Kako se rešiti celulita?

Celulit je želatinozna masa oko koje se nalazi caura, a sastavljena je od ćelija masnog tkiva, metaboličkih toksina i međućelijske tečnosti. Lociran je 4 – 6 mm ispod kože u potkožnom vezivnom tkivu.

Smatra se da je estrogen glavni krivac za nastanak celulita jer usled njegovog povećanja dolazi do intezivnog vezivanja vode i metaboličkih toksina. Ishrana igra najvažniju ulogu u nastanu celulita. Slana hrana, konzervirana, suhomesnati proizvodi, alkohol, prosti šećeri u slatkišima svi povećano vezuju vodu u potkožnom tkivu i pogoduju nastanku celulita. Jako je bitan i smanjen unos vode. Na žalost niko se ne pridržava saveta lekara od minimum 2 litra vode na dan (ne sokova , ne kafe, isključivo vode).

Kako ga se rešiti ?

Ne postoji magično rešenje niti rešenje preko noći. Jako je bitno regulisati ishranu i obezbediti redovnu fizičku aktivnost. Ali jako dobri rezultati se postižu masažom koju  možete i same kući sprovoditi, bitno je samo da se masira na gore, tj. prema srcu. Poenta masaže je pospešivanje cirkulacije i limfne drenaže.

Preporučuje se da se masaža započne opuštanjem i zagrevanjem stomaka. Na taj način otvaraju se veliki i glavni krvni sudovu u stomaku  koji potpomažu drenažu u toku masaže.

Na tržištu postoje i brojni preparati protiv celulita. Ne trčite za najskupljim, uvek gledajte sastav on je najbitniji. I najjeftinije ulje sa bršljanom i kofeinom sa pravilnim i redovnim masažama, regulisanom ishranom i vežbanjem daće odlične rezultate!

Foto: Vladimir Petrović

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar