Ko su kradljivci, a ko pomagači sna

Ko su kradljivci, a ko pomagači sna

Svi mi nekad imamo problema sa nemirnim snom. Međutim, bilo kog dana može se lako desiti da to preraste u pravu nesanicu.  Hronična poteškoća padanja u san ili ostajanja u snu može Vam ukrasti odmor koji Vam je preko potreban, kao i sposobnost koncentrisanja. Kada često ostajete uskraćeni za san, nemojte biti iznenađeni ako počnete da se osetećate razdražljivim, iscrpljenim i snuždenim.

Nesanica je signal kojim Vas telo upozorava da nešto nije kako treba, odnosno da je narušena telesna ravnoteža. Neki lekovi i bolesti mogu biti uzrok. Međutim, nesanica često nije posledica zdravstvenih problema. Nesanica je problem sam za sebe, a neke situacije, kao što je hronični stres, mogu je izazvati.

Uzrok može biti i nešto što ste pojeli – ili ćak i kada ste pojeli. Mislite o svojim navikama u ishrani. Ukoliko napravite par izmena možda ćete odložiti osećaj umora i nemira za neki drugi dan.

Važno je čime se hranite
San je komplikovan proces. Zato i ne postoji poseban magični „sastojak za miran san“. Jednostavna pravilna ishrana trebala bi pomoći telu da se u toku sna bolje odmori. Dakle, postoje neke namirnice koje otežavaju san, a postoje i one koje ga olakšavaju.

Kradljivci sna
-Kofein će Vaše telo i um držati prezauzetim da bi se mogli opustiti u miran san. Planirajte svoje pauze za kafu ranije u toku dana i pazite se skrivenih izvora kofeina, koka kole, čokolade i hrane sa ukusom čokolade (sladoled, šejkovi itd.). Upozorenje: čak i kafa koja je navodno bez kofeina može sadržati tragove kofeina!

-Alkohol Vas možda čini pospanim, ali takođe je odgovoran i za prekide sna i nemiran san. Izbegavajte alkohol i kofein 4 do 6 sati pre vremena za spavanje za bolji kvalitet sna.

-Ispijanje previše tečnosti kasno u toku dana nateraće vas da više puta posetite kupatilo u toku noći. Obilni obroci i grickalice kasno u toku večeri takođe uzrokuju nemirne noći. Naročito izbegavajte namirnice koje su bogate proteinima, mastima i šećerima. Ljuta hrana može izazvati gorušicu i otežano varenje, a ni jedan ni drugi simptom nisu dobri prijatelji snu.

Pomagači sna
Da bi hrana unapredila san, mora ispuniti bar jedan od dva uslova: da pomogne da brže zaspite ili da obezbedi mirniji san. Triptofan je aminokiselina koje telo pretvara u melatonin i serotonin, dva jedinjenja sa umirujućim dejstvom. Konzumiranje hrane koja sadrži triptofan, kao što su mlečni i proizvodi od soje, morski plodovi, živina, mahunarke i jaja, pomoći će da brže utonete u san.
Triptofan ne deluje istog trenutka – dajte mu bar sat vremena. Kako biste osigurali dug san, hranite se pametnim kombinacijama namirnica. Užina i obroci koji kombinuju ugljene hidrate, kalcijum i malo proteina imaju zadovoljavajuće dejstvo, a takvi su:
-Integralni hleb i krekeri sa puterom ili malo nemasnog sira
-Jogurt
-Činija ovsene kaše ili žitarica sa mlekom sa malim procentom mlečne masti
-Banana i puter od kikirikija
-Pirinač i seckani paradajz
-Ćureće grudi
-Jabuka i nemasni sir

Kada jedete je važno
Tesni rasporedi i dugi dani na poslu teraju nas da večeramo kasno i da žurimo sa obrocima u međuvremenu. Prožderite veliki obrok kasno u toku dana i pokrenućete čitavu kaskadu telesnih procesa koji će Vaše telo držati budnim satima.

Ako pokušate da prilegnete ubrzo nakon obroka u nadi da ćete pasti u san, vaše telo će morati da se bori i protiv gravitacije dok vari hranu. Varenje je težak posao, a najbolje se vrši u vertikalnom položaju!

Ako uspete da utonete u san u dom ne tako komfornom položaju, vrlo je verovatno da će vas po buđenju dočekati gorušica i gasovi. Sa druge strane, odlazak u krevet praznog stomaka takođe će Vas držati budnim.

Raspored spavanja
Jedite par sati pre nego što planirate da legnete u krevet. Ako vam je potrebna užina da umirite nemiran stomak, odlučite se za laganu užinu koja prati „pravila pomagača sna“. Kofein može u telu ostati aktivan satima, pa izbegavajte kafu, čokoladu i druge sitnice koje sadrže kofein bar šest sati pre vremena za odlazak u krevet.

Izvor

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar