Kako prepoznati i prevazići stres!

Stres je fizicka ili psihička potreba koja izaziva reakcije zahvaljujući kojima možemo pobeći od opasnosti ili odgovoriti na izazove. Stres je u suštini normalna reakcija na neku kriznu situaciju, ali ako dovede do simptoma sa kojima se ne možemo izboriti potražite pomoć lekara.

Izvori stresa :

Stres može da se javi usled spoljašnjih dogđaja ili okolnosti, nekih naših osobina i ponašanja ili kombinacija unutrašnjih i spoljašnjih faktora. Postoje tri vrste spoljašnjih okolnosti koji će najverovatniije dovesti do stresa i to su dugotrajni problemi (bolest,nezaposlenost), životni događaji koji zahtevaju mnogo prilagođavanja (sklapanje braka, preseljenje) i nakupljanje manjih svakodnevnih događaja (kašnjenje,gužva itd ). Unutrašnji faktori su neki oblici ponašanja kao što je na primer manjak samopouzdanja.  Jako ambiciozne osobe koje se teško opuštaju mogu rezultitrati stresom.

Jako je bitno rano prepoznavanje znakova stresa kao i rano preuzimanje potrebnih mera da prevaziđemo stresne okolnosti.

Fizički simptomi – umor, glavobolja, bolovi u mišićima, neobična podložnost manjim infekcijama kao što su prehlade, povišen krvni pritisak, čir, promene na koži, menstrualni poremećaji, impotencija.

Psihički simptomi – anksioznost, plačljivost, razdražljivost, poremećaji sna, manjak  koncetracije nedostatak energije za svakodnevne aktivnosti.

Živimo u jako stresnom okruženju. Često nismo ni svesni pod kolikim stresom smo svaki dan dok nam se ne desi neka ozbiljna bolest. Zašto čekati da se razbolimo? Preduzmimo bar  neke osnovne stvari da prepoznami i smanjimo stres koliko god je to moguće. Čuvajmo svoje mentalno zdravlje! Održavajmo veze sa porodicom i prijateljima ! Uvek nađite vremena za drage ljude! Redovno vežbajte! Nađite sport koji van majviše odgovara i redovno ga upražnjavajite! Boravite u prirodi što više! Smanjite korišćenje kafe i alkohola! Izbegavajte svakodnevne konfliktne situacije! Budite tolerantni!

Foto: Vladimir Petrović

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar