težine kliničke slike koju je imao.

Ne možemo očekivati da se pacijent koji je preživeo teži oblik bolesti tako lako vrati u stanje pre korone. Većina ljudi se žali na umor, koji ostaje još neko vreme posle negativnog testa, kada je već virus napustio organizam. Zato ne treba preterivati i važno je vraćati se postepeno.

Možda bi najbolje bilo početi sa laganim šetnjama već posle nedelju dana ako bolest nije bila intenzivna i duga. Posle težih oblika treba sačekati i pola godine, prioritet tim pacijentima treba da bude kontrola i praćenje svog zdravstvenog stanja, kako bi na vreme registrovali potencijalne posledice. Kardio vežbe takođe mogu dobro doći pri oporavku, ali moraju biti prilagođene jačine.

Fizička aktivnost u toku bolesti
Ako vam je PCR test pokazao da ste pozitivni, bez obrzira što se možda osećate u redu, ne treba da trenirate i opterećujete se na bilo koji način. Važno je da čuvate energiju i da odmarate. Fizička aktivnost se nikada ne preporučuje ako osoba ima koronu, u ovom slučaju ona može doneti više štete nego koristi.

Uz pažljivo osluškivanje svoga tela posle korone je potrebno vraćati se svakodnevnim obavezama korak po korak. Osim na postepenost u povećanju napora kojim izlažemo srce, neophodno je obratiti pažnju i na ishranu, jer ćemo dobrim, hranljivim, zdravim namirnicama izuzetno efikasno uticati na jačanje našeg izmorenog organizma.


Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar